Τη μεγαλύτερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κατά την περίοδο 2019-2021 κατέγραψε η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health.
Η μελέτη, με επικεφαλής το University of East Anglia, αναλύει τα δεδομένα της μεγαλύτερης παγκόσμιας έρευνας για την ποσοτικοποίηση των προβλημάτων υγείας (Global Burden of Disease 2021) και καταγράφει ότι υπάρχει επιβράδυνση της μακροζωίας μετά το 2011.
Σύμφωνα με την έρευνα, η διατροφή, η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία, όπως και η πανδημία της Covid-19 ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτή την επιβράδυνση.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και την Αξιολόγηση της Υγείας και συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη έρευνα για την ποσοτικοποίηση των προβλημάτων υγείας «Global Burden of Disease 2021».
Συνέκρινε τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής, τις αιτίες θανάτου και την έκθεση του πληθυσμού σε παράγοντες κινδύνου σε όλη την Ευρώπη κατά τις περιόδους 1990-2011, 2011-2019 και 2019-2021.
Στην έρευνα μελετήθηκαν 20 χώρες, συγκεκριμένα η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Βόρεια Ισπανία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Αγγλία. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Ελλάδα και στην Αγγλία.
Σημειώνεται, ότι στην Ελλάδα για την περίοδο αυτή ότι εκτός από τους θανάτους από αναπνευστικές λοιμώξεις και άλλα προβλήματα υγείας σχετικά με την Covid-19, ένα μικρό μέρος της μείωσης του προσδόκιμου ζωής αποδόθηκε σε θανάτους από νεοπλάσματα. Τα νεοπλάσματα ήταν αιτία μείωσης του προσδόκιμου ζωής για την Ελλάδα (όπως και τη Γερμανία και τη Σκωτία) και κατά την περίοδο 2011-2019.
Στην έρευνα εντοπίστηκε ότι παρά την ύφεση, το προσδόκιμο ζωής για τους ηλικιωμένους σε πολλές χώρες εξακολούθησε να βελτιώνεται, «γεγονός που δείχνει ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε ένα φυσικό ανώτατο όριο μακροζωίας», όπως παρατηρεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Norwich του University of East Anglia, Νικ Στιλ.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι για να παρατείνουμε τα χρόνια της ζωής μας πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής κατά τη νέα μας ηλικία. Επίσης, καλούν τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία.
Διαβάστε επίσης:
Αναφυλαξία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κρίσιμη αλλεργική αντίδραση
ΕΟΦ: Προειδοποίηση για λάθος χρήση σε αντιδιαβητικά φάρμακα – Η ανακοίνωση