Η Κουμουνδούρου βάζει απαγορευτικό στη διαφυγή Μητσοτάκη.
Τη συνεδρίαση αμέσως της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ανεξαρτήτως της προ ημερησίας συζήτησης που έχει ζητήσει ο ίδιος, προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν τόσο ο πρώην διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης όσο και ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου αναμένεται να ζητήσει αύριο, Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ
στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Από τη συγκεκριμένη θέση προκύπτει και η πρώτη σοβαρή διαφωνία με την κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ θέλει να διεξαχθεί πρώτα η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα ώστε να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και μετά να αποφασιστεί η ημερομηνία συνεδρίασης της επιτροπής.
Από εκεί και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι το πρώτο γνωστό θύμα παρακολουθήσεων τόσο από την ΕΥΠ όσο και από την προσπάθεια παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το παράνομο λογισμικό Predator. Όπως σημειώνει στο Documento κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου: «Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε κανέναν ανταγωνισμό με το ΚΙΝΑΛ και επιμένουμε σε όσα έχει κατά καιρούς πει ο Αλέξης Τσίπρας για την ανάγκη δημιουργίας ενός δημοκρατικού μετώπου».
Αναφερόμενο στην πρόθεση της κυβέρνησης η έρευνα της επιτροπής να ξεκινήσει από το 2012, το ίδιο στέλεχος εκφράζει την κάθετη αντίθεση της Κουμουνδούρου στην προσπάθεια, όπως λέει, του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρυφτεί πίσω από μια λογική «πάντοτε γίνονταν παρακολουθήσεις, όλοι το ίδιο είναι». Σε μια προσπάθεια, καταλήγει, που αφορά και τα εσωκομματικά της ΝΔ και τη γνωστή κόντρα Μητσοτάκη – Σαμαρά. «Πρόκειται για πρόταση συγκάλυψης, η οποία φυσικά μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους» τονίζει.
Κρίσιμα ερωτήματα και χρονική διεύρυνση
Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως εάν μπορεί να υπάρξουν «νόμιμες συνακροάσεις» πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων, ποιος είναι ο λόγος που εγκρίθηκε η παρακολούθηση Ν. Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, εάν χρησιμοποιήθηκε από το κράτος ή από ιδιώτη το Predator και φυσικά πόσοι και ποιοι είναι οι υπόλοιποι πολιτικοί που φέρεται να παρακολουθούνταν την περίοδο 2020-22.
Άλλωστε και οι πληροφορίες από το ΚΙΝΑΛ θέλουν η πρόταση για εξεταστική να εξαντλείται στις πρόσφατες αποκαλύψεις. Θα ήταν δύσκολο άλλωστε η σημερινή ηγεσία του κόμματος να συναινέσει σε έρευνα από το 2012 και μετά, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ την περίοδο εκείνη συγκυβερνούσε με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Θα ήταν σαν να «έβγαζε στη σέντρα» τον τότε πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο.
Εξάλλου, αν και ουδείς το ομολογεί, θα ήταν περίεργο ο ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ αν προηγουμένως δεν ήταν ενήμερος γι’ αυτήν και δεν είχε έρθει σε ένα είδος προσυνεννόησης μαζί του. Το εν λόγω ενδεχόμενο φαίνεται να υιοθετεί και η κυβέρνηση διά στόματος της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία δήλωσε επί λέξει: «Υπάρχει μια προϊούσα πολιτική ταύτιση και ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι θέλει στην πραγματικότητα να φανεί».
Στην Κουμουνδούρου πάντως δεν αποκλείουν τίποτε, ανάλογα με τις εξελίξεις όπως λένε, αφού είναι πεπεισμένοι ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν σταματά στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και τον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο. Άλλωστε η «Καθημερινή» ήταν εκείνη που σε κείμενό της έκανε λόγο για ακόμη επτά με οκτώ πολιτικούς, μεταξύ αυτών και ένας πρώην πρωθυπουργός, που παρακολουθούνταν. Και να σκεφτεί κανείς, σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, ότι μιλάμε για τις «νόμιμες» συνακροάσεις, διότι αν ανοίξει ο φάκελος των παράνομων λογισμικών τύπου Predator «θα βρεθούν πολλοί σκελετοί στο ντουλάπι». Μόνο τυχαίο πάντως δεν πρέπει να θεωρείται το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο.
Για αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν το κοινοβουλευτικό όπλο της κατάθεσης πρότασης μομφής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν χρειαστεί, θα το χρησιμοποιήσουμε σε χρόνο που εμείς θα κρίνουμε», προφανώς εννοώντας ότι δεν έχουν καμία διάθεση στην παρούσα φάση να προσφέρουν έξοδο διαφυγής από τη δύσκολη θέση στον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά αν οι αποκαλύψεις γίνουν τσουνάμι και οι κριτικές φωνές εντός της ΝΔ πληθύνουν, κανείς δεν πρέπει να το αποκλείει και τότε ο καθένας ας σπεύσει να διαλέξει πλευρά.
Θεσμικές πρωτοβουλίες από τον Αλέξη Τσίπρα
Μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος έχει αποφασίσει να συνδυάσει την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα με ένα «μπουκέτο» μέτρων για τη θεσμική θωράκιση της χώρας σε κρίσιμους τομείς όπως η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες αρχές, η ΕΥΠ, τα ΜΜΕ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κ.ά. Τομείς που συστηματικά και από την πρώτη στιγμή της εκλογής του αποψιλώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης ή μεταφέρει στον εαυτό του τις αρμοδιότητές τους.
Οι πρώτες ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στην εκδήλωση με τίτλο «Κράτος δικαίου σε κρίση» και ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα, η οποία είχε αναβληθεί τον προηγούμενο μήνα λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική.