«Πρώτο Θέμα» και «Νέα» δικαίωσαν το Documento

Πανηγυρική διάψευση της ΝΔ και των αστήρικτων ισχυρισμών Καλογρίτσα.

Τα «Νέα» και το «Πρώτο Θέμα» κατέρριψαν τους ισχυρισμούς ΝΔ και Χρήστου Καλογρίτσα περί δήθεν εμπλοκής του Documento στην κωμικοτραγική υπόθεση που διερευνά η προανακριτική εναντίον του Νίκου Παππά.

Άλλωστε και ο ίδιος ο εργολάβος, εκτός του ότι έχει ήδη αναιρέσει εαυτόν ενώπιον των δικαστικών αρχών, δεν τολμά να προβεί σε οποιαδήποτε αναφορά εις βάρος της εφημερίδας κατά τις επεισοδιακές του καταθέσεις στην επιτροπή.

ΝΔ και Καλογρίτσας συμφωνούσαν –μέχρι ο ιδιοκτήτης της Τοξότης να την κάνει γυριστή– ότι τα 3 εκατ. ευρώ που έλαβε από τη CCC οδηγήθηκαν για την έκδοση του Documento. Ωστόσο, υπό τον φόβο τυχόν ποινικών ευθυνών, ο άλλοτε αφερέγγυος για τη ΝΔ εργολάβος αναγκάστηκε να αυτοδιαψευστεί ενώπιον της πταισματοδίκη Αθηνών μέσα σε διάστημα 23 ημερών.

Στις 5 Νοεμβρίου 2020 ο Χρ. Καλογρίτσας κατέθεσε ότι δανείστηκε για να χρηματοδοτήσει την έκδοση της εφημερίδας, προσθέτοντας: «Τα Χριστούγεννα του 2016 διαφώνησα με δημοσιεύματα τα οποία θεώρησα ότι εξέθεταν το όνομα του γιου μου. Τότε μου ζήτησαν να παραδώσω όλες τις μετοχές στον Κώστα Βαξεβάνη και να φύγω, και έτσι έγινε».

Στις 28 του ίδιου μήνα άλλαξε τροπάριο μέσω συμπληρωματικής κατάθεσης. «Συμπληρωματικά θέλω να καταθέσω και να διορθώσω στο σημείο που λέω μου ζήτησαν να παραδώσω όλες τις μετοχές στον Κ. Βαξεβάνη και να φύγω, το νόημα που ήθελα να αποδώσω είναι ότι μου ζήτησαν να μεταβιβάσω προς τον Κ. Βαξεβάνη το ενεργητικό της εταιρείας όπως τότε είχε (εξοπλισμός, πελατολόγιο κ.λπ.)» ανασκεύασε ο Χρ. Καλογρίτσας, καθώς αντιλήφθηκε ποια θα ήταν τα παρεπόμενα για τα ψεύδη περί μεταβίβασης μετοχών.

Αντιφάσεις και συσκότιση

Κατά τις πληροφορίες του Documento, ο Χρ. Καλογρίτσας απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι να απαντήσει στις –προσεκτικές, η αλήθεια είναι– ερωτήσεις του Θάνου Πλεύρη για την εφημερίδα. Αν και μίλησε για εκβιασμό που οδήγησε στην κυκλοφορία της εφημερίδας, ο μάρτυρας δεν θέλησε να αποσαφηνίσει –όπως και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις– τι ακριβώς εννοούσε.

Τη μία μιλούσε για «πηδήματα» από το ένα θέμα στο άλλο και την άλλη «άσ’ το αυτό τώρα» ή «πού το πάτε μωρέ τώρα; Αφήστε τα αυτά». Ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τον Κώστα Βαξεβάνη, ενώ χαρακτήρισε «καταβάθμιση» την έκδοση της εφημερίδας, εννοώντας ότι επρόκειτο για χαμηλής υπόστασης εκδοτικό εγχείρημα. Βέβαια, γιατί δανείστηκε για την έκδοση μιας εφημερίδας αμφιβόλου ποιότητας μόνο ο ίδιος το γνωρίζει!

