Πρωθυπουργός, μόνος, ψάχνεται

Πρωθυπουργός, μόνος, ψάχνεται

Το «υποκλοπές τέλος» που το σύστημα Μητσοτάκη επιχείρησε να περάσει στη δημόσια σφαίρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές όχι μόνο έπεσε στο κενό, αλλά γυρίζει μπούμερανγκ καθημερινά και με πολλές παραλλαγές. Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις του Documento και σειράς μέσων ενημέρωσης για το πολύκροτο σκάνδαλο αφαιρούν όλο και περισσότερο οξυγόνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που βλέπει το συντηρητικό… έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του.

Πριν από την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η πρόγευση που είχαν δώσει οι βουλευτές του Ολγα Κεφαλογιάννη και Κώστας Τζαβάρας έχει ήδη πικράνει τα στόματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα μέσα ενημέρωσης που μέχρι σήμερα τάσσονται στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη δεν τον ακολουθούν στο σκοτάδι που επιχειρεί να ρίξει με το νομοσχέδιό του, ενώ σημαντικότατες προσωπικότητες και θεσμικοί παράγοντες ραπίζουν καθημερινά το κυβερνητικό σχέδιο συγκάλυψης.

«Γαλάζιες» αντιδράσεις

Την Πέμπτη ο Κ. Τζαβάρας «χτύπησε» δύο φορές. Αφού απουσίασε από την κομματική φιέστα του πρωθυπουργού στην Πάτρα, «χτύπησε» στην καρδιά της κυβερνητικής γραμμής περί «απουσίας στοιχείων». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε στο Κόκκινο ότι «από το να κάθονται οι εισαγγελείς και να κλώθουν, καλό θα είναι να βγουν στη δράση και αυτή έχει μόνο μία κατεύθυνση». Τα όσα ανέφερε ο βουλευτής Ηλείας εξηγούν και την αιφνιδιαστική αντικατάστασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ξεκάθαρη θέση πήρε και η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της στην Ολγα Τρέμη χαρακτήρισε την υπόθεση των υποκλοπών εξαιρετικά σημαντική για την ποιότητα της δημοκρατίας και φυσικά για τη λειτουργία των θεσμών και δήλωσε: «Ναι μεν είναι σημαντική η εθνική ασφάλεια, ωστόσο δεν πρέπει να καταστρατηγούνται θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και κανείς δεν μπορεί να επικαλείται το απόρρητο απέναντι στην ΑΔΑΕ».

Αλλοι βουλευτές έχουν αποδομήσει σημαντικό μέρος του νομοσχεδίου συγκάλυψης των παρακολουθήσεων, πιστοί στη γραμμή του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος και πάλι «μίλησε» διά της σιωπής, αυτήν τη φορά από τη Λάρισα. Και με τον Αντώνη Σαμαρά να ετοιμάζεται για κεντρική πολιτική παρέμβαση στις 7 Δεκεμβρίου.

Η πικρή γεύση της… ελευθεροτυπίας

Το προχθεσινό άρθρο του Μιχάλη Τσιντσίνη στην «Καθημερινή» «Γιώργος Γεραπετρίτης: Κατσαβίδια» προκάλεσε έκπληξη εντός και εκτός Μαξίμου. Από τους πιο φανατικούς υπερασπιστές της κυβέρνησης, ο συντάκτης έχει φτάσει στο σημείο να την κατηγορεί μεταξύ άλλων για «προσχηματική διαβούλευση», για «κατσαβίδια διαρρήξεως με τα οποία η ίδια εφοδίασε την εξουσία της» αλλά και να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να ψηφίσει η κυβέρνηση μόνη της, χωρίς συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων, το νομοθέτημα της συγκάλυψης.

Λίγες ημέρες νωρίτερα από το ίδιο Μέσο είχε σταλεί συστημένο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου: «Θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο ότι από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες αρχές θα εξαντληθεί κάθε θεσμική οδός για την άμεση διαλεύκανση και αυτών των ισχυρισμών». Μήνυμα αυστηρό και καθαρό, όπως αυτά που στέλνει σειρά παραγόντων-στηριγμάτων της κυβέρνησης. Αυτό τον δρόμο έχουν ακολουθήσει προσωπικότητες όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Νίκος Μαρατζίδης, ο Χαρίδημος Τσούκας, ο Νίκος Αλιβιζάτος,ο Πάσχος Μανδραβέλης και άλλοι.

Το σκηνικό γίνεται εφιαλτικό δεδομένου ότι πένες όπως του Βασίλη Λαμπρόπουλου, της Ιωάννας Μάνδρου, του Γιώργου Παπαχρήστου και του Γιάννη Σουλιώτη με τα ρεπορτάζ τους στο «Βήμα», στα «Νέα», στην «Καθημερινή» και στο Mega προσθέτουν καθημερινά ψηφίδες του ζόφου που προκαλεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, δημιουργώντας ίλιγγο στο πρωθυπουργικό γραφείο καθώς βάλλουν «εκ των έσω» την πρωθυπουργική γραμμή «δεν έχει καμία αξία αν το έγραψε το Documento».

Επί… ντροπής θεσμών

Οι ίδιοι οι θεσμικοί παράγοντες ξεγυμνώνουν τον αντιθεσμικό χαρακτήρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποκάλυψε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Παρά τις προσπάθειες απαξίωσής της από την κυβέρνηση, όμως, δεν είναι πλέον μόνη.

Την περασμένη εβδομάδα σύσσωμο το σώμα των μελών του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων διαμήνυσε για το νομοσχέδιο πως «ακολουθεί μια κακή παράδοση αποσπασματικής και ευκαιριακής νομοθέτησης ενόψει της συγκυρίας». Από κοντά και η Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων μαζί με πλήθος εκπροσώπων του νομικού κόσμου. Συνεκτικό πολιτικό στοιχείο όλων των παραπάνω το γεγονός πως κατά πλειοψηφία πρόκειται για κριτική προερχόμενη από το συντηρητικό πεδίο.

Σε αυτή την εικόνα θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις επιθέσεις θεσμικών παραγόντων της αγοράς στο άλλο γήπεδο, αυτό της ακρίβειας. Τα πυρά από Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), εμπορικούς συλλόγους όπως της Θεσσαλονίκης, φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (ΣΤΑΜΑ) είναι εδώ και καιρό σφοδρά και διασταυρούμενα. Προέρχονται δε εξίσου από πολιτικούς χώρους που αποτελούν στηρίγματα της βάσης της Νέας Δημοκρατίας.

Με όλα τα παραπάνω η αποστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο είναι αποκαλυπτική. «Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε και πάλι ενεργή συμμετοχή από την κοινοβουλευτική μας ομάδα». Σίγουρος δεν μπορεί να είναι. Το εύχεται, όμως, καθώς βλέπει τις πολιτικές του δυνάμεις να τον εγκαταλείπουν.

Documento Newsletter