Πρόταση Τσίπρα για εκλογή πέντε ομογενών βουλευτών

Πρόταση Τσίπρα για εκλογή πέντε ομογενών βουλευτών

Εκτός από την παροχή του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες ομογενείς από τον τόπο διαμονής τους, ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει στη συνταγματική κατοχύρωση της κοινοβουλευτικής τους εκπροσώπησης στην Ελλάδα.

Η πρόταση του πρωθυπουργού οδηγεί στο καναβάτσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αν και μέχρι πρότινος παρουσιαζόταν υπέρμαχος των εκλογικών δικαιωμάτων της ομογένειας, τελικά δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια στάση θα τηρήσει στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Εάν, δηλαδή, θα επιλέξει τελικά να συμμετάσχει στο διάλογο μόνο και μόνο για να καταγγείλει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την εκλογή πέντε βουλευτών από την ελληνική ομογένεια, οι οποίοι θα βρίσκονται σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο που δεν θα περιλαμβάνει παρατάξεις.

Το γεγονός αυτό διευρύνει τη δυνατότητα παρέμβασης της ελληνικής ομογένειας στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα, δίνοντας θεσμικό βήμα σε ομογενείς βουλευτές που θα έχουν ως μόνη προτεραιότητα τα ζητήματα των αποδήμων.

Οι υπόλοιποι 295 βουλευτές θα εκλέγονται από την ελληνική επικράτεια.

Σκέψεις για εκλογικό μπόνους 10%

Ως προς το εκλογικό σύστημα, η σκέψη που διατύπωσε στην Κ.Ο. ο Αλέξης Τσίπρας αφορούσε την πρόβλεψη μπόνους 10% επί των εδρών που κερδίζει το πρώτο κόμμα.

Η πρόταση του πρωθυπουργού δεν αποτελεί και την τελική θέση της πλειοψηφίας, αφού μένουν να αποσαφηνιστούν μια σειρά από επιμέρους ζητημάτων όπως επίσης και η προσεκτική συνταγματική διατύπωση που πρέπει να γίνει.

«Όχι στην ιστορική ρήξη με την εκκλησία»

Κατά τη δημόσια τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει νέους όρους στις σχέσεις εκκλησίας – κράτους.

Προέκρινε την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, έναντι του διαχωρισμού εκκλησίας – κράτους, αποκαλώντας το εγχείρημα αυτό «δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη».

Επ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είπε off camera στους βουλευτές του ότι δεν πρέπει να οδηγηθούν σε μία ιστορική ρήξη αλλά σε έναν συμβιβασμό.

Ο τελικός λόγος στο λαό για τον ΠτΔ

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέει το ενδεχόμενο κήρυξης πρόωρων εκλογών στην περίπτωση αδυναμίας εκλογής του από τη Βουλή.

Η τελική πρόταση αφορά τρεις ψηφοφορίες με στόχο τις 200, 180 και 180 ψήφους αντίστοιχα. Στην περίπτωση που οι τρεις ψηφοφορίες αποδειχθούν άκαρπες, τότε ξεκινά νέα εξάμηνη διαδικασία που προβλέπει μία ψηφοφορία ανά μήνα προκειμένου να καλλιεργηθούν οι πολιτικές συνθήκες για τις απαιτούμενες 180 ψήφους.

Όπως σημείωναν καλά ενημερωμένες πηγές, η εξάμηνη διαδικασία θα γίνει στην περίπτωση που οι πρώτες τρεις προσπάθειες δεν ευοδωθούν, θα λάβει χώρα σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο που θα έχει επιβάλλει το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, γεγονός που σημαίνει πως αυξάνονται οι πιθανότητες συναινέσεων και συγκλίσεων.

Αν και αυτή η διαδικασία οδηγηθεί στο κενό, τότε οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα τεθούν ενώπιον της λαϊκής ετυμηγορίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκλείοντας έτσι όποιο κίνδυνο διαρχίας. 

Documento Newsletter