Για πρώτη φορά στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΜΗΤΕΡΑ διενεργήθηκαν με απόλυτη επιτυχία διακαθετηριακές εμφυτεύσεις αορτικής βαλβίδας για την επεμβατική θεραπεία αορτικής στένωσης με τη μέθοδο TAVI.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε επιτυχώς σε τέσσερις ασθενείς, οι οποίοι διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο για χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, από την επεμβατική ομάδα με υπεύθυνο ιατρό τον κ. Άγγελο Ρηγόπουλο, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Αναπλ. Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής Ενηλίκων ΜΗΤΕΡΑ, ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία και έχει πραγματοποιήσει ανάλογες επεμβάσεις στο εξωτερικό.
Οι επεμβάσεις διενεργήθηκαν μετά από αξιολόγηση των ασθενών από την Ομάδα Καρδιάς του ΜΗΤΕΡΑ, με συμμετοχή του Διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής κ. Φώτη Μητρόπουλου και της Αναισθησιολογικής Ομάδας με υπεύθυνη την κα. Ελισάβετ Υψηλάντη. Και οι τέσσερις ασθενείς εξήλθαν από το νοσοκομείο μετά από 4 ημέρες χωρίς να εμφανίσουν καμία επιπλοκή.
Η Καρδιολογική Κλινική Ενηλίκων του ΜΗΤΕΡΑ, η οποία τελεί υπό τη Διεύθυνση του κ. Στυλιανού Τζέη, διαθέτει την υποδομή και την τεχνογνωσία να εφαρμόζει πρωτοποριακές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιολογικές παθήσεις και να αποτελεί σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση σύμπλοκων καρδιολογικών περιστατικών στη χώρα μας.
Η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι η συχνότερη βαλβιδοπάθεια στον αναπτυγμένο κόσμο και παρατηρείται σε 1 στους 8 ασθενείς ηλικίας άνω των 75 ετών. Μέχρι προ ολίγων ετών η μοναδική αποτελεσματική θεραπεία ήταν η χειρουργική αντικατάσταση της πάσχουσας αορτικής βαλβίδας. Ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για μία τέτοια επέμβαση δεν είχαν άλλη εναλλακτική λύση πέραν της παρηγορητικής φαρμακευτικής θεραπείας. Πλέον οι ασθενείς μεγάλης ηλικίας με μη αποδεκτό κίνδυνο ή αντένδειξη για χειρουργική θεραπεία αντιμετωπίζονται με διακαθετηριακή τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας, η οποία διενεργείται κατά κανόνα χωρίς γενική αναισθησία.