Προς στασιμοπληθωρισμό οδεύουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον τέως επικεφαλής της FED

Προς στασιμοπληθωρισμό οδεύουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον τέως επικεφαλής της FED

Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, σε συνέντευξη που παραχωρεί στους New York Times, εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας είναι πιο κοντά, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’70 κι έπειτα, στο να πέσει στην παγίδα του στασιμοπληθωρισμού.

Ο οικονομολόγος που βρισκόταν στο τιμόνι της Fed κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτή τη Δευτέρα στο δημοσιογράφο Άντριου Ρος Σόρκιν, προειδοποιεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που βίωσε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν οι πολίτες έρχονταν αντιμέτωποι με λιγότερες δουλειές αλλά και αυξανόμενες τιμές στα βασικά προϊόντα.

«Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, θα έχουμε μια οικονομία σε επιβράδυνση», εκτίμησε ο Μπερνάνκι, ο οποίος ακολουθεί τα μονοπάτια ενός άλλου οικονομολόγου που τα τελευταία συνηθίζει να προφητεύει μεγάλες κρίσεις, του Νουριέλ Ρουμπινί.

Διχογνωμία οικονομολόγων

Μερικοί οικονομολόγοι παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το αν μια «ομαλή προσγείωση» των τιμών είναι εφικτή. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι οι πιέσεις στις τιμές χαλαρώνουν. Ορισμένοι, όπως ο πρώην σύμβουλος του Ομπάμα, Λάρι Σάμερς, διατείνονται ότι η ύφεση είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Αλλά ο Μπερνάνκι εξακολουθεί να ελπίζει ότι μια ύφεση μπορεί να αποφευχθεί. Ο ίδιος είπε ότι η αξιοπιστία της Fed στο κοινό θα είναι κρίσιμη για την ικανότητά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και είναι κάτι για το οποίο ανησυχεί βαθιά δεδομένου του πόσο πολωμένο φαίνεται να είναι η χώρα. Επιπλέον, εξακολουθεί να ανησυχεί ότι τα προβλήματα σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζονται για όλα τα είδη αγαθών.

Τήρηση των υποσχέσεων

Ακόμα κι έτσι, ο Μπερνάνκι ισχυρίζεται πως μια υποχώρηση από τον στόχο πληθωρισμού 2% θα ήταν λάθος. Προσθέτει επίσης πως ο σημερινός πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό παραμένει αμετάβλητος, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για να επανέλθει ο πληθωρισμός σε αυτό το επίπεδο.

«Στην καθημερινή ζωή, κρίνουμε την αξιοπιστία των υποσχέσεων περισσότερο από τη φήμη εκείνων που κάνουν τις υποσχέσεις παρά από τις λέξεις που χρησιμοποιούν», γράφει ο Μπερνάνκι στο βιβλίο του που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στις ΗΠΑ. «Η ίδια αρχή ισχύει και για τις υποσχέσεις της κεντρικής τράπεζας», συμπληρώνει.

Ο πρώην επικεφαλής της Fed τονίζει ότι ανησυχεί για την αύξηση των τιμών των κατοικιών, αλλά δεν πιστεύει ότι μια πτώση των τιμών θα οδηγούσε στα ίδια προβλήματα που είχαν οι ΗΠΑ όταν ήταν πρόεδρος της Fed. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε», είπε, αλλά σε αντίθεση με το 2008, «τα στεγαστικά δάνεια που δίνονται για να αγοραστούν αυτά τα σπίτια είναι γενικά πολύ υψηλότερης ποιότητας από τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου (subprimes) πριν από 15 χρόνια».

Τέλος, ο Μπερνάνκι στάθηκε στη συζήτηση για τη διαγραφή των φοιτητικών χρεών: «Θα ήταν πολύ άδικο να εξαλειφθεί. Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν μεγάλα ποσά φοιτητικού χρέους είναι επαγγελματίες που θα συνεχίσουν να βγάζουν πολλά χρήματα στη ζωή τους. Γιατί λοιπόν να τους ευνοούμε έναντι κάποιου που δεν πήγε στο κολέγιο, για παράδειγμα;», καταλήγει ο πρώην ισχυρός άνδρας της αμερικανικής οικονομίας.

Ετικέτες

Documento Newsletter