Προστατέψτε ψηφιακά το γραφείο σας χωρίς να είστε ειδικός

Προστατέψτε ψηφιακά το γραφείο σας χωρίς να είστε ειδικός

Στην εποχή της πανδημίας πολλά σπίτια έχουν μετατραπεί σε πλήρη εταιρικά γραφεία με εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN), όπου ειδικοί από τα τμήματα πληροφορικής των εταιρειών σηκώνουν όλο το βάρος και διαχειρίζονται εξ’ αποστάσεως τους οικιακούς σταθμούς εργασίας.

Όμως, άλλοι επαγγελματίες δεν έχουν σχεδόν καμιά εξωτερική βοήθεια και αυτό σημαίνει ότι ο τελικός χρήστης είναι ταυτόχρονα και ο υπεύθυνος IT, είτε του αρέσει είτε όχι.

Εάν αυτό συμβαίνει και σε εσάς, μην ανησυχείτε. Σύμφωνα με τους ειδικούς της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET, αυτά είναι τα πέντε βήματα για να ενισχύσετε την ασφάλεια στο οικιακό σας γραφείο, χωρίς να χρειάζεται να έχετε πάρει… πτυχίο στην κυβερνοασφάλεια, ή να έχετε πολλά χρήματα να ξοδέψετε για το συγκεκριμένο θέμα.

1. Ξεκινήστε με τον router

Ο router που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει περισσότερες δυνατότητες από ότι φαντάζεστε. Διαθέτει τείχος προστασίας (firewall), ορισμένες επιλογές ασφαλείας, ασύρματη συνδεσιμότητα και πολλές άλλες επιλογές.

Μπορείτε να πληρώσετε ένα μικρό ποσό επιπλέον και να αποκτήσετε έναν router επαγγελματικού επιπέδου, ο οποίος συνοδεύεται από επιπλέον επιλογές ασφαλείας. Οι επαγγελματικοί router είναι συνήθως πιο ασφαλείς και έρχονται με προεγκατεστημένες ρυθμίσεις και καλή υποστήριξη.

Επίσης, μερικοί διαθέτουν ενσωματωμένη δυνατότητα ενημέρωσης απειλών. Θυμηθείτε να ελέγχετε για ενημερωμένο firmware (το λογισμικό που ενσωματώνει ο router) κατά την εγκατάσταση του router και να ελέγχετε συχνά το website του κατασκευαστή (ας πούμε, μία φορά το μήνα) για ενημερώσεις.

2. Μελετήστε

Είναι εκπληκτικό το τί μπορείτε να μάθετε από ένα απλό podcast ή κάποιο βίντεο σχετικά με την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός δωρεάν μαθημάτων που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια σταθερή βάση σε θέματα ασφάλειας. Επιλέξτε κάποιο που μπορείτε εύκολα να καταλάβετε και που θα σας οδηγήσει σιγά σιγά.

Στο παρελθόν οι ειδικοί της ESET είχαν ετοιμάσει μια λίστα με δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα σχετικά με την ασφάλεια υπολογιστών, τα οποία ίσως αξίζει επίσης να εξετάσετε. Με απλά λόγια, η ευδαιμονία της άγνοιας δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή.

3. Βάλτε όρια

Μπορεί να μην ανησυχείτε για την κλοπή της συσκευής σας από τους συγγενείς ή τους συγκάτοικους, ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα σε εσάς ή τον εργοδότη σας, ακόμη και ακούσια.

Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε έναν ασφαλή υπολογιστή που χρησιμοποιείτε μόνο για εργασία (εάν αυτό είναι εφικτό) και προστατεύστε την πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που δε γνωρίζει κανείς άλλος.

