Μέτρα και πολιτικές άμεσης απάντησης στην εξ αριστερών αμφισβήτηση της πολιτικής της στο θέμα της προστασίας της λαϊκής στέγης προωθεί η κυβέρνηση.
Τόσο τα σοβαρά επεισόδια στο ειρηνοδικείο προ δεκαημέρου όσο και η αξιοποίηση του θέματος από τη ΝΔ και τον φιλικό της Τύπο αλλά και τα παραδείγματα που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πυροδότησαν σειρά κινήσεων από την κυβέρνηση.
Σε ειδική σύσκεψη στου Μαξίμου με συμμετοχή των Αλέξη Τσίπρα, Αλέκου Φλαμπουράρη, Σταύρου Κοντονή, Γιώργου Σταθάκη και άλλων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων αποφασίστηκε να συγκροτηθούν:
1 Ειδική επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον υπουργό Στ. Κοντονή ώστε να εξεταστεί η νομοθετική ρύθμιση –έστω και με κάποιες τροποποιήσεις– του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2019 (ισχύει μέχρι το τέλος του 2018). Η κίνηση θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, δεδομένου ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά και ο Αλ. Τσίπρας δεν θα ήθελε να δημιουργηθούν συσπειρώσεις σε ένα τόσο ευαίσθητο για το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης θέμα.
2 Ειδική ομάδα, εν είδει «παρατηρητηρίου πλειστηριασμών», ώστε να εντοπίζονται προληπτικά οι «δύσκολες περιπτώσεις» που μπορούν να προκαλέσουν εντυπώσεις εις βάρος της κυβέρνησης. Στόχος της ειδικής ομάδας θα είναι να αποκαλύπτει περιπτώσεις πλειστηριασμών «δήθεν πρώτης κατοικίας» και να δρα προληπτικά ώστε να αποφεύγεται η γιγάντωση fake news διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα να εντοπίζει περιπτώσεις που έχουν διαφύγει από το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και να δίνει σήμα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να παρεμβαίνουν αποτρεπτικά.
Στο Μαξίμου έχει γίνει κατανοητό πλέον ότι με την πίεση που ασκεί ο SSM της ΕΚΤ στις συστημικές τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων των «κόκκινων» δανειοληπτών ή με πώληση πακέτων δανείων, οι τράπεζες ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους «κόκκινους» οφειλέτες και υπάρχει κίνδυνος μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. Η επιμονή του πρωθυπουργού και στην πρόσφατη συνάντησή του με τη διοίκηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών να θέσει ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας το πρόβλημα των πλειστηριασμών αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Η πρόταξη των πλειστηριασμών και μάλιστα περιουσιακών στοιχείων μεγαλοοφειλετών διατυπώθηκε ως άμεσο αίτημα από πλευράς Τσίπρα προς τους τραπεζίτες, ώστε να δημιουργηθούν «κοινωνικές συναινέσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνάντησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει πετύχει νέα άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες για μη προώθηση πλειστηριασμών κατοικιών και το 2018, πλην κραυγαλέων περιπτώσεων που αφορούν πολυτελή ακίνητα.