Νομικοί και ανώτατοι δικαστικοί που μελετούν το θέμα της τροπολογίας για να αποκλειστεί η κάθοδος στις εκλογές κόμματος νεοναζί, με όποιον μανδύα και αν επενδύεται, προειδοποιούν ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς η ρύθμιση που θα ψηφιστεί δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μην είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.
Ειδικότερα σε σχέση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, νομικοί κύρους, ειδικοί σε ζητήματα Δικαίου και δικαστές στην κορυφή της ιεραρχίας στη Δικαιοσύνη εφιστούν την προσοχή σε ένα κρίσιμο σημείο που ενδεχομένως χρειάζεται επαναδιατύπωση ώστε να μην προσκρούει σε συνταγματικές προβλέψεις και στην εφαρμογή αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Ετσι, θεωρούν ότι η τροπολογία σωστά εστιάζει στην περιγραφή της στη νεοναζιστική ιδεολογία και στα νεοναζιστικά σήματα τα οποία δεν μπορεί να έχει ένα κόμμα που συμμετέχει σε εκλογές στην Ελλάδα.
Οι προγραμματικές διακηρύξεις ενός κόμματος δεν μπορούν να προκαλούν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων και προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία κατά την έννοια του αντιρατσιστικού νόμου.
Το πρόβλημα όμως αφορά στη διατύπωση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει ότι αποκλείονται κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης «έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτοδίκως».
Αυτή η διατύπωση, επισημαίνουν, έρχεται σε αντίθεση με αρχές της ΕΣΔΑ αλλά και του άρθρου 51 παρ. 3 του Συντάγματος που αναφέρει ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων προϋποθέτει αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Διαβάστε επίσης:
ΠΑΣΟΚ: «Ναι» υπό προϋποθέσεις στην τροπολογία για τους νεοναζί
Αμηχανία Μαξίμου για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό νεοναζί από τις εκλογές