Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται πως περνά η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών. Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας «μόλις προκύψουν νέα στοιχεία από τα πορίσματα» έθεσε νέα δεδομένα στην κοινοβουλευτική κονίστρα, με τον Σωκράτη Φάμελλο να παίρνει τη σκυτάλη και να ζητά την Παρασκευή, να προχωρήσει άμεσα κοινή πρωτοβουλία των προοδευτικών κομμάτων για την ενεργοποίηση του κορυφαίου αντιπολιτευτικού μέσου, ενώ πρώτος είχε ρίξει στην «τσόχα» του δημόσιου διαλόγου τη συγκεκριμένη προοπτική ο Αλέξης Χαρίτσης.
Η κατακόρυφη κλιμάκωση της σύγκρουσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο στον απόηχο της στροφής 180 μοιρών από τον πρωθυπουργό σε σχέση με την πολιτική διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών και την προσπάθεια απόκρουσης της κοινωνικά εμπεδωμένης κατηγορίας περί συγκάλυψης, η οποία συνδέεται άμεσα με την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος.
Θρυαλλίδα εξελίξεων θα αποτελέσει το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο –σύμφωνα με τις πληροφορίες– αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η αιτία της πυρκαγιάς που ξέσπασε μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων δεν προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης. Το εν λόγω πόρισμα έθεσε ως προϋπόθεση και ο πρωθυπουργός για να ανάψει το πράσινο φως για τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που αιτήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ αλλά και «εξωδίκως» η Νέα Αριστερά και ο πρώην Σπαρτιάτης Κωνσταντίνος Φλώρος.
Σύμφωνα με την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον πρόεδρο της Βουλής, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει παράσχει σχετική ενημέρωση για την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης. «Δεν έχω ένδειξη» ήταν τα λόγια του Νικήτα Κακλαμάνη. Δεν αποκλείεται, δε, με βάση το σενάριο να ολοκληρωθεί το πόρισμα του ΕΜΠ την ερχόμενη εβδομάδα, η πρόταση δυσπιστίας, η οποία απαιτεί 50 υπογραφές και κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, θα κατατεθεί χωρίς να έχει διεξαχθεί η προ ημερησίας. Αλλωστε, το ενδεχόμενο αυτό απασχολούσε τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου ήδη από την περασμένη Πέμπτη, οδηγώντας την επομένη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις περί κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας «εδώ και τώρα».
Από εκεί και πέρα, δεν αποκλείεται σε δεύτερο χρόνο να ξεδιπλωθούν κι άλλες αντιπολιτευτικές πρωτοβουλίες από τα κόμματα του προοδευτικού τόξου προκειμένου να διατηρηθεί το θέμα ψηλά στην ημερήσια ατζέντα. Για παράδειγμα, μια πάγια πρακτική της μειοψηφίας είναι η ενεργοποίηση του δικαιώματος που έχει βάσει του Κανονισμού της Βουλής να καλεί (με τη σύμφωνη γνώμη των 2/5) ακόμη και θεσμικούς παράγοντες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Καίει για να μην καεί
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία για την υποβάθμιση των μεγάλων συγκεντρώσεων ανά την επικράτεια αναφορικά με το έγκλημα των Τεμπών από την ΕΡΤ και την ευθεία βολή κρότου λάμψης κατά του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου ήταν η αφετηρία της προσπάθειας της Ηρώδου Αττικού για επικοινωνιακό ντεμαράζ μπροστά στη διάχυτη κοινωνική οργή και στο περιεχόμενο του πορίσματος του ΕΜΠ, το οποίο θα διέψευδε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας λίγο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία.
Σκοπός της τοποθέτησης του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν να αποσυμπιέσει την κοινωνική χύτρα, λέγοντας ότι η ΝΔ δεν θα σταθεί εμπόδιο στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής εφόσον στη Βουλή διαβιβαστεί δικογραφία που θα περιλαμβάνει όνομα πρώην ή νυν μέλους του υπουργικού συμβουλίου. Ουσιαστικά ο Π. Μαρινάκης έδωσε το πρώτο σήμα για την αλλαγή γραμμής από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς μέχρι την περασμένη Τετάρτη υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν στους διαδρόμους του κοινοβουλίου πως θα απορριφθεί πάραυτα οποιαδήποτε πρόταση για επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.
Τη σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατέστησε σαφές –μέσω της συνέντευξης στον Alpha– ότι θα κάψει όσους χρειάζεται για να μην καεί το δικό του πολιτικό κεφάλαιο. «Σας το λέω ευθέως: προφανώς με αυτά τα οποία γνωρίζω σήμερα δεν θα έλεγα τότε αυτό το οποίο είπα» ανέφερε για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, προχωρώντας σε δημόσια θέα στη μεγαλύτερη πολιτική κυβίστηση από τη μέρα που πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, παρουσιάζοντας εαυτόν ως θύμα παραπληροφόρησης κυρίως από τους Ιταλούς της Hellenic Train και δευτερευόντως από την πυροσβεστική και τον ΟΣΕ.
Δυσαρέσκεια στη «γαλάζια» ΚΟ
Από την απόπειρα του πρωθυπουργού να αποσείσει τις πολιτικές του ευθύνες δεν ξέφυγαν ούτε τα μέλη της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών. «Δεν πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής» είπε και παρουσίασε τους βουλευτές του ως πολιτικά πιόνια που λειτούργησαν με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση του κομματικού συμφέροντος. Τα λόγια αυτά προκάλεσαν γκρίνια και δυσαρέσκεια από «γαλάζιους» βουλευτές που συμμετείχαν στην εξεταστική και είδαν τον πρωθυπουργό να τους πετά στα… λιοντάρια.
«Ηταν ψυχικό άδειασμα» σχολίασε ένας εξ αυτών στο Documento, επισημαίνοντας ότι ποτέ ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο στους υπουργούς «που κρύβονται στα δύσκολα». Προέβλεψε, επίσης, ότι δεν θα είναι εύκολη η εξίσωση στην Ηρώδου Αττικού όταν και αν συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, καθώς οι βουλευτές θα θυμούνται το «άδειασμα» που επιφύλασσε στα μέλη της εξεταστικής. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα λεγόμενα του Κυρ. Μητσοτάκη να οδηγήσουν αρκετά στελέχη της ΚΟ που συμμετείχαν στην επιτροπή σε πολιτική και κοινοβουλευτική «αγρανάπαυση».
Διαβάστε επίσης:
Καρυστιανού: «Η δικογραφία κόλαφος θάφτηκε από τον πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιο ΠτΔ Τασούλα»
Έγκλημα Τέμπη: Τώρα η κυβέρνηση δεν «βρίσκει λόγο» να αμφισβητήσει τα πορίσματα
Απάντηση Μαξίμου σε Σαμαρά: «Είμαστε υπόλογοι μόνο στους πολίτες»