«Προστασία» της Novartis και πλήρη ταύτιση με Ορμπάν χρεώνει στον Μητσοτάκη ο Γιώργος Κύρτσος

Στην πλήρη ταύτιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βίκτορ Όρμπαν προχώρησε ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος στην απάντησή του προς τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που την περασμένη Παρασκευή επιστρατεύτηκε από την κυβέρνηση για να απειλήσει τον διαγραφέντα από τη Νέα Δημοκρατία ακόμα και με εσωτερικό έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επιμένει για συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ θυμίζει και την ενδιαφέρουσα αντιμετώπιση που είχε πριν από δύο χρόνια ένας ακόμα ευρωβουλευτής που άσκησε κριτική, ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Πιστός στην «υπόσχεσή» του προς τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Γιώργος Κύρτσος προχώρησε τη Δευτέρα στη δημοσιοποίηση της επιστολής με την οποία απαντά στην ανάρτηση του πρώτου με την οποία «απειλεί» με πειθαρχικά μέτρα κατά του διαγραφέντα -πλέον- από τη Νέα Δημοκρατία ευρωβουλευτή.

«Ο Όρμπαν κάνει λόγο για ανελεύθερη δημοκρατία, ενώ ο ίδιος ακολουθεί ανελεύθερες πρακτικές. Ο κ. Μητσοτάκης αυτοπροβάλλεται ως υπέρμαχος της φιλελεύθερης δημοκρατίας αλλά χρησιμοποιεί ανελεύθερες μεθόδους προκειμένου να επικρατήσει» αναφέρει μεταξύ άλλων στην απαντητική του επιστολή προς τον Μ. Βέμπερ, αναφέροντας και το γεγονός πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε διστάσει να τον απειλήσει με διαγραφή τον περσινό Απρίλιο, απλώς και μόνο επειδή ασκεί κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα.

«Ο κ. Μητσοτάκης με προειδοποίησε προσωπικά για την επικείμενη διαγραφή μου ήδη από τον Απρίλιο του 2021. Με εξέπληξε το γεγονός ότι επέλεξε το πεδίο μάχης της Novartis στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις αυταρχικές του πρακτικές» τονίζει σε άλλο σημείο ο Γ. Κύρτσος, ενώ για τις κατηγορίες που του αποδίδονται από την κυβέρνηση σημειώνει πως «με κατηγόρησε ότι υποβαθμίζω την εικόνα της Ελλάδας και της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοιου είδους κατηγορίες χρησιμοποιούνται συνήθως από μετασοβιετικά αυταρχικά καθεστώτα. Κατά την άποψή τους, όποιος έχει διαφορετική άποψη μπορεί να είναι εχθρός του κράτους ή του έθνους».

«Δεν νομίζω ότι η δίωξη των δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης έχει σχέση με τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Θεωρώ επίσης απαράδεκτη τη δίωξη μιας ανώτερου δικαστικού που ήταν υπεύθυνη για την εκκαθάριση του σκανδάλου Novartis. Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τους δύο δημοσιογράφους “συμμορία”. Έφερα έντονες αντιρρήσεις για τον χαρακτηρισμό που είναι εντελώς έξω από το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όσον αφορά το κράτος δικαίου. Ο πρωθυπουργός έδωσε την εντύπωση ότι ήθελε να επηρεάσει τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος των δύο δημοσιογράφων» υπογραμμίζει ακόμα ο ευρωβουλευτής για τις διώξεις των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου, καθώς και της τελευταίας εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

«Κατά την άποψή μου, η αρνητική εικόνα της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και ενδεχομένως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι αποτέλεσμα των ανελεύθερων πρακτικών του κ. Μητσοτάκη» αναφέρεται σε άλλο σημείο για την διεθνή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κινήσει διαδικασίες κατά της Novartis, της ελβετικής πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας και να απαιτήσει αποζημιώσεις για τις αθέμιτες πρακτικές της, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Η Novartis έχει ήδη καταβάλει τεράστια πρόστιμα –περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια– στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για τις αθέμιτες πρακτικές μάρκετινγκ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Ο ελληνικός λαός αναμένει ότι η ελβετική πολυεθνική θα αναγκαστεί, μέσω δικαστικής διαδικασίας, να επιστρέψει μέρος των χρημάτων που υπερχρέωσε το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ένας από τους λόγους της χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου ήταν ο πολλαπλασιασμός του κόστους των φαρμακευτικών προϊόντων που κάλυπτε το Ελληνικό Δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι. Η Novartis ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαδικασία» αναφέρει σε άλλο σημείο αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis και την απροθυμία της κυβέρνησης να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τη χώρα μας.

Το παράδειγμα του Ζαγοράκη

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο της επιστολής Κύρτσου προς τον Μ. Βέμπερ είναι το παράδειγμα της προ διετίας διαγραφής του ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, και μάλιστα με βαρύτατες κατηγορίες κατά τον Κυριάκου Μητσοτάκη από τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή.

«Πριν από δύο χρόνια, ο ευρωβουλευτής Ζαγοράκης εκδιώχθηκε όταν κατηγόρησε δημόσια τον πρωθυπουργό ότι προωθεί τα συμφέροντα ισχυρών επιχειρηματιών που έχουν ποδοσφαιρικές ομάδες που ανταγωνίζονται τον ΠΑΟΚ, την ομάδα που υποστηρίζει ο κ. Ζαγοράκης. Ήταν διάσημος ποδοσφαιριστής, αρχηγός της ελληνικής ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004 και επίσης πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Η κατηγορία του κ. Ζαγοράκη στον κ. Μητσοτάκη ήταν εξευτελιστική, σε σχέση με την πολιτική μου κριτική, γιατί υπονοούσε τη συνεργασία του βουλευτή με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα εναντίον τρίτου» υπενθυμίζει ο Γ. Κύρτσος, ενώ στη συνέχεια περιγράφει τη αντίστροφη διαδρομή του Θ. Ζαγοράκη.

«Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, ο κ. Ζαγοράκης έγινε δεκτός ξανά στην ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να ανακαλέσει τις κατηγορίες του κατά του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ήταν τόσο ευχαριστημένος με τον ευρωβουλευτή που έδιωξε από το κόμμα που προώθησε ακόμη και τον διορισμό του ως προέδρου της ΕΠΟ!» αναφέρει ακόμα, ζητώντας να έχει αντίστοιχη αντιμετώπιση και ο ίδιος από το ΕΛΚ.

«Η περίπτωση του ευρωβουλευτή Ζαγοράκη αποδεικνύει ότι η Ομάδα του ΕΛΚ συνυπάρχει με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκδιώχθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό πρέπει να γίνει και στη δική μου περίπτωση. Η παρουσία μου στο ΕΛΚ θα πρέπει να κριθεί με βάση το πεντακάθαρο βουλευτικό μου ιστορικό από το 2014. Όχι με βάση την κριτική μου στις πολιτικές και τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» ζητάει ο Γ. Κύρτσος από τον επικεφαλής του ΕΛΚ.

Αναλυτικά η επιστολή του Γιώργου Κύρτσου στον Μάνφρεντ Βέμπερ: