Πρώτη η Ελλάδα στον ΟΟΣΑ στο ξεζούμισμα των μισθωτών

Πρώτη η Ελλάδα στον ΟΟΣΑ στο ξεζούμισμα των μισθωτών

Η Ελλάδα «βαδίζει» στις πρώτες ημέρες του 2025 και οι πολίτες γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι και φέτος θα λυγίσουν από τους έμμεσους και άμεσους φόρους Μητσοτάκη. Oπως καλώς γνωρίζουμε, η νέα αύξηση στους κατώτατους μισθούς χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων θα αυξήσει ονομαστικά τις αποδοχές, αλλά θα μειώσει την αγοραστική δύναμη λόγω της φοροαπόδοσης. 

Οπως προκύπτει από την έκθεση της ΑΑΔΕ του 2023 (οικονομικά μεγέθη 2022), τα έτσι και αλλιώς ισχνά έσοδα του κράτους από τη φορολογία του κεφαλαίου εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, το 2019 (εφαρμογή προϋπολογισμού κυβέρνησης Τσίπρα) εισπράχθηκαν 244,72 εκατ. ευρώ από τους φόρους κεφαλαίου, ενώ το 2023 (τελευταία στοιχεία) εισπράχθηκαν 240,67 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα παιδιά ενός ανώτερου θεού που βλέπουν τη φορολόγησή τους να μειώνεται.

Οι εκθέσεις

Εδώ εισέρχεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μέσα από συγκεκριμένη μεθοδολογία δίνει στην Ελλάδα (για τα εισοδήματα του 2021) μια θλιβερή πρωτιά. Είναι η πρώτη χώρα μεταξύ των χωρών-μελών του οργανισμού με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος από εργασία και του εισοδήματος από μερίσματα. Είναι τέτοια που συγκλονίζει. Αρκεί να αναφέρουμε ότι από τη δεύτερη Λετονία μάς χωρίζουν 8 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, για τη Λετονία η διαφορά μεταξύ εισοδήματος από μισθούς και εισοδήματος από μερίσματα ανέρχεται στις 30,61 ποσοστιαίες μονάδες, όταν για την πρώτη Ελλάδα η ποσοστιαία αυτή διαφορά ανέρχεται στις 38,08 ποσοστιαίες μονάδες.

Ιδια κατάσταση (πρωτιά της Ελλάδας που συγκλονίζει) βρίσκει ο ΟΟΣΑ και στη διαφορά μεταξύ της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας και της φορολόγησης του εισοδήματος από μερίσματα. Ολα αυτά για τα εισοδήματα του 2021, όταν ο πληθωρισμός της αισχροκέρδειας είχε μόλις αρχίζει να υπεραποδίδει ΦΠΑ.  

Ολα αυτά κι ενώ αναμένουμε τη νέα έκθεση της ΑΑΔΕ μέσα στον ερχόμενο μήνα που θα αναλύει το φορολογικό έτος 2024, το οποίο αφορά τα εισοδήματα του 2023. Το πλαίσιο των παραπάνω ενισχύεται καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φροντίσει ήδη από τις αρχές του 2024 να μειώσει τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου στο 0,2% (από 0,5%) και τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο 0,1% (από 0,2%). 

Ο ΟΟΣΑ με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία συγκρίνει με αξιόπιστο και συνεπή τρόπο τη φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος εργασίας και κεφαλαίου στις χώρες-μέλη του μέσω τυποποιημένων πραγματικών φορολογικών συντελεστών (ETRs). Αυτό που αποδεικνύεται από την ανάλυση του ΟΟΣΑ είναι ότι το εισόδημα από τα μερίσματα και τα κέρδη κεφαλαίου υπόκειται γενικά σε χαμηλότερη φορολόγηση από το εισόδημα από μισθούς σε προσωπικό επίπεδο. Σε πολλές χώρες –μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά– το εισόδημα κεφαλαίου ευνοείται επίσης φορολογικά ακόμη και όταν εξετάζονται οι φόροι που καταβάλλονται τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες. 

Αυτό που προκύπτει από τη μεθοδολογία του ΟΟΣΑ είναι ότι όλες οι χώρες-μέλη του έχουν μεν ευνοϊκή φορολόγηση υπέρ του κεφαλαίου, ώστε να υπάρχουν επενδύσεις, όμως μόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ανοίξει τόσο την ψαλίδα κατ’ ουσίαν πατάσσοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών και αφήνοντας αέρα στους φόρους κεφαλαίου τους οποίους μειώνει. Είναι μια επιβεβαίωση όσων αναφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όσων έχει καταγγείλει ο ανεξάρτητος διαγραμμένος από τη ΝΔ βουλευτής Μάριος Σαλμάς, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «τροχονόµο των καρτέλ».

Επιβεβαιώνει η ΑΑΔΕ

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει όποιος εντρυφήσει στα στοιχεία που δίνει η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή της (φορολογικό έτος 2023 για τα εισοδήματα 2022), οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (έμμεσοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ) αντιπροσωπεύουν το 55,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων (33,97 δισ. ευρώ) και ο φόρος εισοδήματος το 33,9% (17,03 δισ. ευρώ). Οσο για τους καταβληθέντες φόρους κεφαλαίου; Κρατηθείτε… Αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,4% των συνολικών φορολογικών εσόδων και ανέρχονται σε μόλις 240,67 εκατ. ευρώ! 

Ολα αυτά για τα εισοδήματα του 2022. Εκτοτε έχει «τεντώσει» η ανέλεγκτη αισχροκέρδεια των μεγάλων επιχειρήσεων, αυτών που χορηγούν μερίσματα και προστατεύονται από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Για να καταλάβουμε, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank) που λογίζονται ως η ατμομηχανή της αισχροκέρδειας και του πληθωρισμού της απληστίας στη χώρα μας στο πρώτο εννιάμηνο του 2024 κατέγραψαν κέρδη ύψους 3,68 δισ. ευρώ συνολικά και σχεδιάζουν εντός του 2025 να διανείμουν μερίσματα περίπου 1,5 δισ. ευρώ. 

Οσο για όλους εμάς τους υπόλοιπους; Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2025 και χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων στα αγαθά και στις υπηρεσίες, εκεί δηλαδή που η αισχροκέρδεια λειτουργεί ανεξέλεγκτα, εκεί που «καίγεται» το εισόδημα των νοικοκυριών, έχουν προβλεφθεί συνολικά έσοδα για το 2025 της τάξης των 38,019 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 1,609 δισ. ευρώ ή 4,4% έναντι του 2024).

Διαβάστε επίσης:


 

Documento Newsletter