Προσφυγικό: Διαβεβαιώσεις Μηταράκη με την εικόνα να τον διαψεύδει

Προσφυγικό: Διαβεβαιώσεις Μηταράκη με την εικόνα να τον διαψεύδει

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κανένα κρούσμα, σε καμία δομή φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε όλη τη χώρα», διαβεβαίωσε τη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται οι ΠΝΠ για τις «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας» και για την «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου».

Ο κ. Μηταράκης έφτιαξε μια επίπλαστη πραγματικότητα λέγοντας πως έχουν διαχωριστεί οι νέες αφίξεις, «ενώ όσοι μπήκαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου δεν πηγαίνουν στα ΚΥΤ αλλά σε ειδικές δομές που ελέγχονται ιατρικά». Πρόσθεσε ότι έχουμε περιορίσει την κυκλοφορία με αυστηρότερα μέτρα για τις δομές, από ό,τι στον ελληνικό πληθυσμό. «Βγαίνουν μόνο για να ψωνίσουν σε περιορισμένες ώρες ενώ ενημερώνουμε τους διαμένοντες στις γλώσσες που κατανοούν», εξήγησε ο υπουργός.

Για το θέμα της αποσυμφόρησης των δομών στα νησιά, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι πάνω από τους μισούς διαμένοντες θα φύγουν μέσα στο 2020. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα στα νησιά έχουμε 42.000 διαμένοντες. Οι νέες δομές είναι για κάτω από 20.000, άρα πάνω από τους μισούς, μέσα στο 2020, θα φύγουν από τα νησιά. Για το πού θα πάνε, υπενθύμισε την κυβερνητική τροπολογία εκκένωσης 11.000 θέσεων στην ενδοχώρα, από αυτούς που δεν δικαιούνται αυτές τις θέσεις βάσει των διεθνών συνθηκών. Επίσης, τόνισε πως με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου «φεύγει κόσμος από τις υφιστάμενες δομές και δημιουργούνται επιπλέον θέσεις».

Ωστόσο η εικόνα που έρχεται από τα νησιά, και στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Μυτιλήνη δείχνουν μία πλήρη διάλυση. 

«Οι άθλιοι» του Νότη Μηταράκη

Την ώρα που ο Νότης Μηταράκης μιλούσε για «διαχωρισμό όλων των νέων αφίξεων οι οποίες, μετά από ιατρικό έλεγχο, έχουν μεταφερθεί σε ειδικές κλειστές δομές» έναν απίστευτο Γολγοθά ζουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στο λιμάνι της Πέτρας και κυρίως στα βουνά του Αγίου Στεφάνου 113 μετανάστες αλλά και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, όπως γράφει η ιστοσελίδα stonisi.gr.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, 25 άνθρωποι που έφτασαν στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, ζουν σε ένα παλιό λεωφορείο στο πλάι του κολυμβητηρίου, σε περίκλειστο από κάγκελα χώρο του επιβατηγού λιμανιού της πόλης.

Στο λιμάνι της Πέτρας, 56 άτομα ζουν στην ύπαιθρο αφού ούτε σκηνές δεν επετράπη να στηθούν, κάτω από παλιές σπασμένες βάρκες.

Τέλος άλλοι 32 ζουν στα βουνά του Αγίου Στεφάνου στο Μανταμάδο. Εκεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έστησε κάποιες σκηνές.

Το ερώτημα είναι πότε όλοι οι παραπάνω θα μπορέσουν να μεταφερθούν σε στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες και φυσικά να φρουρούνται, αφού αυτό επιβάλλει το καθεστώς προσωρινής παραμονής τους, από προστατευόμενους εργαζόμενους και όχι από υπηρεσιακά στελέχη υπό εξαθλίωση.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα αδυναμίας συνεννόησης των δυο Δημάρχων Μυτιλήνης και δυτικής Λέσβου, μετά τα μπλόκα της Μόριας στις αρχές του μήνα και το λεγόμενο «κλείσιμο των συνόρων» των δυο Δήμων. Μετά από αυτό όσοι έρχονται στο νησί παραμένουν στον τόπο αποβίβασης χωρίς την παραμικρή φροντίδα και δεν μεταφέρονται σε ένα χώρο όπου μπορούν να απομονωθούν. Για την προστασία τόσο των ίδιων όσο και των στελεχών του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση τους.   


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, stonisi.gr

Documento Newsletter