Πρωτοσέλιδο διεθνώς το Watergate Μητσοτάκη

Πρωτοσέλιδο διεθνώς το Watergate Μητσοτάκη

Εκτενή ρεπορτάζ και καυστικά σχόλια δημοσιεύονται σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία επικρίνουν και τη σιωπή των ελληνικών ΜΜΕ της λίστας Πέτσα.

Η μεγάλη… αδυναμία της λίστας Πέτσα ήταν πως αδυνατούσε να εξαγοράσει τη σιωπή των διεθνών ΜΜΕ. Βέβαια οι ενδείξεις είχαν καταγραφεί σε δημοσιεύματα εδώ και μήνες. Περιπτώσεις όπως το σκάνδαλο της Novartis και οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών εντός της ελληνικής επικράτειας επιβεβαίωναν την υπόθεση πως κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Τώρα όμως τα δεδομένα είναι ολωσδιόλου διαφορετικά και η περίοδος χάριτος που απολάμβανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρέλθει. Η αφορμή που πυροδότησε την αλλαγή αυτής της συνθήκης δεν ήταν άλλη από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων.

Οι επιθετικοί Αμερικανοί

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τα φευγαλέα χειροκροτήματα που απέσπασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Κογκρέσο ξεχάστηκαν με ραγδαία ταχύτητα καθώς η «Washington Post», που αποκάλυψε το Watergate και εκπαραθύρωσε από τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ τον Ρίτσαρντ Νίξον, μίλησε για «ελληνικό Watergate». Η ιστορική εφημερίδα επιλέγει αυτό τον τίτλο βάζοντας και το δικό της στίγμα στην όλη υπόθεση. Τη σκυτάλη από τη «Washington Post» αναμένεται να λάβουν οι «New York Times», οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες του Documento έχουν βρεθεί στην Αθήνα και θα προχωρήσουν στη δημοσίευση αποκαλυπτικής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών.

«Δικαστήριο» από το Politico

Το Politico, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του γερμανικού ομίλου Axel Springer («Bild», «Die Welt»), με καθημερινά ρεπορτάζ της Ελληνίδας ανταποκρίτριας Νεκταρίας Σταμούλη μιλάει τόσο για την «αύξηση της πίεσης στον Ελληνα πρωθυπουργό» όσο και για το «πώς η Ελλάδα έγινε το χειρότερο μέρος στην Ευρώπη για την ελευθεροτυπία». Στο πρώτο δημοσίευμα η δη- μοσιογράφος του Politico αναφέρεται στο διάγγελμα του Μητσοτάκη όπου τέθηκε στο επίκεντρο η «μεταρρύθμιση» της ΕΥΠ, ενώ μεταφέρονται και οι αντιδράσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης σχολιάζονται με νόημα οι διαρροές στα ελληνικά ΜΜΕ που μιλούσαν για την προέλευση των αιτημάτων παρακολούθησης από τρίτες χώρες, παραθέτοντας στο τέλος τις κατηγορηματικές διαψεύσεις των πρέσβεων της Ουκρανίας Σεργκέι Σουτένκο και της Αρμενίας Τιγκράν Μκρτσιάν.

Στο δημοσίευμα για την ελευθεροτυπία το Politico διατρέχει τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετάλ- λαξη των εγχώριων ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του γερμανικού «Der Spiegel» Γιώργου Χρηστίδη για τις επαναπροωθήσεις καθώς επίσης και τη μιντιακή σιωπή στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις, η πανδημία ήρθε «για να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι συνεντεύξεις Τύπου σταμάτησαν και δεν επέστρεψαν. Ερωτήσεις τέθηκαν για το εάν η κυβέρνηση ευνοούσε φιλικά Μέσα με λεφτά των φορολογουμένων». Επίσης αναφορές γίνονται στον τυποκτόνο νόμο για τα fake news που οδηγεί μέχρι και στη φυλάκιση δημοσιογράφων. Επιπλέον αναδεικνύεται η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατέγραψε τη θέση της Ελλάδας στον πάτο της Ευρώπης και στην 108η θέση στον κόσμο ως προς την ελευθεροτυπία.

