Προς «ναι» αλλά με ενστάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Με διάθεση υπερψήφισης αλλά και αρκετές ενστάσεις και παρατηρήσεις προσήλθε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η αξιωματική αντιπολίτευση κατά την πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ για τη «διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, υποστήριξε αρχικά ότι «θέλουμε οι απόδημοι να έχουν φωνή, ψήφο και το δικαίωμα εκλέγεσθαι. Και ήρθε -ίσως- η στιγμή μετά από 45 χρόνια να εξασφαλίσουμε και τα τρία». Έψεξε την κυβερνητική πλειοψηφία που ισχυρίζεται ότι «ανέκαθεν υποστήριζε το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων», καθώς -κατά τα λεγόμενά του- όταν κατά το παρελθόν η ΝΔ άσκησε διοίκηση δεν ανέλαβε τις ανάλογες πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει το εν λόγω δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού.

Δείτε επίσης: Το οικονομικό κόστος της ψήφου των αποδήμων

Ως προς τις ενστάσεις και παρατηρήσεις, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για νομικές κακοτεχνίες και αντισυνταγματικές προβλέψεις που όμως δεν κρύβουν ιδιοτέλεια και δόλο. Συγκεκριμένα, για τον τρόπο κατάρτισης των «ειδικών εκλογικών καταλόγων» των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Κατρούγκαλος στηλίτευσε το γεγονός ότι στο σχετικό άρθρο του σχεδίου νόμου δεν ορίζεται το αρμόδιο όργανο που θα τις καταρτίσει.

Αναφορικά με το ίδιο θέμα, η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων σε βάθος δεκαετίας θα επιφέρει -κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ- τη διεύρυνση της 35ετίας σε 45ετία σχετικά με τον όρο για δύο χρόνια παραμονής στην Ελλάδα σε βάθος 35τίας προκειμένου ο εκάστοτε απόδημος να έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, εγείρεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε διακομματικό έλεγχο, προσθέτοντας πως προκύπτουν ζητήματα που αφορούν τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας της ψήφου των αποδήμων. Τόνισε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει την προϋπόθεση να κατοχυρωθεί αυτοτελώς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τους απόδημους επί τη βάσει της πρότασης που είχε καταρτίσει η «επιτροπή Χαρίτση» για το ίδιο ζήτημα. Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αιτηθεί το διαχωρισμό του ψηφοδελτίου επικρατείας με θέσεις που προορίζονται αποκλειστικά σε αποδήμους. «Αν δεν το κατοχυρώσουμε αυτό, κατοχυρώνουμε κατά το ήμισυ το δικαίωμα» υποστήριξε, υπογραμμίζοντας πως μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε να δώσει λύση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Παρεμφερείς ενστάσεις κατέθεσαν στην Επιτροπή και οι εισηγητές του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ, επιδεικνύοντας όμως στάση συναίνεσης τουλάχιστον προς το παρόν. Να σημειωθεί ότι για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί με τουλάχιστον 200 ψήφους, ενώ ανάλογη προϋπόθεση ισχύει και για τα επιμέρους άρθρα του σχεδίου νόμου, γεγονός που αναγκάζει τη συμπολίτευση να επιδιώξει την αναζήτηση συγκλίσεων με τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.