Μπορεί ούτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ούτε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να βρίσκονται μεταξύ των ηγετών του κόσμου στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 που αρχίζει σήμερα στη Βραζιλία, αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβάλλεται να μπει στις συζητήσεις, ανεξάρτητα από αυτό.
Συγκεκριμένα στη σύνοδος κορυφής των G20 ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία.
Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε ένα βήμα μπροστά, μόλις δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας, εγκρίνοντας την άρση ορισμένων περιορισμών στη χρήση από την Ουκρανία δυτικής κατασκευής όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία.
Αν και αυτό ήταν το βήμα που περίμενε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εδώ και καιρό είναι επίσης γνωστό πως ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα σήμαινε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Η πρόταση Ερντογάν
Όλα αυτά προκαλούν μια έντονη δραστηριότητα στην Ευρώπη μεταξύ των ηγετών που φοβούνται για την κατεύθυνση του πολέμου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρνει ένα σχέδιο στην G-20 που προτείνει το πάγωμα της σύγκρουσης και την αναβολή της συζήτησης για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για μια δεκαετία.
Ο Τούρκος ηγέτης θα παρουσιάσει την πρότασή του στη σύνοδο των ηγετών της G20 σήμερα, Δευτέρα. Ο Ερντογάν θα προτείνει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συμφωνήσει να αναβάλλει τις συζητήσεις σχετικά με την αίτηση της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 10 χρόνια, πρόσθεσαν. Επίσης, η τουρκική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο ανατολικό Ντονμπάς και την τοποθέτηση διεθνών στρατευμάτων εκεί.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν την προσέγγιση αυτή ως την πιο ρεαλιστική, ακόμη και αν αναγνωρίζουν ότι θα είναι δύσκολο για την Ουκρανία να συμφωνήσει σε αυτό, προσθέτει το Bloomberg. Ο Ερντογάν θα προτείνει να αναπτυχθούν εκεί διεθνή στρατεύματα ως πρόσθετη εγγύηση και να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικές προμήθειες ως αποζημίωση για τη συμφωνία της να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Τούρκοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα ήταν δύσκολο για την Ουκρανία να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση, αλλά πιστεύουν ότι είναι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση.
Θέλουν να αναβάλουν τις συζητήσεις για τη μακροπρόθεσμη τύχη των κατεχομένων εδαφών και να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση μιας σταθερής κατάπαυσης του πυρός σε πρώτη φάση, αναφέρει το δημοσίευμα.
Πηγές αναφέρουν ότι ο Ερντογάν ελπίζει ότι μπορεί να πείσει τον Ζελένσκι να παραστεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, καθώς έχει δει εκθέσεις πληροφοριών που υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει πολύ περισσότερα εδάφη τους επόμενους μήνες, αν δεν σταματήσουν οι μάχες.
Άνοιγμα τον ευρωπαίων στον Πούτιν
Αυτό συνέβη μάλιστα στον απόηχο της σπάνιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Παρασκευή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Πούτιν, προκειμένου να τον παροτρύνει να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σηματοδότησε χθες την ετοιμότητά του να μιλήσει με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, ακόμη και όταν δήλωσε ότι ο Πούτιν «δεν θέλει ειρήνη».
Αλλά και ο Ζελένσκι λέει ότι θέλει ο πόλεμος να τελειώσει τον επόμενο χρόνο και μάλιστα με μια «ισχυρή Ουκρανία». Μετά από σχεδόν 1.000 ημέρες αντίστασης, πουθενά δεν είναι πιο έντονα αισθητή η κόπωση για την επιθετικότητα της Ρωσίας απ’ ό,τι στο Κίεβο.
Πιέζοντας τώρα για μια διέξοδο από τον πόλεμο, ο κίνδυνος για τους συμμάχους της Ουκρανίας είναι να ενθαρρύνουν τον Πούτιν να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη στρατηγική του είναι να τον συνεχίσει.
Πληροφορίες: Bloomberg pravda.com.ua
Διαβάστε επίσης:
Λιζ Τρας: «Η Βρετανία χρειάζεται τον δικό της Ντόναλντ Τραμπ»
Liberation: «Ο Πούτιν επιτίθεται, ο Μπάιντεν απαντά»
Κρεμλίνο: «Λάδι στη φωτιά» η απόφαση Μπάιντεν να πλήξουν αμερικανικά όπλα βαθιά στο ρωσικό έδαφος
Νεκρός ο κορυφαίος χορευτής μπαλέτου Βλαντιμίρ Σκλιάροφ – Έπεσε από τον 5ο όροφο
Γάζα: 410η ημέρα συνεχών βομβαρδισμών από το Ισραήλ με δεκάδες θύματα καθημερινά