Προς μία μεγάλη συμφωνία Τραμπ στη Μέση Ανατολή;

Προς μία μεγάλη συμφωνία Τραμπ στη Μέση Ανατολή;
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ κατά τη διάρκεια διάλεξης στη Σχολή Διακυβέρνησης John F. Kennedy στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016. (AP Photo/Charles Krupa)

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ λέει ότι είναι πιθανό η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεκινήσει παράλληλες συνομιλίες με τον Πούτιν για την Ουκρανία, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή.

«Το Ιράν είναι έτοιμο να γίνει μια de facto πυρηνική δύναμη», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ. Θα μπορούσαν να απέχει λίγες μόλις ημέρες ή εβδομάδες για να μπορέσει να συναρμολογήσει μια πυρηνική κεφαλή. Και εννέα μήνες έως ένα χρόνο από τον οπλισμό της.

Και αν αυτή είναι η πορεία δράσης που επιλέγει η Τεχεράνη, καμία χειρουργική αεροπορική επιδρομή – είτε από το Ισραήλ είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες – δεν θα μπορούσε να την καθυστερήσει σημαντικά.

Κατά τη διάρκεια μιας αποκλειστικής συνέντευξης στο POLITICO, η ζοφερή προειδοποίηση του Μπαράκ προκαλεί ένα ενδιαφέρον ερώτημα: Θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ εάν – όπως φαίνεται πιθανό – ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατηρήσει το ενδιαφέρον του για τη διακοπή των πολέμων;

Οι πρόσφατες επιλογές του Τραμπ ως προς τη Διοίκηση υποδηλώνουν ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν απίθανη. Ο Μάρκο Ρούμπιο, ο εκλεκτός του για υπουργός Εξωτερικών, ήταν ένα αδυσώπητο γεράκι όταν πρόκειται για το Ιράν. Αφού η χώρα εκτόξευσε σχεδόν 200 πυραύλους στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, ο Ρούμπιο σημείωσε ότι: «Μόνο η απειλή για την επιβίωση του καθεστώτος μέσω της μέγιστης πίεσης και των άμεσων και δυσανάλογων μέτρων έχει την ευκαιρία να επηρεάσει και να αλλάξει τις εγκληματικές του δραστηριότητες».

Ο Μάικλ Βαλτς, η επιλογή του Τραμπ για σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, δεν διαφέρει. Τον Οκτώβριο, επέκρινε την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι πίεσε το Ισραήλ «για άλλη μια φορά να κάνει λιγότερα από όσα θα έπρεπε» και είπε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει τα αντίποινα για να στοχεύσει τις εγκαταστάσεις εξαγωγής πετρελαίου στο νησί Χαργκ και τους πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν στο Νατάνζ.

Ο Τραμπ υιοθέτησε σκληρή γραμμή έναντι του ίδιου του Ιράν κατά την πρώτη του θητεία, εγκαταλείποντας το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης — επίσης γνωστό ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν — και δεν δίστασε να δράσει. Επίσης, πρόσφατα αποκλίνει από τον Μπάιντεν σχετικά με το τι έπρεπε και δεν έπρεπε να στοχεύει το Ισραήλ στα αντίποινά του.

Ωστόσο, ο Τραμπ έχει σκεφτεί μια συμφωνία και με το Ιράν.

Μόλις τον περασμένο μήνα, φάνηκε να απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος στην Τεχεράνη, λέγοντας στον podcaster Patrick Bet-David: «Δεν μπορούμε να εμπλακούμε πλήρως σε όλα αυτά. Δεν μπορούμε να τρέξουμε μόνοι μας, ας το παραδεχτούμε».

Είπε επίσης ότι ήθελε το Ιράν να γίνει μια επιτυχημένη χώρα, αλλά ότι δεν μπορούσε να του επιτραπεί να έχει πυρηνικά όπλα.

Ο Μπαράκ, ο οποίος είχε μια ιστορική καριέρα στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ και κατείχε τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου προτού στραφεί στην πολιτική, υποπτεύεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μπορεί να μπει στον πειρασμό να κλιμακώσει την επίθεση εναντίον του Ιράν και να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις των αγιατολάχ. Ο Μπάιντεν τον απέτρεψε να το κάνει. Αλλά αμφιβάλλει ότι ο Τραμπ θα ήταν πιο απόλυτος στο θέμα: «Η εικασία μου είναι ότι η απάντηση από τον Τραμπ θα ήταν «Μην το κάνεις τώρα».

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο κτήμα του Μαρ-α-Λάγκο, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα (AP Photo/Alex Brandon)

 

Και καθώς ο πρώην πρωθυπουργός κοιτάζει στο εγγύς μέλλον, βλέπει πιθανότητες για σημαντικές συμφωνίες σε μια περιοχή που είναι απελπισμένη να φέρει τέλος στη σύγκρουση που προκλήθηκε από τις βάναυσες επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. «Μάλλον ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι ο Τραμπ δεν είναι ο πιο προβλέψιμος πρόεδρος που είχατε στον Λευκό Οίκο», είπε. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ επέλεξε τα γεράκια για την ομάδα εθνικής ασφάλειας του, ο Μπαράκ πιστεύει ότι θα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που θα αποφασίσει την κατεύθυνση και ότι «όλοι θα ακολουθήσουν πιστά».

«Δεν είναι αδιανόητο ότι, παρά την εμφάνιση ότι είναι πολύ επιθετικός απέναντι στο Ιράν, η συνολική απομονωτική νοοτροπία αυτής της νέας κυβέρνησης θα τους οδηγήσει να εξετάσουν μια πολύ ευρύτερη συμφωνία», είπε.

Αυτή η μεγάλη συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει αλληλένδετες συνομιλίες με τη Μόσχα για την Ουκρανία, με τον Τραμπ να ενθαρρύνει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να «πείσει την Τεχεράνη να σταματήσει τις ενέργειες δι αντιπροσώπου, τις δραστηριότητές της εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων και του Ισραήλ και να βρει κάποια φόρμουλα για να ζήσει δίπλα δίπλα.»

«Πιθανώς θα περιλαμβάνει μια νέα διεθνώς υποστηριζόμενη πυρηνική συμφωνία με το Ιράν», πρόσθεσε.

Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει ήδη ανοίξει την πόρτα για συνομιλίες. Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Παραδόξως, σύμφωνα με τους New York Times και το CBS, ο σημερινός καλύτερος φίλος του Τραμπ, Έλον Μασκ, φέρεται να είχε μια συνάντηση με τον πρεσβευτή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, συζητώντας τρόπους για να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, μια τέτοια έμφαση στη διπλωματία από την επερχόμενη κυβέρνηση μπορεί να μην ευχαριστήσει τον Νετανιάχου και τους υπερεθνικιστές στην κυβέρνηση συνασπισμού του. Και μπορεί κάλλιστα να βρουν ότι ο Τραμπ είναι λιγότερο ευνοϊκός για τις προτιμώμενες πολιτικές τους, είπε ο Μπαράκ.

Επί του παρόντος, η δεξιά πτέρυγα του Ισραήλ – ειδικά η ακροδεξιά πτέρυγά της – γιορτάζει την εκλογή του Τραμπ και τις υποψηφιότητες που έχει κάνει, ιδιαίτερα ο Μάικ Χάκαμπι ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο Χάκαμπι υποστηρίζει την ιδέα της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, υποστηρίζει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών και έχει επικρίνει την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005.

Ο Μπαράκ, ωστόσο, δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα συμφωνήσει να εποικίσει το Ισραήλ στη Γάζα ή να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη: «Ακόμα θυμάμαι έντονα τον Νετανιάχου πριν από πέντε χρόνια, που απογειωνόταν με ένα αεροπλάνο γεμάτο δημοσιογράφους από το Τελ Αβίβ, για να κατευθυνθεί στην Ουάσιγκτον και να τους ενημερώσει ότι ουσιαστικά επρόκειτο να πάρει την άδεια του Τραμπ να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη εντός εβδομάδων. Πέταξε πίσω μέρες αργότερα αγκαλιάζοντας το Σχέδιο Ειρήνης Συμφωνίας του Αιώνα του Τραμπ», το οποίο περιελάμβανε μια λύση δύο κρατών – αν και αυτή δεν αγκαλιάζεται από όλους τους Παλαιστίνιους.

Ο Νετανιάχου μπορεί να θεωρήσει δύσκολη τη νοοτροπία συναλλαγής του Τραμπ. «Ο Τραμπ, ο οποίος είναι πολύ φιλικός προς το Ισραήλ – όπως ο Μπάιντεν και πολλοί προεδρικοί προκάτοχοι – χρειάζεται τους Σαουδάραβες, χρειάζεται τα Εμιράτα, χρειάζεται την ασφάλεια και τη σταθερότητα του εφοδιασμού πετρελαίου. Χρειάζεται πολλά πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Ισραήλ. Το ερώτημα είναι, φυσικά, πόσο θα επιμείνει στο Ισραήλ να παίξει τον ρόλο του;», αναρωτήθηκε ο Μπαράκ.

Το γενικό πρόβλημα είναι ότι ο Νετανιάχου δεν έχει μια πραγματική στρατηγική και δεν μπόρεσε να μεταφράσει τις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες του Ισραήλ σε βιώσιμα πολιτικά κέρδη. «Αυτή ήταν η μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης του Νετανιάχου», είπε ο Μπαράκ.

«Η νίκη της Χαμάς δεν μπορεί να οριστεί ως η δολοφονία άλλων 20.000 αθώων ανθρώπων στη Γάζα – ούτε καν σκοτώνοντας άλλους 2.000 τρομοκράτες της Χαμάς», είπε. Πρέπει να υπάρξει ένα βιώσιμο σχέδιο για την επιστροφή των ομήρων και για να δοθεί σε κάποιον άλλον πολιτική εξουσία στη Γάζα. «Αυτός ο κάποιος άλλος θα πρέπει να είναι μια οντότητα που αναγνωρίζεται ως νόμιμη από το διεθνές δίκαιο, από τη διεθνή κοινότητα, από τους Άραβες γείτονες και από τους Παλαιστίνιους. Η μόνη οντότητα που εκπληρώνει όλες αυτές τις απαιτήσεις -αν υποστηρίζεται διπλωματικά από τις ΗΠΑ και φυσικά από τις δυνάμεις των Αιγυπτίων-Εμιράτων- είναι η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία δεν είναι τέλεια και έχει πολλές αδυναμίες, αλλά είναι πολύ καλύτερη από τη Χαμάς».

«Το πρόβλημα είναι ότι ο συνασπισμός του Νετανιάχου αποτελείται από ακροδεξιούς, συμπεριλαμβανομένων μερικών ρατσιστών ανδρών της Εβραϊκής υπεροχής. Τους συγκρίνω με τους Proud Boys στην Αμερική. Όμως οι ηγέτες των Proud Boys βρίσκονται τώρα στη φυλακή, τουλάχιστον προσωρινά. Στο Ισραήλ, είναι στην κυβέρνηση».

Φυσικά, ο Νετανιάχου χρειάζεται και τον πόλεμο στη Γάζα για να συνεχίσει. «Τη στιγμή που θα σταματήσουν τα πυρά, θα υπάρξει αμέσως εντατική επανάληψη των ποινικών υποθέσεων εναντίον του. Θα ζητηθεί μια εθνική εξεταστική επιτροπή να διερευνήσει όλα όσα οδήγησαν στα κενά ασφάλειας και πολιτικής που επέτρεψαν την 7η Οκτωβρίου, και τα αιτήματα θα αυξηθούν για την παραίτησή του και για πρόωρες εκλογές», είπε.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης

«Πυρά» Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τη χρήση πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία – «Τροφοδοτεί τον πόλεμο»


Γάλλος ΥΠΕΞ: «Μόνο λόγια» η απόφαση Πούτιν για το πυρηνικό δόγμα – «Δεν φοβόμαστε»


Τεράστια αλλά «μη επαρκής» η δαπάνη των Ευρωπαίων στην Άμυνα: 326 δισ. ευρώ το 2024


IPI: Στα χέρια πλούσιων οικογενειών με δεσμούς με τη ΝΔ τα ΜΜΕ στην Ελλάδα


Guardian: «Αυξάνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του ρωσικού υβριδικού πολέμου κατά της Δύσης»

Γάζα: Δυσεύρετο και πανάκριβο το ψωμί – «Δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας»


Καράκας: «Γελοία» η κίνηση Μπάιντεν να αναγνωρίσει τον Ουρούτια ως εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας


Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter