Πρωταπριλιά: Η αξέχαστη φάρσα του BBC με τα μακαρονόδεντρα

Πρωταπριλιά: Η αξέχαστη φάρσα του BBC με τα μακαρονόδεντρα
Tο αληθοφανές βίντεο παρουσίαζε συγκομιδή σπαγγέτι στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας

Το «ρεπορτάζ» που έσπασε το τηλεφωνικό κέντρο του καναλιού το 1957.

Το «ρεπορτάζ» έκανε τους τηλεθεατές να σπάσουν το τηλεφωνικό κέντρο του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ζητώντας περισσότερες πληροφορίες
Την πρωταπριλιά του 1957 το τηλεφωνικό κέντρο του BBC έσπασε από τηλεφωνήματα τηλεθεατών οι οποίοι ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μακαρονόδεντρα (πιο συγκεκριμένα, σπαγγετόδεντρα) που είχαν προβληθεί την ίδια μέρα σε… ρεπορτάζ του καναλιού. Για την ακρίβεια, στο διάρκειας τριών λεπτών βίντεο παρουσιάζονταν ειδυλλιακές εικόνες από τη συγκομιδή σπαγγέτι στο Τιτσίνο, ένα χωριό στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας. Στο ρεπορτάζ βλέπουμε γυναίκες να συλλέγουν σπαγγέτι από τα δέντρα και στη συνέχεια να τα απλώνουν στον αλπικό ήλιο για να στεγνώσουν. Ο παρουσιαστής Ρίτσαρντ Ντίμπλμπι ακούγεται να λέει πως ο πρώιμος ερχομός της άνοιξης ευνοεί τη γεύση τους καθώς η πλούσια σοδειά είναι υψηλής ποιότητας κι έτσι μπορεί να πιάσει υψηλότερες τιμές στην αγορά.

Οπως εξηγούσε ο Ντίμπλμπι, πολύς κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται όλα τα σπαγγέτι να βγαίνουν από τα δέντρα στο ίδιο μέγεθος. Ωστόσο έσπευσε να πληροφορήσει τους τηλεθεατές πως αυτό οφείλεται στους ειδικευμένους καλλιεργητές οι οποίοι έχουν καταφέρει το αποτέλεσμα με επιμονή χρόνων. Οι σουρεάλ εικόνες σε συνδυασμό με την περιγραφή έκαναν ανάρπα

στο το «ρεπορτάζ» κι έτσι η πρωταπριλιάτικη φάρσα του BBC πέρασε στη σφαίρα του θρύλου. Κανείς μέχρι τότε δεν περίμενε κάτι τέτοιο από το πάντα σοβαρό και μετρημένο BBC ούτε από τον Ντίμπλμπι, έναν από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους της εποχής του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού και στη συνέχεια ο κορυφαίος σχολιαστής των τηλεοπτικών ειδήσεων.

«Για όσους αγαπούν τα σπαγγέτι δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από εκείνα της οικιακής καλλιέργειας» τονίζει ο παρουσιαστής με ενθουσιασμό.

Σήμερα τα ζυμαρικά βρίσκονται σε κάθε σπίτι, τότε όμως αποτελούσαν είδος πολυτελείας για τους Βρετανούς, οι οποίοι από το 1940 έως το 1954 έπαιρναν τρόφιμα με δελτίο. Ετσι, πολλοί τηλεφωνούσαν στο BBC αναζητώντας πληροφορίες για το πώς θα καλλιεργήσουν τα δικά τους (μέχρι τότε ο μόνος τρόπος που μπορούσαν να τα γευτούν ήταν μέσα σε κονσέρβες με σάλτσα). Η απάντηση που έπαιρναν από τις τηλεφωνήτριες του σταθμού ήταν: «Φυτέψτε ένα κλωνάρι σπαγγετιάς σε μια κονσέρβα με σάλτσα ντομάτας και να ελπίζετε για το καλύτερο».

Ετικέτες

Documento Newsletter