Πρόβα πειθαρχίας τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Ξεκαθαρίζοντας την ταυτότητά του στον δρόμο προς το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν εκμηδένισε επικοινωνιακά παρατράγουδα

Σε όποια μορφή και σε όποιο επίπεδο –κομματικά όργανα, συστημικά μέσα, social media, εξορμήσεις στις γειτονιές– οι παρεμβάσεις του Στέφανου Κασσελάκη προτάσσουν το «τώρα» και γι’ αυτό τις άμεσες λύσεις προβλημάτων. Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προσπερνά σταθερά το θεωρητικό υπόβαθρο των αιτιών για την πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι και προτάσσει τον πρακτικισμό. Παράλληλα, εμφανίζεται να εκπέμπει ηχηρά στην κεντρική πολιτική σκηνή το αξιακό και όχι το ταξικό στοιχείο στον άξονα της ανάλυσης που κάνει.

Διαβάστε επίσης – Κασσελάκης κατά Γεωργιάδη: Αυτοί που βάφτισαν «λαθραίους» τους μετανάστες, τώρα λένε «περάστε κόσμε»

Με υπόβαθρο τη βαθιά πολιτική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τη θολούρα κομματικής φυσιογνωμίας που το επιτελείο της Κουμουνδούρου επιδιώκει να ανατρέψει με ταυτοτικού χαρακτήρα αποκρυσταλλώσεις στο συνέδριο του Φεβρουαρίου 2024, οι τοποθετήσεις του Στέφ. Κασσελάκη προκαλούν αντιδράσεις, εκπορευόμενες άλλοτε από τα δεξιά άλλοτε από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΟΕ) για τα χρονοδιαγράμματα του προσυνεδριακού διαλόγου, χρειάστηκε… φροντιστήριο στελεχών για τη δημόσια εκφώνηση σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή τέθηκαν νομικά, συνταγματικά, πρακτικά ζητήματα και αναδείχτηκε η θέση υπέρ των δημόσιων ΑΕΙ. Τον ρυθμό έδωσαν οι υπεύθυνοι Παιδείας εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής Παναγιώτα Δριτσέλη και Θοδωρής Μπαλτάς, ο αρμόδιος του τομέα Παιδείας εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Ρήγας και πανεπιστημιακοί, όπως μεταξύ άλλων οι Γιάννης Μυλόπουλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Διαβάστε επίσης – Στέφανος Κασσελάκης για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα: «Θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις»

Στην κομματική γραμμή

Η κάθετη τοποθέτηση του τμήματος Παιδείας υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου που είχε έρθει νωρίτερα με καταιγιστικό τρόπο στόχευσε να κλείσει αμφισημίες και κυρίως να χαράξει γραμμή απόρριψης του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και τη σύμπραξη ιδιωτικών ΑΕΙ του εξωτερικού με φορείς εντός της χώρας. Και ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας και επικεφαλής εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει διαμηνύσει ότι το ζήτημα είναι κόκκινη γραμμή.

Ταυτόχρονα, οι συνεχείς τοποθετήσεις της εκπροσώπου Τύπου Δώρας Αυγέρη δεν είναι τυχαίες. Δέχεται συνεχείς επιθέσεις η Κουμουνδούρου από συντηρητικούς κύκλους για ακατέργαστες θέσεις, για επιμονή στο θέμα των δημόσιων πανεπιστημίων και για μισόλογα θετικοαρνητικά, σε αντίθεση μάλιστα, όπως διατείνονται στελέχη της ΝΔ, με το κλίμα που καταγράφεται (ή κατ’ άλλους διαμορφώνεται) δημοσκοπικά.
Υπάρχει δυσκολία. Και δεν είναι αποτέλεσμα μόνο επικοινωνιακής κυριαρχίας της ΝΔ, αλλά «πατάει», σύμφωνα με την άποψη ορισμένων στελεχών της Κουμουνδούρου, και σε μια πραγματικότητα αφενός αρνητικής εικόνας και εγκατάλειψης των δημόσιων ΑΕΙ, αφετέρου της αναπαραγωγής επιχειρημάτων για 40.000 οικογένειες με φοιτητές εκτός χώρας. Βοήθησαν πάντως και οι κατά καιρούς θέσεις στελεχών ή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια (Αθηνά Λινού, Πέτρος Παππάς κ.ά.) αλλά και η «μεταρρυθμιστική» κομματική θέση… και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Είναι δύσκολο να πείσει κανείς όταν αποδέχεται τη συνύπαρξη ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτηρίων, λες και μπορεί με κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τμήματα της αστικής τάξης και συμφέροντά τους να ενισχύονται με επάρκεια τα δημόσια όταν υπάρχουν και ιδιωτικά.

Καθαρές θέσεις

Την ίδια στιγμή που δέχεται βέλη εκ δεξιών σχολιάστηκε από τα αριστερά ο τρόπος που χειρίστηκε ο Στέφ. Κασσελάκης την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας Αδωνη Γεωργιάδη με τα περί «ατζέντας Ισλαμαμπάντ». Από πλευράς ΚΚΕ έγινε λόγος για «ατζέντα Κουμουνδούρου», αναφέροντας ότι ουσιαστικά με την κυβέρνηση γίνεται καβγάς για το πάπλωμα. Ετσι, ενόψει των ευρωεκλογών το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου είναι αποφασισμένο να ξεκαθαρίζει τις θέσεις του και να μην επιτρέψει κυρίως στην κυβέρνηση της ΝΔ να την πιέζει.

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να έχουν ετοιμαστεί οι θέσεις για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Την τετράδα που έχει αναλάβει εκ μέρους της Επιτροπής Θέσεων τον συντονισμό αποτελούν οι Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας.