Προσφορά HotDoc.History: Επιλέξτε έναν από τους δύο τόμους με το Documento την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023

Προσφορά HotDoc.History: Επιλέξτε έναν από τους δύο τόμους με το Documento την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023
Δύο πολυτελείς τόμους 100 σελίδων προσφέρει το Documento την Κυριακή 1.10.2023 για να επιλέξετε αυτόν που σας ενδιαφέρει ή που σας λείπει από τη συλλογή σας.
Τόποι εξορίας
Μακρόνησος, Αη Στράτης, Ακροναυπλία, ΓυάροςΤο «πανόραμα» του αίσχους της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας και παράλληλα υπενθύμιση της φρίκης που αφορά δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους «αντιφρονούντες» στα «τοπόσημα του διχασμού». Πόσες δεκάδες χιλιάδες Έλληνες (ίσως κι εκατοντάδες χιλιάδες διαχρονικά) γνώρισαν το απάνθρωπο μέτρο της «διοικητικής εκτόπισης» ή, πιο λαϊκά, της εξορίας; Ή το χωροφυλακίστικο: «Κάτσε φρόνιμα γιατί θα σε στείλω στα νησιά».
* Πόσες χιλιάδες βασανίστηκαν άγρια στη Μακρόνησο;
* Πόσες εκατοντάδες φαντάροι δολοφονήθηκαν τον Μάρτη του 1948 και τους φουντάρησαν στη θάλασσα;
* Πόσοι άφησαν τα κόκαλά τους στον Αϊ-Στράτη και στην Ανάφη από πείνα και αρρώστιες;
* Πόσοι Ακροναυπλιώτες παραδόθηκαν από τους δεσμοφύλακες στους ναζί κατακτητές;
* Πόσα ζευγάρια χωρίστηκαν, πόσες οικογένειες καταστράφηκαν, πόσες μανάδες είδαν να φορτώνουν τα παιδιά τους στα καμιόνια της Φρειδερίκης;
Σε μια εποχή που η μνήμη εξασθενεί, επιτρέποντας σε επίσημα –και ασεβή– χείλη να κάνουν λόγο για «τοπόσημα διχασμού που μετατρέπονται σε ορόσημα ενότητας», απαραίτητη είναι η υπενθύμιση όλων των τόπων της φρίκης από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη.
Το 100 σελίδων βιβλίο HotDoc.History αυτό τον σκοπό υπηρετεί, με όλον τον απαιτούμενο σεβασμό. Είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς τους κομμουνιστές, τους αριστερούς, τους δημοκράτες που γνώρισαν την αγριότητα του κράτους της Δεξιάς. Στους ηττημένους που τιμωρήθηκαν γιατί αντέξανε τις στερήσεις και τα βάσανα.
Σε αυτούς –εγγράμματους ή αγράμματους– που θεώρησαν τιμή τους που τους «δέσανε μαζί με τον δάσκαλο Γληνό». Σε όλους αυτούς που οργάνωσαν τη στερημένη διαβίωσή τους μέσα στις κολεκτίβες της ανάγκης. Σ’ αυτούς που είχαν το κουράγιο να πουν: «Ξαπλώσαμε στο δροσερό τσιμέντο και σκεφτόμασταν τη νέα μας ζωή».

ή

Ναπολέων
Ο ήρωας της νεωτερικότητας

Συμπληρώθηκαν πλέον 202 χρόνια από τον θάνατο του Ναπολέοντα. Του γιακωβίνου δεκανέα που ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας, ξεθεμέλιωσε την παλιά Ευρώπη και απεβίωσε στις 5 Μαΐου 1821, δεσμώτης στην απόμακρη νήσο της Αγίας Ελένης του Ατλαντικού.
Το μυστήριο του Μεγάλου Κορσικανού που πολιτογραφήθηκε Γάλλος, καθορίζοντας τη μοίρα του έθνους του και ολόκληρης της Ευρώπης προσπαθεί να λύσει το 100 σελίδων βιβλίο HotDoc.History.
Τι απ’ όλα ήταν ο Μέγας Ναπολέων; Ενας «έφιππος Ροβεσπιέρος»;
Ένα άτομο με χαλαρή ηθική κι απόλυτη φιλαυτία, όπως έγραψαν οι «Times» όταν πληροφορήθηκαν τον θάνατό του δυο μήνες αργότερα;
Αυτός που η αλήθεια πρέπει να σταθεί στο μνήμα του χωρίς να επιτρέψει να διαφωνήσουμε ότι ο δεσμώτης θα λογίζεται στους Μεγάλους, όπως αναρωτήθηκαν λίγο αργότερα οι παριζιάνικες εφημερίδες της Παλινόρθωσης.
Ο νομοθέτης των Ναπολεόντειων Κωδίκων που θα κληροδοτηθούν στους απογόνους μαζί με τη μνήμη του, όπως έγραψαν στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο; Ή ο εκείνος που περίμεναν να εμφανιστεί και πάλι, ως στρατιώτης ακόμα απαράμιλλος, ως ηγέτης που δίδαξε σοφία μέσα από την εμπειρία, όπως έγραψαν στη Λουιζιάνα;
Το «μεγάλο κακό» όπως τον χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός –όχι από τους πλέον επιτυχημένους– Ζοσπέν;
Στις 100 σελίδες του βιβλίου: Παρακολουθούμε το μυθιστόρημα της ζωής του (Βασιλική Λάζου), τους πολιτικούς ελιγμούς του μέσα στο καμίνι της Επανάστασης (Σωτήριος Φ. Δρόκαλος), τα στρατηγήματα του από την Ιβηρική μέχρι τη Ρωσία και το Βατερλό (Κωνσταντίνος Βενάκης), τις κοινωνικές ανατροπές που προκάλεσε στις χώρες των εχθρικών συνασπισμών (Αγγελής Ζαρόκωστας) και αναλύουμε το φαινόμενο του βοναπαρτισμού ως μοντέλο διακυβέρνησης σε περίοδο κρίσης (Σταύρος Παναγιωτίδης).
Documento Newsletter