Πρόταση δυσπιστίας: Ώρα αποφάσεων για Καραμανλή και Σαμαρά που τίθενται προ των ευθυνών τους

Πρόταση δυσπιστίας: Ώρα αποφάσεων για Καραμανλή και Σαμαρά που τίθενται προ των ευθυνών τους

Δεν περιμένει κανείς οι δύο πρώην πρωθυπουργοί να ρίξουν τον νυν, παρά το γεγονός πως ο ένας εκ των δύο έχει αποδείξει πως δεν ορρωδεί προ ουδενός. Όμως Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς τόσο με την ιστορία όσο και με το ίδιο το σκάνδαλο των υποκλοπών με τις δημόσιες παρεμβάσεις που έχουν κάνει, και σήμερα που ήρθαν στο φως ατράνταχτες αποδείξεις δεν μπορούν να… λάμπουν διά της σιωπής.

Μπορεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει αντιδράσει «οπαδικά» μέσα στη Βουλή απέναντι στην πρόταση δυσπιστίας, ευθυγραμμισμένοι άπαντες με τη γραμμή «λάσπη στον ανεμιστήρα» για να θάψουν τις αποδείξεις που ενοχοποιούν τον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Όμως, δύο μέλη της γαλάζιας ΚΟ είναι αδιανόητο να καλύπτονται από την λογική «όλοι στο μαντρί», γι’ αυτό και έχει σημασία ο τρόπος που θα απαντήσουν στην τεράστια πρόκληση.

Ήταν η τελευταία ημέρα του περασμένου Αυγούστου όταν ο Κ. Καραμανλής έστελνε από τα Ανώγεια το ιοβόλο μήνυμά του στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας καθαρά πως «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο».

«Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περεταίρω απαξίωση των θεσμών» ανέφερε ακόμα ο ανιψιός του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, υψώνοντας ταυτόχρονα μία σημαία διαφάνειας και ομπρέλα θεσμικότητας σε όσους σέβονται τον εαυτό τους απέναντι στους παρακολουθητές του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Πριν σχεδόν δύο μήνες, παράλληλα με τις αποκαλύψεις του Documento για την παρακολούθηση του στρατηγού Φλώρου, ο έτερος πρώην πρωθυπουργός της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, έστελνε κι αυτός ένα καθάριο και απειλητικό μήνυμα, τονίζοντας πως «η πολιτική ζωή του τόπου δοκιμάζεται για πολύ καιρό από τις νόμιμες και παράνομες υποκλοπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο αναμφίβολα για αντιδημοκρατική εκτροπή. Και γι αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρίς να δίνουμε την εντύπωση πως το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία. (…) Αυτά τα φαινόμενα η παράταξή μας δεν μπορεί να τα ανεχθεί»

Ο καιρός κύλησε και τα στοιχεία που έφερε την Τετάρτη στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας τεκμηρίωσαν το «αδιανόητο». Η ΕΥΠ της εποπτείας του πρωθυπουργού παρακολουθούσε τον υπουργό του Κωστή Χατζηδάκη, τον αρχηγό του στρατού Κωνσταντίνο Φλώρο, και τους στρατιωτικούς Χαράλαμπο Λαλούση, Αλέξανδρο Διακόπουλο, Θεόδωρο Λάγιο και Αριστείδη Αλεξόπουλο. Εκείνο το «αν» που περιείχαν σχεδόν ταυτόσημα και οι δύο τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών απαντήθηκε.

Τώρα το ερώτημα γυρίζει επάνω τους. Τι θα πράξουν τώρα που το αδιανόητο αποδείχθηκε; Προφανώς, δεν περιμένει κανείς από τον Κ. Καραμανλή και τον Αντ. Σαμαρά να ρίξουν την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, αν και θα ήταν συνεπές με όσα οι ίδιοι επέλεξαν δημόσια να απευθύνουν στους πολίτες. Όμως οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν και από τους δύο μία έστω λέξη για τις εξελίξεις, για το γεγονός πως το αδιανόητο είναι πλέον η πραγματικότητα που βιώνει η χώρα και η δημόσια ζωή του τόπου.

Τα μάτια είναι καρφωμένα επάνω τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους βουλευτές που έχουν επίσης τοποθετηθεί ξεκάθαρα δημόσια, με τους Όλγα Κεφαλογιάννη, Κώστα Τζαβάρα και Ανδρέα Κουτσούμπα να βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Ακόμα και μία βολική, «ιοβόλα» απουσία από την ψηφοφορία της Παρασκευής αναμένεται να έχει το νόημά της, το οποίο άπαντες γνωρίζουν τους τρόπους για να το επικοινωνήσουν.

Ειδικά οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή βρίσκονται προ των ευθυνών τους, τόσο για την εντιμότητα της στήριξης των θέσεών τους, όσο και της ειλικρίνειας τους απέναντι στον λαό που στο παρελθόν τους εμπιστεύτηκε.

Διαβάστε σχετικά: Πρόταση μομφής: Ώρα της κρίσης για Καραμανλή και Σαμαρά – Δήλωναν ότι είναι αδιανόητο να υπέκλεπτε η κυβέρνηση

Πρόταση δυσπιστίας: Μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις για να συσκοτιστεί η αποδεδειγμένη δράση του παρακράτους

Ο Κύρτσος για την πολιτική πίεση και την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ

Αντώναρος: Γιατί ο Μητσοτάκης τρέμει

 

Documento Newsletter