Προς παραγραφή και το σκάνδαλο με τα λεφτά για το τσουνάμι

Προς παραγραφή και το σκάνδαλο με τα λεφτά για το τσουνάμι

Ούτε καν σε πρώτο βαθμό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η δίκη για τα έργα που τρεις ΜΚΟ είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν στη Σρι Λάνκα αλλά στην πορεία τα εγκατέλειψαν ημιτελή. Με πάνω από 600.000 ευρώ φέρεται να ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο από προγράμματα ανακατασκευής σχολείων που ανέλαβαν να υλοποιήσουν τρεις ΜΚΟ στη Σρι Λάνκα στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Στις 16 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας η δίκη σχετικά με τα έργα που είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στη Σρι Λάνκα αλλά εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν από τον διεθνή οργανισμό UNOPS. Πρόκειται για έργα ανακατασκευής σχολείων που χρηματοδοτήθηκαν από το ποσό που συγκέντρωσε η ΕΡΤ μέσω τηλεμαραθώνιου το 2005 μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία τον Δεκέμβριο του 2004. Τη διαχείριση των χρημάτων είχε αναλάβει η αποκαλούμενη και «αμαρτωλή» Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών.

Η δίκη συνεχίζεται εξ αναβολής από τον περασμένο Ιούλιο και βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων. Κατηγορούμενοι είναι, σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 1116/20 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο διευθυντής της ΥΔΑΣ στα μέσα της δεκαετίας του 2000, για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, τρεις εκπρόσωποι των ΜΚΟ ΑΣΑ – Αναπτυξιακή Συνεργασία και Αλληλεγγύη και Πολιτεία Ανθρώπινης Αλληλεγγύης για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και τρεις εκπρόσωποι της «γαλάζιας» ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική, οι οποίοι επίσης κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε απιστία.

Η «γαλάζια» ΜΚΟ και τα επτά σχολεία

Ηταν Οκτώβριος του 2006 όταν η ΥΔΑΣ ανέθεσε στη ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική το έργο της ανακατασκευής επτά σχολικών κτιρίων στην περιφέρεια Αμπάρα της Σρι Λάνκα. Πρόκειται για τη «γαλάζια» ΜΚΟ σε σχέση με την οποία από το 2012 το περιοδικό Hot Doc είχε αναδείξει τα εκατομμύρια ευρώ που είχε λάβει από το ΥΠΕΞ επί κυβέρνησης ΝΔ στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όπως επίσης και τις στενές σχέσεις εκπροσώπων της με υπουργούς της ΝΔ.

Το ύψος της σύμβασης για την ανακατασκευή των επτά σχολικών κτιρίων ανερχόταν σε 1,33 εκατ. ευρώ και έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη. Αντί λοιπόν η ΥΔΑΣ να καταγγείλει τη σύμβαση, υπέγραψε τον Ιούλιο του 2008 με τη ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική «τροποποιητική πράξη» της σύμβασης. Αυτό όμως είχε αποτέλεσμα «να τροποποιηθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου». Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά είχαν συμφωνήσει οι επιφάνειες των σχολικών κτιρίων που θα ανακατασκευαστούν να ανέλθουν σε 7.068 τ.μ. τελικά αποφασίστηκε να ανακατασκευαστούν 2.997 τ.μ. Επιπλέον, με την ίδια απόφαση δόθηκε παράταση στην υλοποίηση των έργων ενώ μειώθηκε το ποσοστό συμμετοχής της χρηματοδότησης από την ΥΔΑΣ σε 57,22% από 75%. Ολα αυτά όμως εκτόξευσαν το κόστος υλοποίησης του έργου, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να ζημιωθεί με 281.597 ευρώ.

Ακόμη πέντε σχολεία και ζημιά του δημοσίου

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο ΜΚΟ, η ΥΔΑΣ είχε εγκρίνει την ανάθεση σε αυτές της ανακατασκευής πέντε σχολείων στην περιφέρεια Αμπάρα της Σρι Λάνκα ύψους 900.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκαν πέντε συμβάσεις μεταξύ της ΥΔΑΣ και της κοινοπραξίας των δύο ΜΚΟ ΑΣΑ – Αναπτυξιακή Συνεργασία και Αλληλεγγύη και Πολιτεία Ανθρώπινης Αλληλεγγύης. Τα έργα έπρεπε με βάση τους όρους της σύμβασης να έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 14 Νοεμβρίου 2007, ενώ η ΥΔΑΣ κάλυπτε το 75% του προϋπολογισμού του κάθε έργου. Ωστόσο τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν. Αντί λοιπόν η ΥΔΑΣ να καταγγείλει τη σύμβαση και να ζητήσει την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών που είχαν δοθεί, προχώρησε στα τέλη Ιουνίου του 2008 σε «τροποποιητική πράξη των πέντε συμβάσεων» συγχωνεύοντάς τες σε μία. Αυτό ωστόσο είχε αποτέλεσμα να «τροποποιηθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου» (συμφωνήθηκε να κατασκευαστούν επιφάνειες 2.860 τ.μ. αντί 6.060 τ.μ. που είχε αποφασιστεί αρχικά), δόθηκε παράταση στην υλοποίηση των έργων ενώ μειώθηκε το ποσοστό συμμετοχής στη χρηματοδότηση από την ΥΔΑΣ σε 58,14% από 75%. Ολα αυτά όμως είχαν αποτέλεσμα να ζημιωθεί επίσης το ελληνικό δημόσιο με 373.744 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

«Η Κάμαλα έριξε το δόλωμα και ο Τραμπ το άρπαξε» – Οι πρώτες αναλύσεις για το ντιμπέιτ

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Κλείδωσε η υποψηφιότητα Πολάκη, ποιοι άλλοι αναμένεται να δώσουν τη μάχη – Άμεσα οι ανακοινώσεις από Κασσελάκη

Ντιμπέιτ Χάρις-Τραμπ: «Συμμαζέψαμε το χάλι σου – Είσαι μαρξίστρια» – Οι ατάκες για Πούτιν, Μπάιντεν, Ισραήλ

Σχολεία: Σήμερα το πρώτο κουδούνι – Οι αλλαγές και τα ερωτήματα

«Παιχταρά μου»: Η ατάκα του Ρότα στον Ιωαννίδη μετά το υπέροχο γκολ στο ματς με την Ιρλανδία (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter