Η Ιταλία δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις για τη χρήση των νόμων περί δυσφήμισης εναντίον δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.
Δικαστήριο του Μιλάνου έκρινε ότι η δημοσιογράφος Τζούλια Κορτέζε πρέπει να καταβάλει στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι 5.000 ευρώ επειδή χλεύασε το ύψος της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ιταλίδα ανεξάρτητη δημοσιογράφος καταδικάστηκε για την ανάρτηση δύο «δυσφημιστικών tweets» που «ντρόπιαζαν το σώμα» της πρωθυπουργού.
«Δεν με τρομάζεις, Τζόρτζια Μελόνι. Εξάλλου, είσαι μόλις 1,2 μέτρα ψηλή. Δεν μπορώ καν να σε δω», έγραψε η Κορτέζε στο X. Σε μια άλλη ανάρτηση, αποκάλεσε την πρωθυπουργό «μια μικρή γυναίκα».
Διάφοροι ιστότοποι αναφέρουν το ύψος της Μελόνι μεταξύ 1,5 και 1,6 μέτρων (σ.σ. αν και η δημοσιογράφος μπορεί να μην εννοούσε το σωματικό ύψος της πρωθυπουργού).
Η ανάρτηση της Κορτέζε σχετικά με το ανάστημα της πρωθυπουργού – και το επακόλουθο πρόστιμο – ακολουθεί μια συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της δημοσιογράφου και της Ιταλίδας πρωθυπουργού.
Τον Οκτώβριο του 2021, η Μελόνι δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της Κορτέζε για την ανάρτηση μιας επεξεργασμένης εικόνας που απεικόνιζε την Ιταλίδα πρωθυπουργό μπροστά από μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία του εκλιπόντος φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι.
«Πίστευα ότι αυτή η παραποιημένη φωτογραφία είναι μοναδικής σοβαρότητας», έγραψε η Μελόνι στο Facebook. «Έχω ήδη δώσει εντολή στον δικηγόρο μου να κινηθεί νομικά εναντίον αυτής της κατάπτυστης φάρσας. Σε αυτό έχει φτάσει κάποια αριστερή δημοσιογραφία;»!
Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Η νεολαία της Μελόνι νοσταλγεί τον Μουσολίνι (Video)
Ενώ ο δικαστής στην εν λόγω υπόθεση έκρινε ότι η ανάρτηση του Μουσολίνι δεν συνιστούσε έγκλημα, το δικαστήριο έκρινε υπέρ της Μελόνι όσον αφορά τα σχόλια στο ύψος.
«Ήταν μια πολύ αγχωτική περίοδος που διήρκεσε τρία χρόνια», δήλωσε η Κορτέζε στο POLITICO, λέγοντας ότι δέχθηκε προσβολές – ορισμένες από τις οποίες ήταν ρητά σεξιστικές – και απειλές εναντίον της ίδιας και της μικρής κόρης της από τους υποστηρικτές της Μελόνι.
Η Κορτέζε είπε ότι προσφέρθηκε να δημοσιεύσει μια επιστολή συγγνώμης, αλλά η Μελόνι την απέρριψε.
Η υπόθεση Κορτέζε δεν είναι η πρώτη φορά που η Μελόνι στρέφεται κατά δημοσιογράφου. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, δικαστήριο της Ρώμης επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ στον δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο που ασχολείται με θέματα εγκλήματος και μαφίας, για την κριτική των θέσεων της Μελόνι απέναντι στους μετανάστες. Πριν από την απόφαση, αρκετές ομάδες παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης συνέταξαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν να αποσυρθεί η υπόθεση του Σαβιάνο.
Οι ενώσεις του Τύπου έχουν προειδοποιήσει ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και οι αγωγές εναντίον δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί από τότε που η Μελόνι ανέβηκε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2022. Φέτος, η Ιταλία έπεσε πέντε θέσεις -στην 46η θέση- στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Η Κορτέζε κατηγόρησε τη Μελόνι ότι προσπαθεί να φιμώσει τις κριτικές δημοσιογραφικές φωνές, «λίγο σαν τον [Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ] Όρμπαν, ο οποίος κατά δική της ομολογία την εμπνέει», είπε.
Italy’s government has a serious problem with freedom of expression and journalistic dissent. This country seems to get closer to Orbán’s Hungary: these are bad times for independent Journalists and opinion leaders. Let’s hope for better days ahead. We won’t give up!@Reuters https://t.co/sWojOlMJz1
— Giulia Cortese (@GiuliaCortese1) July 18, 2024
«Η μέθοδος της Μελόνι είναι να δημιουργήσει ένα είδος απαγορευτικού καταλόγου που περιλαμβάνει όλους τους δημοσιογράφους και τους σχολιαστές που είναι δυσμενείς για εκείνη και που μπορούν, με κάποιο τρόπο, να την «βλάψουν».
Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Η Μελόνι προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι φασίστρια… και μηνύει συγγραφέα για δήλωσή του
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός κλάδος της ΕΕ, δήλωσε τον Ιούνιο ότι παρακολουθεί «αρνητικές τάσεις» στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης της Ιταλίας, αν και η επίσημη έκθεση έχει έκτοτε καθυστερήσει.
«Με αυτή την κυβέρνηση, η ελευθερία της έκφρασης στην Ιταλία, η οποία ήταν ήδη πολύ χαμηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες, μειώθηκε ακόμη περισσότερο», δήλωσε η Κορτέζε.
Το γραφείο της Μελόνι δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Σε Ελλάδα και Γαλλία η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών
Τζο Μπάιντεν: Θέμα χρόνου η αποχώρησή του – Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, εκτοξεύτηκαν τα στοιχήματα