Το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) μας έχει δείξει πολλάκις στο παρελθόν τον ομοφοβικό του χαρακτήρα, ξεκινώντας από το 2003 όταν επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ στο Mega και στη σειρά «Κλείσε τα μάτια» επειδή έδειξε δύο άντρες να φιλιούνται.
Από τότε και παρ’ όλο που το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου προσέφυγε το κανάλι έκρινε την κίνηση αντισυνταγματική με το σκεπτικό ότι «με τη σκηνή της έκφρασης ομοφυλόφιλης ερωτικής επιθυμίας παρουσιάζεται μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών που συνθέτουν μια ανοιχτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία», το ΕΣΡ συνέχισε ακάθεκτο να προσπαθεί να συντηρήσει τον μεσαίωνα στην ελληνική τηλεόραση και να επιβάλλει πρόστιμα σε σειρές και εκπομπές επειδή έδειχναν γκέι φιλιά, επειδή είχαν τρανς φιλοξενούμενες, ενώ φυσικά με σκηνές σκληρής βίας, την παραπλανητική ειδησεογραφία και τη ρητορική μίσους δεν έχει δείξει ποτέ να έχει το παραμικρό πρόβλημα.
Πρόσφατα, ενώ δέχτηκε καταγγελία για ομοφοβική ρητορική από καλεσμένους σε τηλεοπτική εκπομπή, έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, αγνοώντας ότι ακόμη και σύμφωνα με τον αντιρατσιστικό νόμο η ρητορική μίσους είναι ποινικά κολάσιμη. Στις 9 Μαρτίου 2016 στην τηλεοπτική εκπομπή «The tonight show» στον Αnt1 με παρουσιαστή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου και καλεσμένο τον Νίκο Αλέφαντο ο τελευταίος δήλωσε: «Αν πας με άντρα ο οποίος είναι πούστης, θα γίνεις κι εσύ ανώμαλος. Τέρμα, πάει, σχόλασες! Αυτός που πάει με άντρα σχόλασε! Τέτοιο πράγμα; Ποια συμβίωση των ομοφυλοφίλων; Η μεγαλύτερη αλητεία που γίνεται! Θα είναι το παιδί από πάνω με τη γυναίκα και θα βλέπει δύο που πηγαίνουν στον κάτω όροφο και θα φιλιούνται στο στόμα! Τι σκατά, ρε! Δεν μπορείς να κατεβαίνεις και να βλέπεις δύο άντρες… τρομερό πράγμα… Την ξεφτίλισες την κοινωνία».
Στις 11 Μαΐου 2016 στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή ο τραγουδιστής Βασίλης Τερλέγκας δήλωσε: «Δύο (σ.σ.: όπως θα ανακαλύψετε, ο αοιδός έχει πρόβλημα και με την αριθμητική) πράγματα με ενδιέφερε να μην κάνουν τα παιδιά μου: ποτά, τσιγάρα, ναρκωτικά και όλα τα εφήμερα της εποχής και το άλλο είναι η ομοφυλοφιλία. Τα γλίτωσα και τα δύο. Αν ήταν ομοφυλόφιλοι, δεν θα μπορούσα να το χειροκροτήσω».
Οι ομοφοβικές αυτές δηλώσεις ήταν που παρακίνησαν τον τηλεθεατή Γ.Γ. να προβεί σε επίσημη καταγγελία, καθώς τα περιστατικά παραβιάζουν άρθρα του ποινικού δικαίου που ορίζουν τους τρόπους με τους οποίους οφείλουν τα Μέσα να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες να μην προκαλούν μίσος λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας, πεποιθήσεων, εθνικότητας, αναπηρίας, ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Το ΕΣΡ τοποθετήθηκε ως εξής: «Η συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ του παρουσιαστή και των καλεσμένων είναι σε φιλικό τόνο και μεταδίδεται κοντά ή μετά τα μεσάνυχτα. Δεν διαπιστώθηκε στη διάρκεια της ανωτέρω ψυχαγωγικής εκπομπής, είτε εκ μέρους του παρουσιαστή είτε εκ μέρους των καλεσμένων του, πρόθεση υποκίνησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, µίσος ή βία εναντίον των ομοφυλοφίλων».
Μόνο που δεν είναι έτσι. Γιατί η ρητορική μίσους, οι ομοφοβικές δηλώσεις και η προβολή τους δεν είναι αθώες και είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη λεκτική και σωματική βία που δεχόμαστε τα ΛΟΑΤ άτομα καθημερινά. Δεν χρειάζεται να πει κανείς ξεκάθαρα «δείρτε τους» για να θεωρηθεί ότι μια δήλωση μπορεί να προτρέψει σε βία. Κάθε τέτοια δήλωση καλλιεργεί και διαιωνίζει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, συντηρεί μια κοινωνία που δεν δέχεται και πολλές φορές επιτίθεται στο «διαφορετικό». Σε αυτήν τη βάση θεσπίστηκε ο αντιρατσιστικός νόμος, ο οποίος βέβαια μπορεί να είναι σε ισχύ αλλά σπάνια βλέπουμε να εφαρμόζεται.
Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι η ομοφοβία δεν είναι «άποψη», ο ρατσισμός δεν είναι «γνώμη» και όλο αυτό το μίσος που εκφράζεται ελεύθερα και δημόσια έχει άμεση σχέση με τη βία που δεχόμαστε και πως πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.