Σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών προτείνει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης, για την στήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας στο φόντο των τελευταίων περιστατικών γυναικοκτονιών που έχουν συγκλονίσει τη χώρα.
Πέρα από την καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» ο Παύλος Πολάκης προτείνει πρωτοβουλίες σε επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων όπως τη σύσταση ειδικής Υπηρεσίας που θα συντονίζει και να εποπτεύει τις σχετικές αστυνομικές έρευνες, τη δημιουργία ειδικού Ταμείου για τη στήριξη των θυμάτων αλλά και την παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη θυμάτων κακοποίησης.
Ακολουθεί η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:
Πέρα από την καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τροπολογία, ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
Κατ´ αρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να προτείνει πρωτοβουλίες σε επίπεδο εκπαίδευσης (λ.χ καθιέρωση σχετικών δράσεων και εισαγωγή στο δημοτικό ωρών διδασκαλίας για το θέμα) και κατά δεύτερο θεσμικές μεταρρυθμίσεις όπως:
1)Σύσταση ειδικής Υπηρεσίας που θα υπάγεται στην Εισαγγελία Ανηλίκων ή θα αποτελεί μαζί με αυτήν μία νέα αυτοτελή Εισαγγελική Αρχή (Ανηλίκων και Κακοποιημένων γυναικών), η οποία θα είναι επιφορτισμένη να λαμβάνει και αξιολογεί τις όποιες (συνήθως ανώνυμες) καταγγελίες, να συντονίζει και να εποπτεύει τις σχετικές αστυνομικές έρευνες, και να είναι linked με δομές προστασίας στις οποίες θα κατευθύνει άμεσα τα θύματα προς εξασφάλιση στέγασης, προστασίας, εκπαίδευσης, εργασίας ιατρικής – ψυχολογικής φροντίδας (κατά το πρότυπο της Υπηρεσίας Αntitrafficking, αλλά υπό τον έλεγχο της Δικαιοσύνης).
Μια πιο προωθημένη πρόταση θα ήταν ενδεχομένως και η ίδρυση Τμήματος Δικαστηρίου (όπως το Δικαστήριο Ανηλίκων), στο οποίο θα δικάζονται από εξειδικευμένους δικαστές και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, trafficking γυναικών, ακόμα και οι βιασμοί.
2) Δημιουργία ειδικού Ταμείου που θα χρηματοδοτείται από το δημόσιο αλλά και από ιδιωτικές δωρεές, το οποίο θα συμβάλλει στην κάλυψη των παραπάνω (άμεσων και μεσοπρόθεσμων) αναγκών των θυμάτων. Προφανώς, οι δημόσιες δομές θα χρηματοδοτούνται από αυτό το Ταμείο.
3) Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις (π.χ μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους) να προσλαμβάνουν θύματα κακοποίησης, προκειμένου αυτά να ανακτούν την χαμένη αυτοπεποίθησή τους και κυρίως να αποκτούν οικονομική ανεξαρτησία.