Με απλά λόγια, εάν όλοι έχουν τον κωδικό πρόσβασης, τότε… παύει να λέγεται «κωδικός πρόσβασης». Κατ’ επέκταση, η οικογένειά σας δεν πρέπει να

χρησιμοποιεί αυτή τη συσκευή για πχ συνομιλία με φίλους ή προβολή ταινιών. Επίσης, ορίστε όρια μικρής διάρκειας έτσι ώστε η συσκευή σας να κλειδώνει αυτόματα όταν δεν χρησιμοποιείται. Και ίσως ο εικονικός φίλος σας, όπως η Alexa ή η Siri, θα ήταν καλό να παραμείνουν εκτός λειτουργίας όταν έχετε κλήσεις ή συναντήσεις βίντεο που περιλαμβάνουν ευαίσθητες πληροφορίες.

4. Παραμείνετε σε εγρήγορση

Οι απατεώνες δεν χρειάστηκαν πολύ καιρό για να εκμεταλλευτούν τη νέα πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας την πανδημία ως αφορμή για μια σειρά από απάτες με θέμα την ασθένεια COVID-19.

Οι κυβερνοεγκληματίες δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειές τους να αποσπάσουν χρήματα από επιχειρήσεις ή να εκβιάσουν για λύτρα μέσω επιθέσεων ransomware (κακόβουλα προγράμματα που κλειδώνουν τον υπολογιστή και μετά ο κυβερνοεγκληματίας απαιτεί λύτρα σε bitcoin για να στείλει τον κωδικό ξεκλειδώματος), εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη της εξ αποστάσεως εργασίας και του φυσικού διαχωρισμού μεταξύ συναδέλφων.

Η απάτη με τη μέθοδο Business Email Compromise (BEC), για παράδειγμα, υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένας σημαντικός τρόπος απόσπασης χρημάτων και οι επιθέσεις αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω εν μέσω της πανδημίας.

Για να αντιμετωπίσετε αυτή την απειλή, ελέγξτε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία ειδικά σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς μπορεί να είναι απόπειρες απόσπασης των στοιχείων σας ή εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή σας.

Να είστε καχύποπτοι όταν λαμβάνετε επείγοντα αιτήματα από συναδέλφους και να φροντίζετε να τα επαληθεύετε μέσω ενός εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας πριν από την αποστολή χρημάτων ή δεδομένων.

5. Εστιάστε στα βασικά

Χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφαλείας που περιλαμβάνει πολλαπλά επίπεδα προστασίας. Οι σημερινές σουίτες ασφαλείας τείνουν να έχουν πολλά επίπεδα ασφαλείας και δεν είναι πλέον απλώς «μονοδιάστατα προγράμματα antivirus».

Επίσης, να ενημερώνετε το λειτουργικό σας σύστημα και τις εφαρμογές σας, ιδανικά μέσω των αυτόματων αναβαθμίσεων – οι ενημερώσεις (updates) έχουν σημασία επειδή συχνά περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις κώδικα για κρίσιμα θέματα ευπάθειας. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η ώρα να προχωρήσετε σε πλήρη κρυπτογράφηση δίσκου, ακόμη και αν εργάζεστε από το σπίτι, καθώς μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρετε το φορητό υπολογιστή σας εκτός σπιτιού, και ο κίνδυνος κλοπής είναι πάντα υπαρκτός. Μιλώντας για αυτό, δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά τη σημασία της δημιουργίας τακτικών αντιγράφων ασφαλείας του δίσκου σας.

Μείνετε ασφαλείς

Ενώ όλοι έχουμε νέους λόγους για να ανησυχούμε αυτές τις μέρες, οι προηγούμενοι λόγοι ανησυχίας και οι απειλές στον κυβερνοχώρο – δεν έχουν εξαφανιστεί, μάλλον το αντίθετο.

Ίσως να είστε ακόμα καινούργιοι στην απομακρυσμένη εργασία και ίσως να προσπαθείτε να πάρετε μια ιδέα για τη νέα πραγματικότητα.

Ωστόσο, αυτή η περίοδος απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας. Σήμερα, πρέπει να σκεφτείτε ότι το απομακρυσμένο γραφείο σας είναι το «κανονικό» γραφείο σας και να γνωρίσετε απόλυτα τις εκατοντάδες διαδικτυακές απειλές που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά ακόμα και στο σπίτι σας.

Documento Newsletter