Από κοντά και ο βρετανικός «Guardian», που διά της δημοσιογράφου του Χέλεν Σμιθ μίλησε για την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία «θυμίζει τις χειρότερες μέρες της χώρας από τη στρατιωτική δικτατορία, όταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος των συνταγματαρχών παρακολουθούνταν τακτικά». Ακόμη τονίζονται σκωπτικά οι διαρροές της κυβέρνησης στα ΜΜΕ για εμπλοκή της Ουκρανίας, της Αρμενίας και της… Κίνας, ενώ φιλοξενούνται δηλώσεις του διαγραφέντα από τη ΝΔ ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσου.

Η γαλλική «Liberation» μέσω του ανταποκριτή της στην Ελλάδα Φαμπιέν Περιέ από την πρώτη στιγμή μίλησε για «άρωμα ελληνικού Watergate γύρω από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη». Στο ρεπορτάζ σημειώνεται με νόημα πως η υπόθεση «συγκλονίζει την κορυφή του κράτους», ενώ «αμφισβητεί το σύστημα που έστησε η Νέα Δημοκρατία όταν ήρθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019». Επιπροσθέτως, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα γίνεται ειδική μνεία στην εκδικητικότητα της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι σε δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο της Novartis, όπως ο Κώστας Βαξεβάνης και η Γιάννα Παπαδάκου. Επίσης αναφέρεται και στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, ο οποίος, όπως αποκάλυψε η «Liberation», ερευνούσε υποθέσεις που ακουμπούσαν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, η γαλλική «Le Monde» σε ρεπορτάζ της Μαρίνα Ράφενμπεργκ ανέφερε πως το «κατασκοπευτικό σκάνδαλο ταρακουνάει την κυβέρνηση Μητσοτάκη», παρουσιάζοντας στη συνέχεια την αλληλουχία των γεγονότων.

Γαλλική παρέμβαση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Αλις Χάνκοκ για τους βρετανικούς «Financial Times» που βάζει στο μικροσκόπιο τις κινήσεις Μητσοτάκη προτού «σκάσει» η υπόθεση των υποκλοπών. Ενδεικτικά, οι δύο δημοσιογράφοι υπογραμμίζουν πως ο Μητσοτάκης ανέλαβε υπό τον προσωπικό του έλεγχο την ΕΥΠ λίγο μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Ενώ φιλοξενούνται δηλώσεις της ευρωβουλευτή του Renew Europe (επιρροής Μακρόν) Σόφι ιντ’ Φελτ, η οποία ανέφερε πως ανέμενε τις αποκαλύψεις για την Ελλάδα βάσει έρευνας που είχε κάνει, μεταφέροντας παράλληλα στο κοινό πως θα εισηγηθεί να μπει η χώρα στη λίστα με τα υπό διερεύνηση κράτη σε ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Ταυτόχρονα, το έγκυρο Euractiv έχει σηκώσει τον χορό των αντιδράσεων σε επίπεδο ευρωπαϊκού Τύπου, φιλοξενώντας καθημερινά σε περίοπτη θέση ρεπορτάζ από την Ελλάδα. Μάλιστα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Associated Press μετέδωσαν τις κυριότερες ειδήσεις ως προς το εν λόγω σκάνδαλο μεταφέροντάς τες σε όλο τον κόσμο. Deutsche Welle, «Times», Al Jazeera, Bloomberg, France24, CGTN, «Il Fatto Quotidiano» και «La Repubblica» συμπλήρωσαν το παζλ των δημοσιεύσεων, επιβαρύνοντας στην πορεία ακόμη περισσότερο τη θέση του Μητσοτάκη.

Η «Washington Post» έκανε λόγο στον τίτλο της για «ελληνικό Watergate» ενώ οι «New York Times» βρίσκονται στην Αθήνα για έρευνα σχετικά με τις υποκλοπές

Documento Newsletter