Πρόταση Παπαδημούλη να συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ε/Κ οι αποκαλύψεις για παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών

Πρόταση Παπαδημούλη να συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ε/Κ οι αποκαλύψεις για παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών

Επιστολή στους Συμπροέδρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς Manon Aubry και Martin Schirdewan, καθώς και στην Γενική Γραμματέα της ευρωομάδας Sanna Lepola απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με σκοπό να ζητήσει να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου το Σεπτέμβριο το φλέγον θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ήδη στείλει επιστολές στο προεδρείο του Ε/Κ και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων για το ζήτημα, ενώ με ερώτησή του προς την Κομισιόν κατάφερε να φέρει τις παράνομες παρακολουθήσεις εν Ελλάδι ενώπιον των Επιτροπών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, D. Reynders, σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα, έστειλε ηχηρή απάντηση στις ελληνικές αρχές καταδικάζοντας «την παράνομη πρόσβαση σε συστήματα επικοινωνιών και κάθε μορφή παράνομης υποκλοπής των επικοινωνιών των χρηστών» (Δείτε εδώ όλη την απάντηση του Επιτρόπου Reynders μαζί με την ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη).

Οι προσπάθειες του Δημ. Παπαδημούλη να αναδείξει το ζήτημα ενώπιον της Κομισιόν είχαν  σημαντική απήχηση και στο διεθνή Τύπο. Χαρακτηριστικό είναι γερμανικό  δημοσίευμα (https://netzpolitik.org/2022/predator-von-cytrox-ruecktritte-nach-trojaner-skandal-in-griechenland/) το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Απαντώντας σε αίτημα του Δημήτρη Παπαδημούλη, Αριστερού πολιτικού επίσης από την Ελλάδα, η Κομισιόν σχολίασε τις παρακολουθήσεις που σχετιζονται με το Predator. Ο κ. Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που ίσως οδήγησε την Επιτροπή σε μια κάπως πιο λεπτομερή απάντηση. Αυτή προέρχεται από τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders, ο οποίος πιθανότατα δέχτηκε επίθεση με λογισμικό κατασκοπείας όπως το Pegasus».

Ακολουθεί πλήρης η επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη:

«Αγαπητοί Συμπρόεδροι, Αγαπητή Sanna,

Θα ήθελα να προτείνω θέμα για τη συζήτηση κατά την επόμενη Ολομέλεια τον Σεπτέμβριο: Δήλωση της Επιτροπής και του Συμβουλίου σχετικά με τις Παράνομες Παρακολουθήσεις από συστήματα λογισμικού παρακολούθησης Pegasus και Predator σε κράτη-μέλη της ΕΕ

Όπως γνωρίζετε, οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκάλυψαν πρόσφατα την παράνομη παρακολούθηση του ευρωβουλευτή και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, από το σύστημα παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός έρχεται μετά από σχετικές αποκαλύψεις περί παράνομης παρακολούθησης διαφόρων προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων  και ευρωβουλευτών από το σύστημα Pegasus σε ορισμένα κράτη-μέλη. Και για τις δύο περιπτώσεις, έχω γράψει στην Πρόεδρο του Ε/Κ Ρομπέρτα Μέτσολα και στους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων.

Επιπλέον, σχετικά με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από το σύστημα Predator στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδας παραδέχτηκε στις 29 Ιουλίου ότι όντως υπήρξε παρακολούθηση από την Υπηρεσία της ΕΥΠ.

Με την επιστολή μου, με ημερομηνία 1η Αυγούστου, ζήτησα από το Προεδρείο του Ε/Κ και τη Διάσκεψη των Προέδρων να συζητήσουν επειγόντως αυτό το σημαντικό θέμα στις επόμενες συνεδριάσεις τους, ώστε τα μέλη τους να ενημερωθούν πλήρως και να αποφασίσουν για τις απαραίτητες ενέργειες. Πιστεύω ότι πρέπει επιπροσθέτως να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια για να αποκαλυφθούν και να συζητηθούν δημόσια αυτές οι πρακτικές.

Δεδομένης της ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας αυτών των αποκαλύψεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να συζητήσει στην Ολομέλεια και να λάβει επειγόντως συγκεκριμένα μέτρα κατά αυτών των αντιδημοκρατικών μεθόδων, ως εγγυητής της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας, προστατεύοντας με συγκεκριμένο τρόπο όλους τους πολίτες της ΕΕ. Συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των δημοσιογράφων.

Οι παράνομες πρακτικές παρακολούθησης θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ελευθερία της έκφρασης και παραβιάζουν βασικά θεμελιώδη δικαιώματα.

Από τις 27 Ιουλίου υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές στον διεθνή Τύπο παγκοσμίως (επισυνάπτονται κάτωθι), σχετικά με αυτές τις αποκαλύψεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες και πολιτικές συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ελλάδας παραιτήθηκαν στις 5 Αυγούστου μετά από αυτές τις αποκαλύψεις.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία και την προσοχή σας

Θερμούς χαιρετισμούς,

Δημήτριος».

Documento Newsletter