Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Πόσους και ποιους αφορά η συμφωνία Ισπανίας, Ελλάδος, Γερμανίας

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Πόσους και ποιους αφορά η συμφωνία Ισπανίας, Ελλάδος, Γερμανίας

Το Documento από την προηγούμενη Κυριακή είχε αποκαλύψει ότι η Ελλάδα θα απαντούσε καταφατικά στο αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου να δεχθεί αιτούντες άσυλο η διαδικασία των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί όμως αυτοί βρέθηκαν στη Γερμανία ή στα σύνορα με την Αυστρία.

Τη συμφωνία (αντίστοιχη επετεύχθη και με την Ισπανία) ανακοίνωσε η ίδια η κα. Μέρκελ μετά το πέρας της ολονυχτίας στην κυριολεξία στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Επί της ουσίας οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, κατέληξαν «η Ελλάδα και η Ισπανία να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, παραδέχθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ανάλογη συμφωνία με την Ιταλία, η οποία άλλωστε δεν δεσμεύθηκε ούτε για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Επί της ουσίας το Μαξίμου έτεινε χείρα φιλίας στην κα. Μέρκελ εκτιμώντας ότι ενδεχόμενη κυβερνητική κρίση στο Βερολίνο και νέα άνοδο του ποσοστού των ακροδεξιών του AFD είναι ό,τι χειρότερο για την Αθήνα την ώρα που επιχειρούνται να γραφούν οι νέες σελίδες της μεταμνημονιακής εποχής.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει σημειώσει προ ημερών ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες τους οποίους αφορά η συμφωνία δεν υπερβαίνουν τις 2 με 3 χιλιάδες άτομα τον χρόνο ενώ σε περισσότερα από 3 χιλιάδες άτομα υπολογίζονται όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας ενώ συγγενείς πρώτου βαθμού βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. Για τα άτομα αυτά η συμφωνία προβλέπει ότι η Γερμανία «θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών». Βέβαια όλα αυτά είναι νούμερα που πρέπει και να επιβεβαιωθούν από την πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά στη Γερμανία και την κα. Μέρκελ παραμένει άγνωστο αν η συμφωνία που απέσπασε στη σύνοδο κορυφής είναι αρκετή για να αποσοβήσει μια κυβερνητική κρίση στο εσωτερικό της Κυβέρνησής της ενώ η ίδια προανήγγειλε και αλλαγές στην πολιτική ασύλου της Γερμανίας, οι οποίες θα διευκολύνουν ουσιαστικά τις απελάσεις προκειμένου να πείσει τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοικοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ.

Documento Newsletter