Σαν να μην δημοσιοποιήθηκε ποτέ η προχθεσινή, νέα αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν για την άμεση ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος συμπεριφέρεται η κυβέρνηση, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την εκτεταμένη κωλυσιεργία του Μεγάρου Μαξίμου για τη θέσπιση της νομοθεσίας, την οποία έχει «παγώσει» εδώ και πλέον έναν μήνα υπό την πίεση του Άδωνη Γεωργιάδη και άλλων υπουργών.
Ερώτημα για την αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυνε στη χώρα μας η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα για άμεση ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με δημοσίευμα της EURACTIV, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιβεβαιώνει τις «καθυστερήσεις» του Μεγάρου Μαξίμου, για μία σοβαρότατη νομοθεσία που θα έπρεπε να έχει θεσπιστεί από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου.
«Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα απηύθυνε νέα αυστηρή έκκληση για την νομοθεσία προστατευόμενων μαρτύρων στην κυβέρνηση. Ποιο ήταν το περιεχόμενο της προειδοποίησης; Και αναφορικά με τις καταχρηστικές μηνύσεις στους δημοσιογράφους (SLAPPs), ετοιμάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια παρέμβαση;» ήταν το ερώτημα που υπέβαλλε το documentonews.gr στον Γιάννη Οικονόμου.
«Πάντοτε παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις συστάσεις που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα ως ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, πάντοτε προσαρμόζεται στις συστάσεις αυτές, έτσι ώστε το νομικό μας σύστημα να είναι σε πλήρη συντονισμό με τις ευρωπαϊκές οδηγίες» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δείτε την ερώτηση του documentonews.gr και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
Υπενθυμίζεται πως σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου όσον αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα, η Γιούροβα ανέφερε ότι «στις 28 Ιανουαρίου, η Επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων που έλαβε η τελευταία για τη μεταφορά της οδηγίας για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στο εθνικό δίκαιο έως τη λήξη της προθεσμίας της 17ης Δεκεμβρίου 2021».Η εν λόγω οδηγία της ΕΕ παρέχει προστασία στους καταγγέλλοντες σε όλη την Ευρώπη και αντικαθιστά μια «άνιση και κατακερματισμένη προσέγγιση» σε εθνικό επίπεδο.
Η εν λόγω οδηγία εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τον Δεκέμβριο του 2021 για να το μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο, κάτι που η Ελλάδα απέτυχε να κάνει. «Η οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο και να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή της οδηγίας», τονίζει στην απάντησή της η Κομισιόν.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εμφανίζεται παθητική και αποφεύγει να προχωρήσει όπως οφείλει στη θέσπιση της σχετικής διάταξης. Πριν από μία εβδομάδα, και με αφορμή τις αποκαλύψεις του Κώστα Βαξεβάνη στον Άρειο Πάγο για την εκβίαση του Νίκου Μανιαδάκη από τον Γιάννη Στουρνάρα, ενόσω ο ένας ήταν προστατευόμενος μάρτυρας και ο άλλος ελεγχόμενος για εμπλοκή του στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis, το documentonews.gr κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να θεσπίσει την εν λόγω οδηγία.
«Η ευρωπαϊκή οδηγία θα πάρει το δρόμο της για να νομοθετηθεί στη Βουλή με τις απαραίτητες επεξεργασίες που πρέπει να γίνουνε το επόμενο διάστημα» επιχείρησε αρχικά να αποφύγει την ουσία, ενώ στη συνέχεια, κλήθηκε να απαντήσει για τις αιτίες της καθυστέρησης, καθώς και για το εάν έχουν ενημερωθεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για τους προβληματισμούς της κυβέρνησης.
«Οι ευρωπαϊκές οδηγίες ενσωματώνονται και η ενσωμάτωσή τους μπορεί να εμπεριέχει πολλές φορές και διεύρυνση ή κάποιες σημειακές παρεμβάσεις σε κάποια συγκεκριμένα σημεία. Το ζητούμενο εδώ είναι να ενσωματώσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία στο πνεύμα που αυτή εκφράζει. Και ταυτόχρονα να τηρήσουμε όλες τις διαδικασίες που ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου οφείλει να θεσπίζει για να θωρακίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Και αυτών που θέλουν να συμβάλλουν στη διερεύνηση υποθέσεων, και εκείνων που ενδεχομένως πέφτουνε θύματα στημένων διαδικασιών ή συκοφαντιών. Η δικαιοσύνη πάντα βρίσκει λύσεις για όλα» ανέφερε, ενθυμούμενος ακολούθως να προσθέσει «Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη».
Σημειώνεται πως η σχετική νομοθεσία είναι έτοιμη από το υπουργείο Δικαιοσύνης από τις αρχές του Μαρτίου, όταν και βρέθηκε στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας μεγάλη ένταση και τελικά «πάγωμα» και αναβολή της προώθησής της στη Βουλή. Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης και Παναγιώτης Πικραμμένος είχαν τότε στήσει «μπλόκο» στην θέσπισή της, με τον Γ. Οικονόμου να καλύπτει την αναβολή υποστηρίζοντας πως «όλα τα αναγκαία θεσμικά μέτρα προκειμένου να μην ξαναζήσουμε στη χώρα μας προσπάθειες εργαλειοποιησης της Δικαιοσύνης, και των θεσμικών δυνατοτήτων που υπάρχουν προκειμένου να εξοντωθούν πολιτικοί αντίπαλοι».