Προσφυγικό: 20 νεκροί καθημερινά – «Ρεκόρ» θανάτων το 2016

Οι θάνατοι προσφύγων και μεταναστών σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν πρωτοφανές ρεκόρ το 2016 καθώς 7.495 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους

, αριθμός κατά το ένα τρίτο υψηλότερος από το 2015, με τη πλειονότητα των θανάτων να καταγράφεται στην Μεσόγειο, ανακοίνωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο προκαταρκτικός απολογισμός του 2016 που αναμένεται να αυξηθεί καθώς νέα δεδομένα προστίθενται αύξησε τον συνολικό αριθμό θανάτων μεταναστών και προσφύγων κατά την τελευταία τριετία σε 18.501…δηλαδή περίπου 20 θάνατοι κάθε μέρα, τόνισε ο ΔΟΜ.

«Αυτά τα στοιχεία?είναι απλά σοκαριστικά. Και πιστεύουμε ότι απέχουμε πολύ από την καταμέτρηση όλων των θυμάτων», υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω την περίοδο καταμέτρησης. Πρέπει να δράσουμε ώστε να κάνουμε την μετανάστευση νόμιμη, ασφαλή για όλους», πρόσθεσε.

Το 2016 καταγράφηκαν συνολικά 7.495 θάνατοι μεταναστών, σε σχέση με 5.740 το 2015 και 5.267 το 2014.

Ο ΔΟΜ, που συλλέγει στοιχεία για θανάτους μεταναστών από το 2013, τόνισε πως η αύξηση στον καταγεγραμμένο αριθμό απωλειών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καλύτερες μεθόδους ερευνών και περισυλλογής δεδομένων.

Συγκεκριμένες μεταναστευτικές οδοί αποδείχθηκαν πιο θανατηφόρες, όπως το πέρασμα της κεντρικής Μεσογείου από τη βόρειο Αφρική στην Ευρώπη, όπου περίπου 4.600 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μέσα στο 2016.

Ο Οργανισμός τόνισε πως οι αναφορές θανάτων συχνά προέρχονται από τους ίδιους τους μετανάστες που ολοένα και περισσότερο καταγράφουν το χρονικό των ταξιδιών τους σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν δήλωσε πως ο Οργανισμός έχει αναπτύξει καλά εργαλεία για την παρακολούθηση μετακίνησης των μεταναστών, χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Λατινική Αμερική, αλλά κάποια άλλα μέρη του κόσμου είναι «σχεδόν αόρατα σε μας».

Οι διαδρομές που επιλέγουν Ιρακινοί, Πακιστανοί και Αφγανοί μέσα από το Ιράν και την Τουρκία ενδεχομένως να είναι πιο θανατηφόρες από ό,τι τα στοιχεία υποδεικνύουν, τόνισε ο Μίλμαν σε μια συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

Το Κέρας της Αφρικής, ο Κόλπος της Βεγγάλης και η διαδρομή που συνδέει την Αιθιοπία και την Νότια Αφρική είναι άλλες περιοχές όπου η καταγραφή της εικόνας που επικρατεί είναι αρκετά ελλιπής.

«Υπάρχουν πολλές εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές?αλλά απλά δεν διαθέτουμε τα εργαλεία για τις παρακολουθήσουμε», τόνισε ο Μίλμαν.

«Είναι πολύ πιθανό να μην αποκτήσουμε ποτέ έναν πραγματικό, τελικό αριθμό όλων αυτών των τραγωδιών», πρόσθεσε. «Ελπίζουμε να έρθει η μέρα εκείνη όπου αυτοί οι αριθμοί θα ξεκινούν να πέφτουν. Αλλά η μέρα αυτή μπορεί να αργήσει να έρθει».

Παράλληλα ο Μίλμαν επισήμανε δύο απρόσμενες περιοχές όπου καταγράφηκαν θάνατοι μεταναστών το 2016, ανάμεσα τους ο αυξημένος αριθμός Κουβανών που πραγματοποίησαν το πέρασμα στην Κολομβία και στην χερσόνησο Νταριέν του Παναμά.

Επίσης μια αιφνίδια μετακίνηση χιλιάδων κατοίκων της Αϊτής προς την Βραζιλία και αναφορές θανάτων μεταναστών στην Χιλή, το Εκουαδόρ, το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, σε ένα φαινόμενο σπάνιο στο παρελθόν.

Ετικέτες