Πρόταση δυσπιστίας: Παρέμβαση Φάμελλου με 7 ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από τον Καραμανλή

EUROKINISSI

Επτά ερωτήματα διατύπωσε από το βήμα της Βουλής με αποδέκτη τον Κώστα Καραμανλή ο Σωκράτης Φάμελλος ενόψει της τοποθέτησης του πρώην υπουργού Μεταφορών κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τον κ. Καραμανλή να απαντήσει γιατί αγνόησε τις έγγραφες προειδοποιήσεις του κ. Σπηλιόπουλου, πρώην Πρόεδρου και διευθύνοντα σύμβουλου του ΟΣΕ, του κ. Τσαλίδη, πρώην CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του κ. Κατσιούλη που ήταν πρόεδρος της επιτροπής ETCS και του εξωδίκου των μηχανοδηγών.

«Γιατί αγνοήσατε κ. Καραμανλή και αυτές οι ερωτήσεις αφορούν και τον υφυπουργό κ. Καραγιάννη, τις έγγραφες ειδοποιήσεις που είχατε λάβει για την κατάσταση του σιδηροδρόμου;», ήταν το πρώτο ερώτημα, στο οποίο πρόσθεσε:

«Και αναφέρω συγκεκριμένα: την επιστολή παραίτησης του κ. Σπηλιόπουλου, Πρόεδρου και διευθύνοντα σύμβουλου του ΟΣΕ, στις 28 Μαίου 2020 όταν απευθύνθηκε με εμπιστευτική επιστολή στον κ. Μητσοτάκη για τις παθογένειες και αγκυλώσεις του οργανισμού, όπου μιλάει για αδιαφάνεια, για μεθοδεύσεις, για άρνηση συνεργασίας του κ. Καραμανλή, για υπονόμευση, ενώ εμπλέκει και τον πρωθυπουργικό ανιψιό κύριο Δημητριάδη.

»Γιατί αγνοήσατε την επιστολή παραίτησης του κ. Τσαλίδη διευθύνοντα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στις 6/9/2021, όπου περιέγραφε τα σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία του ελληνικού σιδηροδρόμου όπου επεσήμανε τον κίνδυνο ενός συμβάντος μέγιστης σοβαρότητας.

»Τρίτον, την επιστολή παραίτησης 27 Απριλίου 2022 του κ. Κατσιούλη που ήταν πρόεδρος της επιτροπής ETCS, της τηλεδιοίκησης, και στην οποία αναδείκνυε τα ελλείμματα, κακοδιαχείριση, καθυστερήσεις, μη υλοποίηση φυσικού αντικειμένου κλπ.

»Τέταρτον, το εξώδικο της πανελλήνιας ένωσης μηχανοδηγών, 21/10/2022, του κ. Γενιδούνια, για τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου, την κακή κατάσταση της γραμμής, τη μη λειτουργία τηλεματικής, φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης, και τους κινδύνους ασφάλειας.

»Επίσης, το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού στις 4/10/21, με το οποίο ζητούσε την άμεση άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά των προσώπων που εμπλέκονται στη κακοδιαχείριση και επίβλεψη της σύμβασης 717, της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης.

»Γιατί ενώ το 2019 είχε καεί ο σταθμός τηλεδιοικησης της Λάρισας δεν τον αποκατέστησε κάτι που είχε ελάχιστο κόστος, με αποτέλεσμα το τεράστιο και τραγικό κόστος της τραγωδίας;

»Και επίσης να μας πει ο κ. Καραμανλής – εφόσον είχε καεί και δεν λειτουργούσε από το 2019 το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και είχε καταργηθεί το δευτεροβάθμιο κέντρο στην Καρόλου – γιατί δεν είχε θέσει σε ισχύ τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Γεραπετρίτης, όπως τη μείωση πυκνότητας δρομολογίων, τη μείωση της ταχύτητας και τον διπλασιασμό των βαρδιών σταθμαρχών».

«Πολιτικός Γενίτσαρος»

Απαντώντας στο χυδαίο παραλήρημα Φλωρίδη, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης πιο ακροδεξιό από τον Βορίδη. «Ο υπουργός έφτασε στο σημείο -ως σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος- να μας κατηγορήσει για “αριστερόστροφο φασισμό”. Είναι γνωστή η κατρακύλα και ο λαϊκισμός του κ. Φλωρίδη. Πιο ακροδεξιός από το Βορίδη έχει καταντήσει» διαπίστωσε, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας και της μονταζιέρας των συνομιλιών του σταθμάρχη.

Κάλεσε δε τον κ. Χρυσοχοΐδη να ξεκαθαρίσει ποιος μόνταρε το επίμαχο ηχητικό και ποιος το διένειμε στα Μέσα και κατέληξε ξεκαθαρίζοντας πως η ευθύνη για την κάλυψη που παρέχει η συμπολίτευση στον κ. Καραμανλή ανήκει στον πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση δυσπιστίας: Όσκαρ πολιτικής ερμηνείας από την Παπακώστα στη Βουλή

ΠΑΣΟΚ: «Ο δικηγόρος του Κασιδιάρη στηρίζει ΝΔ» – Επίθεση και σε Βελόπουλο

Εργαζόμενοι ΕΡΓΟΣΕ για Τέμπη: Οι κατηγορούμενοι δεν πλήρωσαν τις «πρωτοφανείς» εγγυήσεις των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