Πρωτοφανές: «Οχυρώνουν» τους δικαστικούς από ανώνυμες αναφορές με «ασπίδα» – παράβολο 50 ευρώ

Πρωτοφανές: «Οχυρώνουν» τους δικαστικούς από ανώνυμες αναφορές με «ασπίδα» – παράβολο 50 ευρώ

Άλλη μία… «καινοτομία» εισάγεται επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ιδίως στο κομμάτι της Δικαιοσύνης. Τη στιγμή που το κράτος ερευνά παντού -εκτός των επωνύμων- και ανώνυμες καταγγελίες, φαίνεται πως από εδώ και στο εξής δε θα ισχύει το ίδιο για τους δικαστές καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να τους προφυλάξει με «ασπίδα» ένα παράβολο 50 ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, στον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προστατεύονται οι δικαστές από ανώνυμες πειθαρχικές αναφορές. Την ίδια στιγμή, όσοι θέλουν – επωνύμως φυσικά- να στραφούν κατά δικαστή, θα πρέπει να επιβαρύνονται με παράβολο 50 ευρώ ώστε να μην απορριφθεί ως απαράδεκτη η προσφυγή.

Κοντολογίς, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να «οχυρώσει» τους δικαστές, στέλνοντας στο αρχείο, χωρίς καμία διερεύνηση, τις ανώνυμες πειθαρχικές αναφορές σε βάρος δικαστικών λειτουργών, κάτι που δεν ισχύει σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην αστυνομία. Υποστηρίζοντας προσχηματικά πως με αυτό τον τρόπο θα περικόψει τις «περιττές και αβάσιμες αναφορές» κατά δικαστών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μάλλον ορίζει ως «βάσιμη» μία αναφορά μόνον εάν ο καταγγέλλων μπορεί να πληρώσει τα 50 ευρώ, αν έχει δηλαδή την οικονομική δυνατότητα να δώσει αυτά τα χρήματα, αποκλείοντας εν πολλοίς τους οικονομικά πιο ευάλωτους.

Άρα, πρακτικά, το «βάσιμο» της καταγγελίας, σύμφωνα με το υπουργείο, θα ξεκινά να διερευνάται εάν ο καταγγέλλων έχει ή όχι τα 50 ευρώ «το οποίο επιστρέφεται, αν γίνουν ολικά ή μερικά δεκτές με την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης», όπως τονίζει.

Η πρωτοφανής αυτή πρόβλεψη έχει ως στόχο να αποφεύγεται ο άδικος διασυρμός των δικαστικών λειτουργών από εκδικητικές, κακόβουλές και αστήρικτες ανωνυμες καταγγελίες, όπως περιγράφεται στο άρθρο 116.

Αναλυτικότερα, το άρθρο 116 του σχεδίου νόμου: «ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ» που βρίσκεται στο OpenGov, αναφέρει:

«Διαδικασία πειθαρχικής δίωξης

  1. Η δίωξη των πειθαρχικών παραπτωμάτων γίνεται αυτεπαγγέλτως με βάση τα στοιχεία που περιέρχονται σε αυτόν που είναι αρμόδιος να την ασκήσει. Ανώνυμες αναφορές δεν λαμβάνονται υπόψη και τίθενται αμέσως στο αρχείο, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε κοινοποίηση της πράξης αρχειοθέτησης.
  2. Η προδικασία ενώπιον των πειθαρχικών δικαστηρίων και συμβουλίων είναι μυστική. Η κύρια διαδικασία ενώπιον των πειθαρχικών δικαστηρίων είναι δημόσια και η απόφασή τους απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση. Η κύρια διαδικασία στα άλλα πειθαρχικά συμβούλια είναι μυστική.
  3. Η πειθαρχική διαδικασία διεξάγεται ατελώς. Έξοδα δεν επιδικάζονται ούτε υπέρ ούτε σε βάρος του διωκομένου. Αναφορές ιδιωτών, με τις οποίες ζητείται να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος δικαστικού λειτουργού, είναι απαράδεκτες, αν δεν συνοδεύονται από ηλεκτρονικό παράβολο πενήντα (50) ευρώ υπέρ του Δημοσίου, το οποίο επιστρέφεται, αν γίνουν ολικά ή μερικά δεκτές με την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης. Το ύψος του ποσού του ανωτέρω παραβόλου αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
  4. Κατά τη διαδικασία ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων επιτρέπεται συμπαράσταση με δικηγόρο.
  5. Περισσότερα πειθαρχικά παραπτώματα, που φέρονται ότι έχουν διαπραχθεί από τον ίδιο δικαστικό λειτουργό μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο πειθαρχικής δίωξης με την άσκηση μιας μόνον πειθαρχικής αγωγής. Αν, όμως, ο πειθαρχικός δικαστής κρίνει ότι η συνεκδίκαση προξενεί βλάβη, διατάσσει τον χωρισμό. Περισσότερα πειθαρχικά παραπτώματα, για τα οποία ασκήθηκαν χωριστές πειθαρχικές αγωγές, μπορούν να συνεκδικασθούν από τον πειθαρχικό δικαστή εφόσον αυτό δεν προκαλεί βλάβη.
  6. Όταν διώκονται περισσότεροι ως συμμέτοχοι για το ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα, η πειθαρχική δίκη γίνεται ενιαία για όλους, εφόσον ανήκουν στην ίδια κατηγορία δικαστηρίων και αρμόδιο είναι το ανώτερο κατά βαθμό συμβούλιο, αλλιώς η δίκη χωρίζεται για αυτούς που υπάγονται σε συμβούλιο ή δικαστήριο άλλης κατηγορίας.
  7. Για την επίδοση κλήσεων κατά την πειθαρχική διαδικασία και την κοινοποίηση εγγράφων που προβλέπονται από τον παρόντα συντάσσεται έκθεση. Τα έγγραφα που επιδίδονται στον διωκόμενο διαβιβάζονται με εμπιστευτική αλληλογραφία στον προϊστάμενο της υπηρεσίας του, ο οποίος τα επιδίδει αυτοπροσώπως, εκτός αν ο διωκόμενος αδυνατεί ή αρνείται να τα παραλάβει, οπότε εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 143 έως 153 και 155 έως 163 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Ετικέτες

Documento Newsletter