Προσπαθεί να «μηδενίσει» το κοντέρ της εξωτερικής του πολιτικής ο Ερντογάν

Προσπαθεί να «μηδενίσει» το κοντέρ της εξωτερικής του πολιτικής ο Ερντογάν

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με ηγέτες παγκοσμίως θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος τον Μάιο προκειμένου να δώσει το «νέο» στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας μετά το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος.

Η πρώτη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι στην Ινδία στις 30 Απριλίου με επίκεντρο θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Θα συνοδεύεται από τους υπουργούς για την οικονομία και το Εμπόριο. Ο Τούρκος πρόεδρος προγραμματίζεται να παραστεί στο Εμπορικό Φόρουμ Τουρκίας – Ινδίας και να συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογο του, Πρανάμπ Μουκχερζί, τον αντιπρόεδρο, Χαμίντ Ανσαρί και τον πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στην ρωσική πόλη του Σότσι, προκειμένου να συναντηθεί για μία ακόμη φορά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η τελευταία συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 10 Μαρτίου. Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η συριακή κρίση. Η επαναπροσέγγιση των τελευταίων μηνών Άγκυρας-Μόσχας δεν έφερε ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα για την τουρκική κυβέρνηση, η οποία θα ήθελε να δει την ρωσική ηγεσία να σταματά την συνεργασία με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας.

Στις 14 και 15 Μαΐου θα επισκεφθεί το Πεκίνο προκειμένου να παρακολουθήσει εμπορικό φόρουμ μαζί με δεκάδες ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πούτιν, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ και τον πρόεδρο της Ινδονησίας, Τζόκο Γουιντότο. Το συνέδριο έχει στόχο την ανασύσταση του δρόμου του μεταξιού, ο οποίος θα συνδέσει την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη και θα απαιτήσει προγράμματα επενδύσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα υποδομής, δηλαδή λιμάνια, σιδηροδρομικές οδούς και ηλεκτρικά δίκτυα.

Ο Ερντογάν θα πετάξει εν συνεχεία για τον Λευκό Οίκο για την πρώτη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Ντόναλντ Τραμπ. Στην ιστορική-όπως την εκτιμά η Άγκυρα- συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν εξελίξεις στη Συρία, η συνεργασία του Πενταγώνου με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας ενόψει και της επιχείρησης ανακατάληψης της Ράκας από το Ισλαμικό Κράτος, η έκδοση του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Στις 25 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει μία σημαντική ευκαιρία να συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες με αφορμή την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Τα βλέμματα στρέφονται γύρω από το μήνυμα που θα στείλει ο Ερντογάν μετά το πρόσφατο μέτωπο που άνοιξε προεκλογικά με τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Documento Newsletter