Ο Παγκόσμιος Δείκτης Δουλείας αποκάλυψε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια «σύγχρονοι σκλάβοι» στην Τουρκία. Η Τουρκία κατατάχθηκε μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών όπου η σύγχρονη δουλεία είναι πιο διαδεδομένη.
Σύμφωνα με την έρευνα που εκπονήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔOM) και την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free με έδρα την Αυστραλία, 15,6 στους χίλιους ανθρώπους στην Τουρκία ήταν «σύγχρονοι σκλάβοι» το 2021.
Πρωταθλήτρια
Η Τουρκία ξεχώρισε ως η χώρα με την υψηλότερη συχνότητα μοντέρνας δουλείας μεταξύ των 47 κρατών που αξιολογήθηκαν στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Κατατάχθηκε επίσης μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό καταναγκαστικής εργασίας παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση σε σύνολο 160 χωρών που εξετάστηκαν. Επιπλέον, η Τουρκία έχει τον δεύτερο υψηλότερο εκτιμώμενο αριθμό ατόμων που ζουν σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας τη θέση της μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία ως μία από τις λιγότερο ενεργές χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στην καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας.
Σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες
Οι εργαζόμενοι στην Τουρκία θεωρείται ότι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πέσουν σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας λόγω της κατάστασης των αιτούντων άσυλο από ζώνες συγκρούσεων όπως η Συρία. Η έκθεση τόνισε επίσης τον αντίκτυπο της φτώχειας μαζί με τις διακρίσεις εις βάρος των αιτούντων άσυλο και της κοινότητας LGBTQI+, καθώς και τη μείωση των δικαιωμάτων των γυναικών τα τελευταία χρόνια.
Η έκθεση ρίχνει φως στη στοχευμένη εκμετάλλευση γυναικών από τη Συρία από εγκληματικές ομάδες που δρουν στη Σανλιούρφα, μια πόλη που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Η ευάλωτη ομάδα, ιδιαίτερα οι χήρες, βρίσκονται στο στόχαστρο αυτών των δικτύων, αξιοποιώντας την αντίληψη ότι έχουν περιορισμένη προστασία.
Επίσης, η έκθεση επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν επηρεάζεται μόνο από τη σύγχρονη δουλεία εντός των συνόρων της, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο σύγχρονης δουλείας στο εξωτερικό με τα προϊόντα που εισάγει σε ορισμένους τομείς, σε άλλες χώρες της G20.