Η Black Friday πέρασε (αν και οι περισσότερες προσφορές της παραμένουν και σήμερα), η Cyber Monday (που στην Ελλάδα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος) έρχεται αύριο, ενώ οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι προ των πυλών κι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών στρέφεται στο διαδίκτυο προκειμένου να κάνει έρευνα αγοράς και να ψωνίζει πιο γρήγορα, άνετα και πολλές φορές φτηνότερα.
Οι επιτήδειοι όμως παραμονεύουν και στο διαδίκτυο. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε; Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (hcsi. gr) εξέδωσε έναν δεκάλογο συμβουλών που θα πρέπει να ακολουθεί κάθε χρήστης που ενδιαφέρεται να ψωνίσει ηλεκτρονικά. Αυτές έχουν ως εξής:
01 Βεβαιωθείτε ότι οι ιστότοποι όπου πραγματοποιείτε αγορές έχουν την ένδειξη https:// στη διεύθυνση URL και το εικονίδιο του λουκέτου στη γραμμή της διεύθυνσης του ιστότοπου.
02 Αποφύγετε τη χρήση των δωρεάν ασύρματων δικτύων για αγορές ή αποστολή προσωπικών δεδομένων.
03 Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και όχι προφανείς, όπως συνεχόμενες αριθμητικές συνέχειες ή προβλέψιμες λέξεις και αριθμούς (π.χ. ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, γάμου κ.λπ.).
04 Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), ώστε ακόμη κι αν κάποιος αποκτήσει γνώση του κωδικού σας, να χρειάζεται επιπλέον επιβεβαίωση που αποστέλλεται μέσω SMS ή email για να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε συναλλαγή.
05 Προστατευτείτε από το ηλεκτρονικό «ψάρεμα». Αν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα ή τον αριθμό κλήσης (ειδικά από χώρες του εξωτερικού και τις περισσότερες φορές εκτός Ευρώπης), διαγράψτε το μήνυμα, μην απαντάτε στο τηλέφωνο και μην πατήσετε σε κανένα link που σας ζητά στοιχεία.
06 Οι προσφορές με εξωφρενικά χαμηλές τιμές, ειδικά για επώνυμα προϊόντα, σχεδόν πάντα είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές και είτε είναι κακόβουλες
Ο δεκάλογος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (hcsi.gr) που θα πρέπει να ακολουθεί κάθε χρήστης που ψωνίζει στο διαδίκτυο
είτε τα προϊόντα που θα πάρετε θα είναι πολύ κατώτερης ποιότητας ή δεν θα αντιστοιχούν σε αυτά που παραγγείλατε.
07 Για τις online αγορές σας προτιμήστε χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες με συγκεκριμένα ποσά ή υπηρεσίες πληρωμών όπως π.χ. το PayPal, που παρέχουν επιπλέον ασφάλεια και δυνατότητα ακύρωσης των συναλλαγών σε περίπτωση απάτης.
08 Να έχετε πάντα ενημερωμένο λογισμικό antivirus στις συσκευές που χρησιμοποιείτε.
09 Ελέγχετε τακτικά τις κινήσεις στον τραπεζικό σας λογαριασμό και σε περίπτωση οποιασδήποτε ύποπτης δραστηριότητας αλλάξτε κωδικό πρόσβασης στον online λογαριασμό σας, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας (που ποτέ δεν θα σας ζητήσει προσωπικά στοιχεία), ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρετε την κάρτα συναλλαγών σας.
10 Διαβάστε σχόλια άλλων χρηστών και αναζητήστε πληροφορίες στο διαδίκτυο για την ιστοσελίδα που σας ενδιαφέρει, φιλτράροντας με προσοχή τις πληροφορίες που διαβάζετε.