Protagon ή πρώτα ο Αγών;

Protagon ή πρώτα ο Αγών;

Πέντε τουλάχιστον αρθρογράφοι του φιλοκυβερνητικού site protagon.gr είναι φανταστικές περσόνες. Ανύπαρκτες. Κάλπικες. Μαϊμού. Την αποκάλυψη έκανε η ιστοσελίδα ΧΥΖ Contagion, η οποία δημιούργησε όπως ήταν φυσικό θόρυβο στα social media αλλά όχι στα θεσμικά δημοσιογραφικά όργανα. 

Το Protagon απάντησε στην πολύ σοβαρή αποκάλυψη, λέγοντας, ότι συνηθίζεται στη δημοσιογραφία να χρησιμοποιούνται ψευδώνυμα «για να προστατευτούν οι πηγές». Μια πιο πιστευτή απάντηση θα ήταν ότι οι γράφοντες και υπογράφοντες μαϊμουδένια, ήθελαν ένα καλλιτεχνικό όνομα, κάτι σαν τους Milli Vanilli της δημοσιογραφίας.

Το θέμα φυσικά δεν είναι αν στη δημοσιογραφία χρησιμοποιούνται ψευδώνυμα διότι ναι, χρησιμοποιούνται. Το πρόβλημα είναι ότι το Protagon δεν λειτούργησε με ψευδωνυμία και μάλιστα για να προστατεύσει πηγές. Ο φανταστικός κύριος Ευθυμάκης (πρόσωπο απευθείας από το Μαξίμου όπως λένε οι πληροφορίες), ποιες πηγές προστατεύει ως ψευδοαρθογράφος; Τι αποκαλύπτει και πρέπει να μην δώσει το παραμικρό στοιχείο για το ποιος είναι και με ποιους σχετίζεται; Είναι ένας γραφικός γραφιάς που έγινε γνωστός γιατί αποκαλούσε τον Μητσοτάκη, «Μωυσή», «τσιτάχ» και άλλα γελοία πλην όμως απ’ ό,τι φαίνεται λειτουργικά στα πλαίσια της προπαγάνδας.

Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι «μαϊμού αρθρογράφοι» του Protagon: Από το «τσιτάχ» στους «τάφους του ΣΥΡΙΖΑ»

Όσους αιώνες υπάρχει δημοσιογραφία, πραγματικά υπάρχει και ψευδωνυμία. Στην εποχή της Χούντας ο Θανάσης Κανελλόπουλος, ασκούσε έξυπνη κριτική μέσα από τις στήλες του Βήματος ως «Εύβουλος». Όλες οι εφημερίδες (του Documento συμπεριλαμβανομένου), έχουν στήλες που υπογράφονται ψευδώνυμα. Αλλά εκεί η ψευδωνυμία, δηλαδή η αλλαγή ονόματος, έχει πραγματικά να κάνει με την προστασία των πηγών και την προσπάθεια του γράφοντα να περνάει κάτω από τα ραντάρ.

Στην περίπτωση του Protagon, δεν έχουμε ψευδωνυμία. Έχουμε κατασκευή ενός προφίλ κάποιου υποτιθέμενου αρθρογράφου, όχι για να μπορεί να αποκαλύπτει ή να σχολιάζει, αλλά για να λιβανίζει τον Μητσοτάκη. Και ενώ ο συγγραφέας είναι πιθανόν ένας, δημιουργεί την εικόνα μιας αντίληψης και μιας δυναμικής  που προέρχεται από πολλούς ανθρώπους.

Δεν υπογράφεται ένα κείμενο με άλλο όνομα, αλλά στις σελίδες του site, δημιουργούνται ψεύτικα προφίλ, με φωτογραφίες αγορασμένες από image bank και κατασκευασμένη προσωπικότητα. Οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάζουν την πιθανή μαϊμού του Μαξίμου, ως έναν ιντελέκτουαλ τύπο, με γοητευτική εμφάνιση και πόζα.

Δεν πρόκειται ούτε για τακτική που χρησιμοποιούν τα τρολ στο διαδίκτυο. Είναι πρακτική που συνήθως χρησιμοποιούν μυστικές υπηρεσίες, για να κατασκευάσουν πρόσωπα με παραπλανητικά στοιχεία και κάλυψη για να τα χρησιμοποιήσουν πειστικά όποτε χρειαστεί. Για αυτή την πρακτική μιλάμε και όχι για ψευδωνυμία ή έστω πλαστοπροσωπία.

Υπάρχει δηλαδή μια κατασκευή υπό τους κανόνες της προπαγάνδας. Δεν πλασάρονται απόψεις, αλλά δημιουργείται κλίμα, εικόνα και πλαστή πραγματικότητα. Δεν είναι μια άποψη που θα διαβάσεις για να αποδεχθείς ή να απορρίψεις, αλλά μαζική και επιτηδευμένη αναπαραγωγή μοτίβων για να καταναλωθούν ως κυρίαρχη άποψη που προέρχεται μάλιστα από υψηλό πολιτικό IQ.

Η εξαπάτηση είναι μια λέξη που δεν απoδίδει αυτό που κάνει το Protagon. Πρόκειται για πολιτική χειραγώγηση. Το ερώτημα συνεπώς είναι Protagon ή πρώτα ο Αγών και η προπαγάνδα που εμφανίζεται ως αποψάρα μαϊμού διανοούμενων με γυαλάκια και περιποιημένο μούσι; 

ΥΓ: Οι αποκαλύψεις για το Protagon δίνουν και μια εξήγηση γιατί το συγκεκριμένο site προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εμφανίζει ότι η θέση 108 της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου δεν ισχύει. Επίσης εξηγεί και τις συνεχείς επιθέσεις στο Documento και τους δημοσιογράφους του. Άμα είσαι ο Ευθυμάκης του Μητσοτάκη όλα τα εγκλήματα της κυβέρνησης είναι εύθυμα. 

Ετικέτες

Documento Newsletter