Προσπαθεί να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Δένδια για την πολιτική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία το Μαξίμου

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης από τη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια στο «Βήμα», όπου είπε ότι «είναι άλλο τα “ήρεμα νερά” και άλλο ο “κατευνασμός”, του οποίου η λογική κρίθηκε για την ανθρωπότητα την 1η Σεπτεμβρίου 1939, όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία». Μάλιστα επεσήμανε ότι «ήρεμα νερά δεν σημαίνει απλώς να γίνονται λιγότερες παραβάσεις, σημαίνει και ένα ολόκληρο λεξιλόγιο και μία ολόκληρη συμπεριφορά η οποία εκφράζει το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε για το εάν υπάρχει διαφοροποίηση στη γραμμή του κ. Δένδια και της κυβέρνησης ότι «δεν υπάρχει δράκος σε αυτό το παραμύθι. Είναι φιλότιμη η προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένα μέσα να δημιουργήσουν ένα αφήγημα πολλών διαφορετικών φωνών στην κυβέρνηση ως προς την εξωτερική πολιτική. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι μία, ενιαία, εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών. Η Ελλάδα συνομιλεί, διεκδικεί και δεν υποχωρεί. Και όσοι και εάν κάποιοι αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν, όλα αυτά μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα. Πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία, δεν είμαστε αφελείς και για αυτό θέλουμε η Ελλάδα να είναι όλο και πιο σωστά θωρακισμένη».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό ότι πάνω από 250 βουλευτές και από τα άλλα κόμματα υπερψήφισαν τις αμυντικές δαπάνες. Αναδεικνύεται και αυτή η ανάγκη, το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί πάνω από 70% οι αμυντικές δαπάνες μέσα σε λίγα χρόνια και αυτό το δείχνει με τον τρόπο της η αντιπολίτευση, δείχνει ότι δεν τρελαθήκαμε όταν είπαμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μία συγκεκριμένη πολιτική. Σε αυτή την πολιτική μέσα είναι και ο διάλογος με την Τουρκία. Ο διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση, ο διάλογος σημαίνει διεκδίκηση και τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας είναι απολύτως συμβατά με την στρατηγική της κυβέρνησης».

Σε διευκρινιστική ερώτηση του Documentonews ότι σύμφωνα με τον συλλογισμό του κ. Δένδια δεν μπορούμε να μιλάμε για ήρεμα νερά με την Τουρκία, αφού το λεξιλόγιο της τουρκικής πλευράς δεν έχει αλλάξει ούτε το τελευταίο 18μηνο, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε σε εμφανή αμηχανία ότι «δεν εννοεί αυτό. Λέει κάτι πολύ απλό και κάτι πολύ λογικό, το οποίο το έχουμε πει όλοι. Είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε παραβιάσεις ή έχουμε ελάχιστες παραβιάσεις; Είναι σημαντικό ότι έχουν εκμηδενιστεί οι ροές από τον Έβρο; Είναι σημαντικό. Άλλαξε η Τουρκία τη στάση της σε βασικά ζητήματα στα οποία έχουμε απολύτως διαφορετική αντίληψη, θέση και άποψη; Όχι. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τη θέση της είναι δεδομένο και εμείς έχουμε τελείως διαφορετική άποψη σε μία σειρά από ζητήματα. Έχουμε μία διαφορά; Έχουμε μία διαφορά. Θα συζητήσουμε ποτέ άλλη διαφορά; Ποτέ. Υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε συνυποσχετικό για οτιδήποτε πέραν της μίας διαφοράς; Ποτέ. Αυτά δεν έχουν αλλάξει, ισχύουν για πολλά χρόνια».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «τι έχει αλλάξει; Υπάρχει μία διαδικασία διαλόγου. Στο διάλογο διατυπώνονται και δημοσίως εάν δείτε και τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, των υπουργών Εξωτερικών, εκφράζονται και πάρα πολλές διαφορετικές θέσεις και για τη Χαμάς για παράδειγμα και η απάντηση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός για την υποτιθέμενη τουρκική μειονότητα, που δεν υπάρχει είναι κάτι ανιστόρητο και μίλησε ξεκάθαρα για μουσουλμανική μειονότητα. Αυτά τα έλεγε πάντα η Τουρκία και εμείς πάντοτε απαντούσαμε. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα αυτό να γίνεται μπροστά και στις κάμερες, αλλά και σε συναντήσεις και ταυτόχρονα προχωράει και μία θετική ατζέντα. Αυτή είναι η ουσία. Παράγει αποτελέσματα αυτή η πολιτική και αυτή ακολουθούμε».

YouTube video player

Διαβάστε επίσης:

Καρυστιανού στη Βουλή: Με διαρκείς παρεμβάσεις Μητσοτάκη και Φλωρίδη ασκείται πίεση στον ανακριτή για ολοκλήρωση της έρευνας

Washington Post: «Ξένες δυνάμεις επιδιώκουν να ελέγξουν τη Συρία»

Από τον Έβρο ξεκινά το κλείσιμο στρατοπέδων – Ποια κλείνουν