Αγκαζέ με τις αντιφάσεις Καλογρίτσα πορεύονται και αυτές της ΝΔ. Ο ισχυρισμός της πλειοψηφίας στην πρόταση συγκρότησης της προανακριτικής ότι τα 3 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση της εφημερίδας ενώ το Documento είχε κυκλοφορήσει ήδη δύο μήνες πριν από την αποδέσμευση της εγγύησης από το δημόσιο αποδεικνύει όχι μόνο του λόγου το αληθές αλλά και πως οι δυνατότητες της επιστήμης είναι πεπερασμένες, αφού το παρελθόν για τη ΝΔ αποτελεί ευμετάβλητη έννοια.

Οι ταφόπλακες

Τη «χαριστική βολή» στους ισχυρισμούς ΝΔ και Καλογρίτσα έδωσαν δύο φίλα προσκείμενες προς την κυβέρνηση εφημερίδες: τα «Νέα» και το «Πρώτο Θέμα». Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη ο σύμβουλος έκδοσης των «Νέων» Γιώργος Παπαχρήστος, τα 3 εκατ. ευρώ των μεγιστάνων από τον Λίβανο δεν κατέληξαν στο Documento.

«Πιο συγκεκριμένα, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας μετέφερε διαμιάς σε έναν λογαριασμό που κατείχε στην Εθνική Τράπεζα (και ενδεχομένως να κατέχει ακόμη…) το ποσό των 1,2 εκατομμυρίου ευρώ. Με web banking μάλιστα. Τα δε υπόλοιπα, περίπου 1.800.000 ευρώ, συν κάτι ψιλά που είχε στον λογαριασμό του στην Τράπεζα Αττικής, μεταφέρθηκαν σε άλλο λογαριασμό που διατηρούσε εντός της ίδιας Τράπεζας η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης της οικογένειας Καλογρίτσα» υπογραμμίζει ο Γ. Παπαχρήστος.

Το δημοσίευμα των «Νέων» δεν ήταν το πρώτο που αποκατέστησε την αλήθεια. Τον Ιούλιο του 2020 ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» περιέγραφε την πορεία του χρήματος και δικαίωνε το Documento. Η εφημερίδα κατέγραψε βήμα βήμα τις τραπεζικές κινήσεις Καλογρίτσα σε σχέση με τα 3 εκατ. ευρώ, τα οποία μετά την αποδέσμευσή τους κατέληξαν με συνοπτικές διαδικασίες στην τσέπη του εργολάβου. Αναλυτικά ο δημοσιογράφος Γιώργος Πετρίδης σημείωνε τα εξής:

Στις 24.8.2016 ιδρύεται και καταχωρείται στο ΓΕΜΗ η εταιρεία Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, με μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, όπως απαιτούσε ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα χρήματα είναι μέρος του δανείου που λίγες ημέρες πριν είχε πάρει ο Καλογρίτσας από την Τράπεζα Αττικής.

Στις 29.8.2016 έρχεται έμβασμα 3,3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής προς την εταιρεία του Καλογρίτσα με αποστολέα μια θυγατρική της CCC από το Αμπού Ντάμπι.

Με την ίδια ημερομηνία (29.8.2019) καταχωρείται στο ΓΕΜΗ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του Καλογρίτσα κατά 3,3 εκατ. ευρώ και το νέο μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται πλέον σε 11,3 εκατ. ευρώ.

Στις 8.2.2017, σε μια εποχή δηλαδή που ο Καλογρίτσας έχει χάσει λόγω αφερεγγυότητας την τηλεοπτική άδεια, καταχωρείται στο ΓΕΜΗ ανακοίνωση της εταιρείας για τροποποίηση του καταστατικού. Πρώτον, αλλάζει το όνομα και μετονομάζεται σε Media Doc. Δεύτερον, ανακοινώνεται ότι η εταιρεία προχωρά σε απομείωση κεφαλαίου με «επιστροφή μετρητών στον μοναδικό μέτοχο» ύψους 3 εκατ. ευρώ. Αρα, μετά την απομείωση το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 8,3 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις καταστατικού συνεχίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα οι «επιστροφές μετοχών στον μοναδικό μέτοχο», δηλαδή στον ίδιο τον Καλογρίτσα. Με 1 εκατ. στις 4.11.2016, με 2,3 εκατ. στις 14.11.2016, με 3 εκατ. στις 19.1.2017 και με 240.000 στις 30.3.2017.