Προς Προανακριτική Επιτροπή για το Novartis-Gate

Στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τη διερεύνηση του Novartis-Gate. Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, η δικογραφία που αποκάλυψε την Κυριακή το Documento και στην οποία φιγουράρουν ονόματα πρώην υπουργών και πρωθυπουργών αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη στη Βουλή. Υπάρχουν δύο σενάρια για το ποια κοινοβουλευτική διαδικασία θα ακολουθηθεί.

Το πρώτο σενάριο θέλει τη δικογραφία να εντάσσεται στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, η οποία το προσεχές διάστημα θα ολοκληρώσει την έρευνα του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα, την Τρίτη θα καταθέσει ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ δεν αποκλείεται η εξέτασή του να πραγματοποιηθεί σε δύο σκέλη, αφού κοινοβουλευτικές πηγές σημειώνουν πως το λόγο θα πάρουν αύριο προκειμένου να εξετάσουν τον αντιπρόεδρο της ΝΔ μόνο οι εισηγητές των κομμάτων. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται ο Άδωνις Γεωργιάδης να περάσει το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να εξεταστεί και από τα υπόλοιπα μέλη. Έπειτα, θα ακολουθήσει ο Παύλος Πολάκης, με την κατάθεση του οποίου θα κλείσει η θεματική του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατά το δεύτερο σενάριο, η κυβέρνηση θα προσανατολιστεί στη λύση της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής, με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές να προκρίνουν το ενδεχόμενο αυτό. Επ’ αυτού πρόκειται να συζητήσουν οι κ.κ. Κοντονής και Παπαγγελόπουλος σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό για τη διαβίβαση της δικογραφίας αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής

Όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά νυν ή πρώην μελών της κυβέρνησης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται από 30 βουλευτές. Η απόφαση για τη συγκρότηση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής λαμβάνεται μέσω μυστικής ψηφοφορίας σε ειδική ημερήσια διάταξη που ορίζεται μέσα σε 15 μέρες από την κατάθεση της σχετικής πρότασης. Για την έγκριση συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι.