Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέτυχε μια νίκη-έκπληξη κατά της Apple, καθώς δικαιώθηκε για την απαίτηση καταβολής αναδρομικών φόρων ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια από τις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου.
Το Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που ανέτρεπε σχετική απόφαση της Κομισιόν.
«Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη ενίσχυση, την οποία η Ιρλανδία οφείλει να ανακτήσει», δήλωσε την Τρίτη το Δικαστήριο. Τόνισε ότι η απόφασή του ήταν η «τελική απόφαση επί του θέματος».
Πρόκειται για μια τεράστια νίκη για την Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager κατά του «επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού», με στόχο κυρίως τις αμερικανικές πολυεθνικές, καθώς προηγούμενες υποθέσεις είχαν αποτύχει στα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ήταν μια νίκη που με έκανε να κλάψω γιατί είναι πολύ σημαντική», δήλωσε η Vestager σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους ότι ενίοτε μπορεί να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη».
Η υπόθεση της Apple ήταν μέρος μιας σειράς ερευνών με στόχο τον τρόπο με τον οποίο χώρες όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο προσέφεραν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για να αγκιστρώσουν τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών.
Η σημερινή απόφαση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο δύο από τις μονάδες του τεχνολογικού κολοσσού φορολογήθηκαν στην Ιρλανδία για τον χειρισμό αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας για τις πωλήσεις της εταιρείας εκτός της Βόρειας Αμερικής. Το Γενικό Δικαστήριο αποφάνθηκε το 2020 ότι η Επιτροπή είχε άδικο να πει ότι στις εν λόγω μονάδες είχε δοθεί «επιλεκτικό πλεονέκτημα», ουσιαστικά ένα φορολογικό πλεονέκτημα που δεν προσφέρθηκε σε άλλους και συνεπώς αθέμιτη κρατική ενίσχυση.
Οι μάχες της Apple με την ΕΕ έχουν διευρυνθεί με την επιβολή προστίμου ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην εταιρεία νωρίτερα φέτος για τους κανόνες του app store. Τώρα αντιμετωπίζει επίσης τρεις έρευνες σχετικά με τη μη συμμόρφωσή της με τους κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού.
Η Vestager δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Apple αφήνει μια «θλιβερή επίγευση παράνομης συμπεριφοράς». Η φορολογική υπόθεση από μόνη της «δείχνει ότι η Apple συνεισφέρει πολύ, πολύ λίγα όταν πρόκειται για φόρους, στις δικαιοδοσίες όπου πραγματοποιεί τα κέρδη της», δήλωσε η ίδια.
Η Apple δήλωσε το 2017 ότι είχε πραγματικό φορολογικό συντελεστή 21% για τα ξένα κέρδη. Η Επιτροπή δήλωσε ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της επί των ευρωπαϊκών κερδών ήταν 1% το 2003 και 0,005% το 2014.
Ο εκπρόσωπος της Apple, Julien Trosdorf, δήλωσε την Τρίτη ότι η υπόθεση «δεν είχε ποτέ να κάνει με το πόσο φόρο πληρώνουμε, αλλά σε ποια κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να τον πληρώσουμε».
«Πάντα πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε και ποτέ δεν υπήρξε κάποια ειδική συμφωνία», είπε. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες και να αγνοήσει ότι, όπως απαιτείται από τη διεθνή φορολογική νομοθεσία, το εισόδημά μας υπόκειται ήδη σε φόρους στις ΗΠΑ».
Η Apple είναι «ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους στον κόσμο», είπε.
Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε: «Η Apple είναι μια εταιρεία, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την Apple: «Η Ιρλανδία δεν παρέχει προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε καμία εταιρεία ή φορολογούμενο». Είπε ότι η υπόθεση είχε «ιστορική σημασία μόνο» και ότι θα αρχίσει τώρα να μεταφέρει την πληρωμή της Apple, η οποία κρατήθηκε σε δεσμευμένη μερίδα και είχε αυξηθεί σε 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ: Στου Μανώλη την ταβέρνα έπεσε μια τουφεκιά…
Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες
Ο Νίκος Παππάς, η ΔΕΘ και μια… έμμεση επικύρωση
ΣΥΡΙΖΑ: Έφυγε από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου ο Κασσελάκης – Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα