Προσοχή: Και τα σκυλιά κρυώνουν το χειμώνα! (Photos)

Τώρα που κρύωσε ο καιρός το ερώτημα επανέρχεται, κυρίως για τους νέους «ιδιοκτήτες» σκύλων ή για εκείνους που απλά δεν γνωρίζουν.

Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι η συμπεριφορά του σκύλου μας στο κρύο. Αν για παράδειγμα χιονίζει και ο σκύλος μας δεν φαίνεται να προσπαθεί να προστατευτεί αλλά είναι άνετος και χαρούμενος, τότε προφανώς και δεν ενοχλείται από την χαμηλή θερμοκρασία. Αν όμως βλέπουμε πως ο σκύλος μας τρέμει, ή δεν θέλει να βγει στο κρύο, τότε το πιο πιθανό είναι πως απλά… κρυώνει.

Οι πατούσες είναι ο «θερμοστάτης»

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, το εξειδικευμένο κυκλοφορικό σύστημα στις πατούσες των σκύλων είναι αυτό που τους κρατά ζεστούς, ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η αλήθεια σε κάθε περίπτωση είναι ότι τα ζώα μπορούν να προσαρμοστούν στις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες που καλούνται να επιβιώσουν, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτο, ενδεχομένως ούτε και ευχάριστο στην περίπτωσή τους. 

Ράτσα και προέλευση

Παίζει ρόλο στο θέμα του κρύου η ράτσα του σκύλου μας ή αν δεν είναι ράτσας, ο τύπος του τριχώματος του. Υπάρχουν ράτσες οι οποίες κατάγονται από χώρες με κρύο κλίμα και άλλες από χώρες με θερμό κλίμα.

Για παράδειγμα, τα χάσκι είναι σκύλοι που σαν ράτσα προέρχονται από την Σιβηρία ή την Αλάσκα και χρησιμοποιούνταν για να σέρνουν το έλκηθρο στο χιόνι. Όπως είναι λογικό, οι σκύλοι αυτοί έχουν τέτοια “κατασκευή” που όχι μόνο αντέχουν αλλά νιώθουν και ευφορία στον κρύο καιρό, ενώ αντίθετα δεν τους αρέσει η ζέστη.

Η ράτσα όμως των τσιουάουα που κατάγεται από το Μεξικό είναι συνηθισμένη σε πιο υψηλές θερμοκρασίες κι έτσι ο πολύ κρύος καιρός τα κάνει να νιώθουν δυσάρεστα. Στην περίπτωση αυτή το κρύο μπορεί να είναι και επικίνδυνο για τη ζωή του σκύλου. 

Το τρίχωμα

Αυτό που κυρίως κάνει τους σκύλους ανθεκτικούς ή όχι στο κρύο είναι το είδος του τριχώματος τους. Γενικά το τρίχωμα του σκύλου του προσφέρει θερμομόνωση και προστασία από την βροχή. Υπάρχουν όμως ράτσες οι οποίες έχουν πιο πυκνό και ανθεκτικό τρίχωμα από άλλες, καθότι έχουν και υπόστρωμα τριχώματος (διπλή στρώση τριχώματος). Έτσι ράτσες με όχι τόσο πυκνό ή μακρύ και με μονής στρώσης τρίχωμα είναι πιο πιθανό να κρυώνουν. Γενικά επειδή το τρίχωμα είναι προστατευτικό, καλό είναι οι σκύλοι να μην κουρεύονται τον χειμώνα.

(Σημειώνεται πάντως πως αν ένας σκύλος “αφήνει τρίχες” -με απλά λόγια αποβάλει από μόνος του το τρίχωμα- τότε δεν τον βγάζουμε στο μπαλκόνι και δεν τον κουρεύουμε “γουλί”, αλλά απλά τον χτενίζουμε συχνά και επιμελώς με την ειδική βούρτσα που κρατάει τις “παραπανίσιες” τρίχες)

Που έχει συνηθίσει;

Πέρα από τα χαρακτηριστικά του σκύλου, σημασία έχει και ο τρόπος ζωής του. Δηλαδή, ένας σκύλος “σαλονιού” ο οποίος είναι συνηθισμένος να ζει στην θερμοκρασία που έχουμε στο σπίτι μας (για παράδειγμα 20 βαθμούς κελσίου), όταν βγαίνει έξω και εκτίθεται ξαφνικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τότε ανάλογα και με τον σκύλο ( όπως είπαμε και παραπάνω), μπορεί το κρύο να του δημιουργεί πρόβλημα. Από την άλλη μεριά, αν ο σκύλος μας ζει έξω όλο το 24ωρο (και αυτό πρέπει να συμβαίνει μόνο με ράτσες οι οποίες το αντέχουν και όχι με ράτσες “σαλονιού”), τότε πρέπει να έχει στην διάθεση του ένα σπιτάκι για σκύλους για να μπορεί να προστατεύεται από το κρύο και την βροχή όταν το επιθυμεί και οπωσδήποτε να είναι καλοταϊσμένος.

Η υγεία και η ηλικία του σκύλου

Φυσικά, πέρα από όλα αυτά, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την κατάσταση της υγείας του σκύλου μας. Ενδεχομένως ένα μικρό κουτάβι, ένας γέρικος ή άρρωστος σκύλος να χρειάζεται πιο πολύ προσοχή για να προστατευτεί από το κρύο.

Η διατροφή

Σε όλες τις περιπτώσεις όμως θα πρέπει να προσέχουμε την διατροφή του σκύλου μας έτσι ώστε αυτή να είναι πλήρης σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και όχι για παράδειγμα να αποτελείται μόνο από ψωμιά.

Τα ρούχα και οι μπότες

Τα ρούχα για σκύλους πολλές φορές μας ξενίζουν στο μάτι αλλά η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Πρέπει να σεβόμαστε την φύση του σκύλου μας και όχι να τον βλέπουμε σαν κούκλα. Αν όμως ανήκει στις ευπαθείς στο κρύο ομάδες σκύλων, τότε και μόνο μπορούμε όταν τον βγάζουμε βόλτα να του φοράμε ένα ειδικό πουλόβερ ή μπουφάν για σκύλους και να του το βγάζουμε όταν επιστρέφουμε στην θερμοκρασία του σπιτιού μας. Ποτέ να μην το αφήνουμε για “στολίδι”.

Οι μπότες, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ποδιών ενός σκύλου από τραχειές επιφάνειες, επιφάνειες με χημικά κατάλοιπα, όπως επίσης και από επιφάνειες πολύ κρύες ή πολύ θερμές.

Για αυτούς που λένε ότι τα σκυλιά είναι ζώα και “δεν έχουν ανάγκη”, θυμηθείτε ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια και πλέον εξαρτώνται από εμάς για τις ημερήσιες ανάγκες τους και για την προστασία τους από κινδύνους.

Οι συμβουλές της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας

Τα πρώτα κρύα άρχισαν και οι περισσότεροι ετοιμαζόμαστε για το χειμώνα. Μέσα στις όποιες ετοιμασίες θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και αυτές που αφορούν τον αγαπημένο τετράποδο φίλο μας. Υπάρχουν αρκετά που πρέπει να έχουμε κατά νου ώστε να κάνουμε τη ζωή του σκύλου μας ευχάριστη και ζεστή.

Δεν ζητάμε από κανέναν να πάει και να ράψει ρούχα για το σκύλο του. Τα πράγματα είναι πιο απλά. Μην αφήνεις τον σκύλο σου έξω από το σπίτι, χωρίς προστασία σε κάποια ταράτσα ή μπαλκόνι. Το “σκύλος είναι δεν κρυώνει…” είναι μύθος και για κάποιους, κακή δικαιολογία για να μη έχουν το σκύλο μες το σπίτι. Υπάρχουν φυλές που αντέχουν το κρύο και το απολαμβάνουν, άλλες πάλι όχι. Τα μικρά κοντότριχα (Chihuahuas, Miniature Pinschers κ.τ.λ), τα κουτάβια και οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο. Υπάρχουν στην αγορά ρούχα για τις ευαίσθητες φυλές αλλά μην το παρακάνετε. Είναι αστείο να κυκλοφορούν σκυλιά ντυμένα σαν κρεμμύδια όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 25 βαθμοί Κελσίου.

Εάν ο σκύλο σου είναι άρρωστος, να το βγάζεις έξω μόνο για να κάνει την ανάγκη του. Οι σκύλοι με προβλήματα αρθρίτιδας είναι ευαίσθητοι και πονούν περισσότερο το χειμώνα. Συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου και ακολούθα ειδική δίαιτα για να ελαττώσεις το βάρος του σκύλου σου ώστε να πιέζονται λιγότερο οι αρθρώσεις. Υπάρχουν επίσης αντιφλεγμονώδη φάρμακα που βοηθούν. Φρόντισε ο χώρος που κοιμάται ή περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, να είναι ζεστός. Αποφύγετε να τοποθετήσετε το κρεβάτι του σκύλου σας ακριβώς μπροστά στο τζάκι ή το καλοριφέρ.

Μείωσε την διάρκεια της βόλτας τις πολύ κρύες ημέρες. Μπορείς να αντικαταστήσεις το χρόνο αυτό με δραστηριότητες στο σπίτι. Στη βόλτα να έχεις το σκύλο σου πάντα κοντά σου και να αποφεύγεις επιφάνειες που μπορεί να γλιστρήσει. Εάν παρατηρήσεις πως ο σκύλος σου τρέμει, επέστρεψε στο σπίτι και βάλε τον να κάτσει κάπου ζεστά. Εάν συνεχίζει να τρέμει, μέτρα την θερμοκρασία του. Εάν η ένδειξη του θερμομέτρου είναι 30-32°C (πρώτο στάδιο υποθερμίας), σκέπασε τον με μια κουβέρτα και πήγαινε τον στον κτηνίατρο. Εάν η θερμοκρασία του είναι 22-25°C (δεύτερο στάδιο υποθερμίας), επικοινώνησε με τον κτηνίατρο για το τι πρέπει να κάνεις μέχρι να φτάσετε στο ιατρείο.

Οι μέρες έχουν μικρύνει και πιθανόν την ώρα που βγάζεις το σκύλο σου βόλτα να είναι σκοτάδι. Τοποθετήστε στο κολάρο ή το λουρί του σκύλο σου ειδικά φωσφορούχα σήματα ώστε να σας βλέπουν οι οδηγοί. Κυρίως εάν μένετε σε μεγάλες πόλεις που δυστυχώς τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν σου αφήνουν ελεύθερο το πεζοδρόμιο. Εάν ο σκύλος σου βραχεί στη βόλτα, όταν επιστρέψεις σπίτι σκούπισε τον με μια πετσέτα.

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για τα μανιτάρια. Φυτρώνουν σε όλα τα πάρκα της Ελλάδας. Πρόσεχε γιατί είναι τοξικά για το σκύλο.

Εάν μένεις σε περιοχή που χιονίζει συχνά και οι αρχές έχουν ρίξει αλάτι ή άλλα χημικά στο χιόνι, όταν γυρίζεις σπίτι πρέπει πάντα να σκουπίζεις τα πόδια και την κοιλία του σκύλου με μια βρεγμένη πετσέτα. Τα αντιψυκτικά χημικά κάνουν κακό στο δέρμα του και είναι δηλητηριώδη. Επίσης μην τον αφήσεις να τρώει χιόνι. Τα συμπτώματα από δηλητηρίαση από αντιψυκτικά είναι: λήθαργος, αποπροσανατολισμός, οι κινήσεις του είναι ασυντόνιστες, το ζώο έχει συμπεριφορά μεθυσμένου. Αυτά τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου μισή ώρα μετά. Η δηλητηρίαση εξελίσσεται ως εξής (μπορεί να κρατήσει μέχρι και 3 ημέρες): εμετός, έλκη στο στομάχι, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα ακόμη και θάνατος.

Η ξηροδερμία το χειμώνα είναι συχνό φαινόμενο. Να βουρτσίζεις τον σκύλο σου συχνά. Το βούρτσισμα δεν απομακρύνει μόνο τις νεκρές τρίχες αλλά και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Μπορείς να χρησιμοποιείς σαμπουάν για σκύλους που περιέχει λανολίνη (lanolin) για καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος. Μην κάνεις πολύ συχνά μπάνιο τον σκύλο σου το χειμώνα. Τα σαμπουάν απομακρύνουν τα φυσικά έλαια από το τρίχωμα του.

Μαζί με το Φθινόπωρο-Χειμώνα έρχονται και αλλεργίες. Παρατηρήστε εάν ο σκύλο σας ξύνεται επίμονα, δαγκώνει κάποιο μέρος του σώματος του, τρέχουν τα μάτια του, φτερνίζεται ή βήχει. Εάν η συμπεριφορά συνεχιστεί για μέρες καλό θα ήταν να επισκεφτείς τον κτηνίατρο σου.

Εάν η εργασίας σου προϋποθέτει να βρίσκεσαι πολλές ώρες σε εξωτερικό χώρο και θέλεις να έχεις τον σκύλο μαζί σου, ίσως θα πρέπει να αλλάξεις την διατροφή του. Το χειμώνα το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια ώστε να κρατάει την θερμοκρασία του σταθερή. Συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου για γεύματα με περισσότερες θερμίδες.

Οι ψύλλοι, τσιμπούρια και άλλα παράσιτα δεν φεύγουν μαζί με το καλοκαίρι. Συνέχισε την εξωτερική και εσωτερική αποπαρασίτωση του σκύλου σου κανονικά. Τέλος μη ξεχνάς να του έχεις πάντα άφθονο νερό. Οι σκύλοι αφυδατώνονται το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Πηγή: filozoiki.gr

Ετικέτες