Ελβετία: Πρώτη χρήση του «θαλάμου αυτοκτονίας» Sarco – Ποιος βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της κάψουλας

Στην Ελβετία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο θάλαμος αυτοκτονίας «Sarco». Πρόκειται για μία αεροστεγή καμπίνα που σύμφωνα με τους δημιουργούς της, «προσφέρει έναν γρήγορο, ειρηνικό και αξιόπιστο θάνατο χωρίς τη βοήθεια θανάτου».

Μία γυναίκα 64 ετών ταξίδεψε ειδικά από τις ΗΠΑ στη χώρα ώστε να χρησιμοποιήσει την κάψουλα. Μάλιστα, στα social media αναρτήθηκε σχετική φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η ίδια πριν χρησιμοποιήσει το Sarco.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, πάτησε η ίδια το κουμπί προκειμένου η καμπίνα να γεμίσει με αέριο άζωτο και το επίπεδο οξυγόνου να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέσα σε ένα λεπτό. Η γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε από υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου.

Η Sarco κατασκευάστηκε με τη βοήθεια εκτυπωτών 3D με τον Νίτσκε να έχει εκφράσει την επιθυμία να δημοσιεύσει τα σχέδια ενώ η Last Resort έχει ήδη λίστα αναμονής. Ωστόσο η δικηγόρος της υποστηρίζει ότι βασικός όρος χρήσης είναι να αφορά άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών λέγοντας «η Sarco δεν προορίζεται για νέους σε ηλικία ανθρώπους, δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε την αυτοκτονία».

Ο Φίλιπ Νίτσκε και το κίνημα

Το Sarco σχεδιάστηκε στην Ολλανδία από τον Φίλιπ Νίτσκε, έναν Αυστραλό γιατρό ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ολλανδία τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι ο ιδρυτής του «Exit International», ενός κινήματος που αριθμεί 30.000 μέλη και «αναζητά μεθόδους για έναν αξιοπρεπή θάνατο».

Σύμφωνα με τον Νίτσκε, «ο θάνατος της 64χρονης αποτελεί σημαντικό βήμα για το κίνημα που υπερασπίζεται το δικαίωμα στον θάνατο». Ο 77χρονος έχει δοκιμάσει αρκετές φορές την κάψουλα. Μάλιστα, τον Μάιο είχε μπει ο ίδιος στην Sarco για πέντε λεπτά, φορώντας μάσκα οξυγόνου.

Ο γιατρός ισχυρίζεται ότι το Sarco αποτελεί «μία πιο κομψή παραλλαγή των αυτοκτονιών» και πως ο θάνατος επέρχεται με παρόμοιο τρόπο όπως όταν χάνεται η πίεση της καμπίνας σε ένα αεροπλάνο.

«Επιζώντες από αυτές τις καταστάσεις έχουν δηλώσει ότι αυτό δεν μοιάζει με ασφυξία. Μετά από μισό λεπτό οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν αποπροσανατολισμένοι. Αυτό συχνά συνοδεύεται από ένα αίσθημα ήπιας ευφορίας. Και στη συνέχεια απλά αφήνουν την τελευταία τους πνοή», σημειώνει ο Νίτσκε.

Η 64χρονη που χρησιμοποίησε την κάψουλα άφησε την τελευταία της πνοή παρουσία του διευθυντή ενός ελβετικού οργανισμού υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Ο Φλόριαν Βάλετ, ήταν ο μόνος άνθρωπος που παρίστατο στις τελευταίες της στιγμές.

Το εν λόγω ίδρυμα συστάθηκε το 2023 στην Ελβετία ειδικά για τη χρήση του Sarco. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, «ο ήρεμος θάνατος αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Η Sarco δημιουργήθηκε με τη βοήθεια 3D εκτυπωτών με τον δικηγόρο του ιδρύματος Last Resort να επισημαίνει ότι βασικός όρος χρήσης είναι η ηλικία. «Η κάψουλα δεν προορίζεται για νέους», σημειώνοντας ότι αποδέχονται αιτήσεις για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. «Δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε την αυτοκτονία», αναφέρει ο δικηγόρος.

Συλλήψεις μετά τη χρήση του Sarco

Η νομιμότητα της χρήσης της συσκευής για τον προβλεπόμενο σκοπό της, δηλαδή την υποβοήθηση του θανάτου, αμφισβητείται από τις αρχές της Ελβετίας

Σύμφωνα με το Euronews, η ελβετική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν αρκετά άτομα και άνοιξε φάκελος για τις συνθήκες θανάτου της 64χρονης.

Οι εισαγγελείς ενημερώθηκαν από ένα δικηγορικό γραφείο για την «υποβοηθούμενη αυτοκτονία». Δήλωσαν πως «αρκετά άτομα» τέθηκαν υπό κράτηση και οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για υποκίνηση και της συνέργεια σε αυτοκτονία.

Η ελβετική νομοθεσία επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, εφόσον το άτομο αφαιρεί τη ζωή του χωρίς «εξωτερική βοήθεια» και όσοι βοηθούν το άτομο να πεθάνει δεν το κάνουν για «οποιοδήποτε ιδιοτελές κίνητρο», σύμφωνα με κυβερνητικό ιστότοπο.

Με πληροφορίες από Euronews, volskrant.nl 

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Επιμένει στη γραμμή περί «καλού κλίματος» η κυβέρνηση μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

«Αφωνία» Μητσοτάκη παρα τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Καλό κλίμα» λέει το Μαξίμου παρά τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Τριάντα λεπτά διήρκησε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου – Τι συζήτησαν

Στον Άρειο Πάγο ο Πολάκης για Λινού: «Ενδείξεις ότι προκάλεσε ζημιά 5 εκατ. στο Δημόσιο» – Συνεχίζει τη μάχη για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύντροφος Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στο documentonews.gr: «Έισήλθε εκτάκτως στο νοσοκομείο Σωτηρία με σοβαρό πρόβλημα υγείας»

Ετικέτες