Προσπάθεια φίμωσης βαλκανικού ιστότοπου για να ξεχαστεί ο Γιασάμ Αγιαβέφε

Πηγή φωτό: Instagram

Επίθεση στην ελευθερία του Τύπου για χάρη του γνωστού Τούρκου καταδικασμένου Γιασάμ Αγιαβέφε που είχε πάρει τιμητική ελληνική υπηκοότητα από την κυβέρνηση Μητστοτάκη.

Το Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), ένα βαλκανικό δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα άρθρα του ιστότοπου Balkan Insight για τον Γιασάμ Αγιαβέφε θα παραμείνουν στο διαδίκτυο και περιέγραψε τις προσπάθειες του καταδικασμένου Τούρκου απατεώνα να αφαιρέσει τα άρθρα μέσω των τουρκικών δικαστηρίων και να φιμώσει την αλήθεια.

Το BIRN έλαβε επίσημο αίτημα στις 7 Αυγούστου από μια ιδιωτική νομική οντότητα που εφαρμόζει αποφάσεις αποκλεισμού πρόσβασης ιστοτόπων με εντολή δικαστηρίου στην Τουρκία, να αφαιρέσει έξι σχετικά με τον Αγιαβέφε που δημοσιεύθηκαν από το Balkan Insight το 2022 και το 2023.

Η νομική εταιρεία επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίου στο Νιζίπ της Τουρκίας μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε από τους δικηγόρους του Αγιαβέφε ισχυριζόμενος ότι τα άρθρα δεν ήταν προς το δημόσιο συμφέρον.

Η Μίλκα Ντομάνοβιτς, περιφερειακή διευθύντρια του BIRN, είπε ότι τα άρθρα δεν θα διαγραφούν και χαρακτήρισε την προσπάθεια των δικηγόρων του Αγιαβέφε να τους αφαιρέσουν μέσω των δικαστηρίων ως απαράδεκτη πίεση στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

«Το BIRN υποστηρίζει τα προηγούμενα άρθρα του για τον Γιασάμ Αγιαβέφε και αρνείται να τα διαγράψει. Βασίζονται σε γεγονότα. Η προσπάθεια να αφαιρέσουμε τα άρθρα μας με διάφορους τρόπους αντιπροσωπεύει επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και απόπειρα διαδικτυακής λογοκρισίας», είπε ο Ντομάνοβιτς.

«Από τη δημοσίευση μιας έρευνας από την εμβληματική έκδοση του BIRN Balkan Insight το 2022, έχουμε υποβληθεί σε κυβερνοεπιθέσεις, ψευδείς αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων και αιτήματα από τον Αγιαβέφε να διαγράψουμε αυτά τα άρθρα και τελικά λάβαμε μια τουρκική δικαστική εντολή να τα διαγράψουμε», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι τα τουρκικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία για το BIRN ως μέσο ενημέρωσης που εδρεύει εκτός Τουρκίας.

«Δεν θα διαγράψουμε αυτά τα άρθρα για χάρη της ελευθερίας του Τύπου και της αλληλεγγύης με τους συναδέλφους μας στην Τουρκία που αντιμετωπίζουν καθημερινή διαδικτυακή λογοκρισία», πρόσθεσε.

Ο Αγιαβέφε παρότι καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο το 2017 για εξαπάτηση μέσω διαδικτυακού τζόγου και συνελήφθη στην Ελλάδα το 2019 προσπαθώντας να περάσει τα σύνορα στη Βουλγαρία με πλαστό διαβατήριο, πήρε τιμητική ελληνική υπηκοότητα.

Διαβάστε σχετικά: Κυβέρνηση συνέχεια της μαφίας: Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τον Τούρκο καταζητούμενο Αγιαβέφε

Η Αγιαβέφε κατάφερε να αφαιρέσει εκατοντάδες κομμάτια διαδικτυακού περιεχομένου στην Τουρκία με τρεις δικαστικές αποφάσεις. Το περιεχόμενο που αφαιρέθηκε περιελάμβανε ειδησεογραφικά άρθρα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και το υλικό της επίσημης ιστοσελίδας της Τουρκικής Αστυνομίας και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εκπρόσωπος του Αγιαβέφε τον Ιούλιο του 2023 ζήτησε επίσης την αφαίρεση των άρθρων του BIRN και πρόσφερε οικονομικά κίνητρα σε αντάλλαγμα για τη συμμόρφωση. «Ο πελάτης μου ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει μια διαφημιστική εταιρεία, αν μας βοηθήσετε σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να παρέχουμε διαφημιστικές υπηρεσίες στον οργανισμό σας, ώστε να εξελιχθείτε σε έναν μεγαλύτερο οργανισμό. Θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί σας», έγραψε ο εκπρόσωπος.

Το BIRN απέρριψε την προσφορά και επανέλαβε τα αιτήματα να αφαιρεθούν τα άρθρα σχετικά με τον Αγιαβέφε.

Το Documento έχει ασχοληθεί διεξοδικά με τον Τούρκο καταδικασμένο που κατάφερε να πάρει τιμητική πολιτογράφηση, μετά από συστατική επιστολή του Άδωνη Γεωργιάδη.

Το πιο πρόσφατο «κατόρθωμα» του είναι να εμφανίζεται μέτοχος σε καζίνο που εδρεύει στα Κατεχόμενα της Κύρπου, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει… άγνοια.

Διαβάστε επίσης:

Δούρου για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας: «Ποια είναι η συμφωνία που έχουν κάνει Μητσοτάκης και Ερντογάν;»

Κασσελάκης: «Οι πυροσβέστες ζητούν την αποπομπή Κικίλια – Πώς ο Νέρωνας 1 να διώξει τον Νέρωνα 2;»

Ανοικτή επιστολή και πρωτοβουλία Χάρη Δούκα για την Αττική: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να ανακόψει την καταστροφή