Ετσι όπως εξελίσσονται τα πολιτικά πράγματα είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός έχει δύο δρόμους να επιλέξει: είτε θα προκηρύξει άμεσα εκλογές είτε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Στην πρώτη περίπτωση θα εγκλωβίσει την ΚΟ και το κόμμα της ΝΔ συνολικά στη δική του προσωπική τακτική και η ΝΔ θα συνδεθεί με την πολιτική τύχη του αρχηγού της, ο οποίος όμως κατηγορείται πλέον από το σύνολο της αντιπολίτευσης και την πλειοψηφία του Τύπου ως υπεύθυνος για τη λειτουργία παράνομου λογισμικού τηλεφωνικών υποκλοπών, εφόσον ο ίδιος είχε την αποκλειστική ευθύνη της ΕΥΠ.
Θα δημιουργηθεί έτσι μια τραγελαφική πολιτική κατάσταση, καθώς οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ θα είναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να απολογούνται προεκλογικά για το σκάνδαλο των υποκλοπών και για τις ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου. Στον πανικό της η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει τους χειρισμούς της υπόθεσης Novartis, ωστόσο στο ζήτημα των υποκλοπών δεν έχουμε μόνο μαρτυρίες, έχουμε και έγγραφα και απτές αποδείξεις. Οπότε εν προκειμένω η Δικαιοσύνη δεν θα μπορέσει να κλείσει τα μάτια της και να υπεκφύγει αποδίδοντας το σκάνδαλο σε ανυπόστατες προφορικές μαρτυρίες.
Στη δεύτερη περίπτωση, στην οποία ο πρωθυπουργός ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να μην τη λάβει, διότι θα δώσει τη χρυσή ευκαιρία σε όσους δεν συμφωνούν με τη διακυβέρνησή του να τον αποπέμψουν. Σύμφωνα με τα άρθρα 37 και 38 του συντάγματος, για την εμπιστοσύνη της Βουλής απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όσους βουλευτές δεν θέλουν να εκτεθούν σε ρητή καταψήφιση της κυβέρνησης να απέχουν. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς θα παραστούν στη διαδικασία και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο. Το πιθανότερο είναι να απέχουν. Εάν όμως ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλοι πέντε, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει την πλειοψηφία των παρόντων και θα χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Εάν αυτό συμβεί, θα δοθούν διερευνητικές εντολές, οι οποίες προφανώς θα καταλήξουν σε σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και σε προκήρυξη εκλογών.
Εάν λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει την οδό της ψήφου εμπιστοσύνης, θα διευκολύνει όσους δεν θέλουν να ταυτιστούν μαζί του να απέχουν, χωρίς να κατηγορηθούν πως καταψήφισαν την κυβέρνηση. Από την άλλη, βεβαίως, επειδή η άμεση προκήρυξη εκλογών εγκλωβίζει τους βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ σε μια διαδικασία που δεν ελέγχουν και που θα τους καταστήσει συνυπεύθυνους, ίσως συναντήσει τη ρητή άρνηση πολλών βουλευτών, οι οποίοι είναι σε θέση να την μπλοκάρουν και να ζητήσουν οι ίδιοι, με πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού αποκλειστικά, την αντικατάσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη θέση του πρωθυπουργού και εν συνεχεία του αρχηγού της ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση, η μόνη ορθή κίνηση εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήταν η παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού και η προκήρυξη άμεσων εκλογών. Οσον αφορά τη ΝΔ, το κόμμα αυτό έχει πλέον εισέλθει σε καθεστώς γκρίζο, διότι αφενός ανέχθηκε όλες τις πρωθυπουργικές αποφάσεις χωρίς καμία ένσταση και, αφετέρου, θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρει ασφαλή οδό απομάκρυνσης του κ. Μητσοτάκη από την ηγεσία του και να πάει με σχετικά καλύτερους όρους στην εκλογική αναμέτρηση.
Και έτσι η απληστία, η κοινωνική αναλγησία και η γενικευμένη διαφθορά θα πληρωθούν πολύ ακριβά από τη ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές.