Προσωπική διπλωματία με Πρέσπες, Ράμα και Ερντογάν

Η εργαλειοποίηση εθνικών ζητημάτων από την κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση εκτίθεται ολοένα περισσότερο ως προς την προσέγγιση ευαίσθητων εθνικών ζητημάτων όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η διαχείριση του θέματος της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς δείχνει να κινείται κοντόφθαλμα, βάζοντας το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ η χώρα για δεκαετίες αποτελούσε παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω μικροκομματικών επιλογών βρίσκεται σε μεγάλα αδιέξοδα.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εργαλειοποίησης ενός εθνικού ζητήματος με τον πιο κυνικό τρόπο για ψηφοθηρικούς λόγους από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Ως αντιπολίτευση ο νυν πρωθυπουργός συστρατεύτηκε με όλες τις οπισθοδρομικές και εθνικιστικές δυνάμεις, με μοναδικό σκοπό να αποδομήσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και τις κινήσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Εξι χρόνια μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει κίνδυνος να μην τηρηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία όχι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που τη χαρακτηρίζει πλέον ιστορική, αλλά από το κόμμα VMRO-DPMNE που κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πραγματικότητα που δεν του αρέσει και «θα ήθελα να την αλλάξω αν έρθω στην εξουσία».

Αμηχανία Μαρινάκη

Η αμηχανία της κυβέρνησης αποτυπώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν σε ερώτηση του Documentonews ο εκπρόσωπός της Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «Ας περιμένουμε καταρχάς να δούμε τι θα πει μετεκλογικά η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας.

Είναι μια διεθνής συνθήκη που έχει κυρωθεί. Υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη κι αυτό νομίζω περιμένουμε να το δούμε να γίνεται σεβαστό και από την άλλη πλευρά».

Μάλιστα, σε επισήμανση για τα μνημόνια συνεργασίας που δεν έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή λόγω των αντιδράσεων της σαμαρικής και δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε με εμφανή αμηχανία: «Ο χρονισμός όλων των υπολοίπων δεν έχει να κάνει με τις αιτιάσεις οι οποίες προβάλλονται κατά καιρούς από διάφορα δημοσιεύματα και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας, αφού δούμε τις εξελίξεις οι οποίες επίκεινται, μπορούμε να τα σχολιάσουμε όλα συνολικά και εκεί να απαντήσουμε και συνολικά σε κάποια ερωτήματα».

Η υποψηφιότητα Μπελέρη

Αλλο ένα ζήτημα του οποίου η κυβερνητική διαχείριση έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις είναι η ένταξη του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για κομματική εργαλειοποίηση, καθώς υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση μετατρέπει το ζήτημα με την Αλβανία σε διμερές, με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπιση της διαρροής «γαλάζιων» ψηφοφόρων σε δεξιότερα κόμματα. Αλλωστε η υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη ΝΔ Εύη Χριστοφιλοπούλου το είχε πει δημοσίως αναφέροντας ότι «η υποψηφιότητα Μπελέρη ενσωματώνει τη δεξιά της πλευρά».

Επίσης, πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση και οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανα Πισονέρο, η οποία αναφερόμενη στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ σημείωσε ότι «για μας τα διμερή θέματα δεν θα πρέπει να καθυστερούν τη διαδικασία διεύρυνσης».

Σε αυτήν τη συνθήκη έντονες αντιδράσεις έχει δημιουργήσει και η επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Αθήνα (12/5), όπου θα μιλήσει με μέλη της αλβανικής κοινότητας. Η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού γίνεται ένα χρόνο μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδρούν με αιχμηρές τοποθετήσεις.

Χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η επίσκεψη «αποτελεί προκλητική ενέργεια, η οποία αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Χωρίς σχέδιο

Αύριο Δευτέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, στη σκιά της μετατροπής της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί. Αξίζει να επισημανθεί και η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Κύπρο, τη Σερβία αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει για «επαγγελματίες κατευναστές», συμπληρώνοντας ότι ήταν «ανήκουστα όσα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο, δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον ελληνισμό». Αποστάσεις από την Ντ. Μπακογιάννη πήρε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο χάραξης εξωτερικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να συναντιούνται ο ερασιτεχνισμός με την κομματική εργαλειοποίηση κρίσιμων εθνικών ζητημάτων. Το πρόβλημα είναι ότι ως κριτήριο λήψης πολύ σημαντικών αποφάσεων εκλαμβάνεται το πολιτικό όφελος του Κυρ. Μητσοτάκη.

Βέβαια, τη στιγμή που έχουμε αυτές τις προκλήσεις ο πρωθυπουργός έβαλε προτεραιότητα την επιστροφή στο TikTok, όπου όπως λέει «δεν είναι γρουσούζης» επειδή προέβλεψε ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα προκρίνονταν στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Θα μπορούσε να είχε προβλέψει και ότι η μη ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα στρεφόταν κατά των συμφερόντων της χώρας, αλλά αυτό δεν τον βολεύει να το αναδείξει στο ΤιkΤοk.

 

Διαβάστε επίσης

Εντι Ράμα: Σε διαφορετικό μήκος κύματος Μαξίμου – Μπελέρης για τη συγκέντρωση στο Γαλάτσι

Eurovision 2024: Το Nemo από την Ελβετία με το «The Code» ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι έριξε «Ζάρι» μια τελευταία φορά – Αποθέωση για την Ελλάδα (Video)

Φοροεπιδρομή σε 20.000 μικρούς ΑΦΜ για €1,7 δισ.

Γάζα: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Ράφα – Η Αίγυπτος αρνείται να συνεργαστεί με το Ισραήλ

Γιαννακά στο documentonews.gr: Να αγωνιστούμε μέσω της ΕΕ για τα προβλήματα των νησιών και τις ιδιαιτερότητές τους