Πρόστιμα και απαγορεύσεις προ των πυλών

Απολογείται η ΕΠΟ στην UEFA για τη δυσλειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησης

Μία ακόμη απειλή τιμωρίας μέσα στις τόσες από την UEFA βρίσκεται προ των πυλών της ΕΠΟ και αυτήν τη φορά έχει να κάνει με την Επιτροπή Αδειοδότησης της ελληνικής ομοσπονδίας, η οποία όπως φαίνεται δεν κάνει καλά τη δουλειά της, ή τουλάχιστον δεν την κάνει όπως έχει ορίσει η ευρωπαϊκή oμοσπονδία… Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο πρόεδρος της ΕΠΟ

Παν. Μπαλτάκος πέρα από την επίσκεψή του στη Νιόν της Ελβετίας για να καταγγείλει τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στην περιβόητη σύσκεψη των έξι ομάδων που μετέχουν στα πλέι οφ του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας με τον αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ (τραμπουκισμοί, ύβρεις, ανάρμοστες συμπεριφορές παραγόντων κ.λπ.), είχε έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη ακρόαση της ομοσπονδίας από το αρμόδιο πειθαρχικό τμήμα της UEFA για το θέμα της (δυσ)λειτουργίας του τμήματος Αδειοδότησης. Και αυτός ήταν ο βασικός λόγος του ταξιδιού του στη Νιόν, όπου με την ευκαιρία κατήγγειλε και τα όσα συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα (27/3) στο πάρκο Γουδή. Τον Παν. Μπαλτάκο συνόδευσαν μάλιστα στην Ελβετία ο CEO της ΕΠΟ Ι. Φιλιππούσης και ο Β. Σαράκης, υπεύθυνος του τμήματος Αδειοδοτήσεων.

Το πρόστιμο

Ο λόγος της απολογίας του συγκεκριμένου τμήματος της ΕΠΟ έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατά την αξιολόγησή του από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία βρέθηκε… μείον. Εγιναν συνολικά επτά «παρατηρήσεις» (δύο «μεγάλες» και πέντε «μικρές») κι αυτό της κόστισε πρόστιμο 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το soccerplus.gr, από την ελληνική ομοσπονδία αφαιρέθηκε η πιστοποίηση (ΙSO) παροχής υπηρεσιών Αδειοδότησης, ενώ κόπηκε και το ποσό των 130.000 ευρώ που δινόταν για τη λειτουργία του τμήματος μέσω του προγράμματος «hattrick». Τέλος, αν οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά δεν πείσουν τη CFCB (το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της UEFA), ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβληθεί νέο πρόστιμο ή να παρακρατηθούν χρήματα από αυτά που προορίζονταν να δοθούν στην ΕΠΟ από την UEFA.

Η καταγγελία

Τα βάσανα όμως δεν τελειώνουν εδώ για την Επιτροπή Αδειοδότησης αφού πριν από περίπου δέκα μέρες κατατέθηκε στην ΕΠΟ, στο Σώμα Οικονομικών Ελέγχων και στο τμήμα Αδειοδότησης της UEFA, επαναληπτική καταγγελία-αίτημα από 30 ποδοσφαιριστές να μην αδειοδοτηθούν πέντε ΠΑΕ, οι ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ, Γιάννινα και Ιωνικός! Πρόκειται για τους Καφέ, Αραμπατζή, Κοντόβα, Τρανταφυλλάκο, Κουλουχέρη, Καπετάνο, Παπαστεριανό, Παπαζαχαρία, Τσουκάνη, Φατί, Κύργια, Γκουιαρό, Γκίτκο, Γκόλια, Οικονομόπουλο, Μπλέτσα, Μαραγκουδάκη, Γκαρόζη, Μπιλιλή, Αθανασίου, Γκόσεβ, Σεϊτάνοβ, Κεφαλούκο, Μπουσινάκη, Σιστόν, Νταμιάνο, Γάλα, Μπούρμπο, Περογαμβράκη, Βερόν. Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές ζητούν «να εφαρμοστεί ο Διεθνής Κανονισμός Αδειοδότησης της UEFA και να μη χορηγηθεί άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές και εγχώριες διοργανώσεις στις ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΡΗΣ, ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, ΟΦΗ και ΙΩΝΙΚΟ, ανεξάρτητα από τις θέσεις που θα καταλάβουν μετά την ολοκλήρωση των αγώνων τους στα play offs και play outs, αν δεν εξοφλήσουν ή δεν διακανονίσουν τις ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ, άλλως και σε περίπτωση που οριστικά η ΕΠΟ δεν έχει πλέον την σχετική αρμοδιότητα της Αδειοδότησης». Τα χρέη των ΠΑΕ που αλλάζουν ΑΦΜ είναι παλιό… φρούτο, ποδοσφαιριστές έχουν χάσει πολλά λεφτά, ωστόσο κάποιοι απ’ αυτούς προσπαθούν ακόμη να τα εισπράξουν.