Προς κατάθεση το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης με το οποίο επίσημα μπαίνουμε σε νέα μνημονιακή εποχή

Με την ελπίδα η εισροή σοβαρών κεφαλαίων εντός του 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης να πετσοκόβεται, συζητήθηκε στο υπουργικό Συμβούλιο η ελληνική εκδοχή του σχεδίου Ανάκαμψης που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες προς έγκριση. Οι διαρροές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για εισροή μόλις 4 δις ευρώ (από τα συνολικά 31 δις ευρώ) για το 2021 και μάλιστα μετά τον Ιούλιο…

Αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι να είμαστε εκ των πρώτων χωρών που θα λάβουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα ποσό της τάξης των 16-18 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 13 δισ. ευρώ δάνεια (τα οποία επιβαρύνουν τα δημόσιο χρέος). Ωστόσο η συνεισφορά της Ελλάδας για να συγκεντρωθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται σε περίπου 10 δις ευρώ… Όπως λοιπόν εύλογα προκύπτει για να λάβουμε 6-8 δις ευρώ επιχορηγήσεις «δένουμε» την πραγματική οικονομία στο άρμα των μνημονίων.

Νέο μνημόνιο με στόχο το θάνατο του μικρομεσαίου

Η έγκριση του σχεδίου σημαίνει ταυτόχρονα και νέο Μνημόνιο καθότι προβλέπεται εξαντλητικός έλεγχος αλλά και ροή των κονδυλίων μόνο σε μεγάλους παίκτες της πραγματικής οικονομίας.

Στην πραγματικότητα θα ζήσουμε εκ νέου τη μνημονιακή περίοδο αφού για να εκταμιευθεί μία δόση θα υπάρχει εξαντλητικός έλεγχος της εφαρμογής του κάθε σχεδίου αλλάκαι των μεταρρυθμίσεων που θα έχουν εγκριθεί. Όπως προκύπτει από το τον κανονισμό του Ταμείου οι πόροι θα καταβάλλονται σε δόσεις. Ο  έλεγχος θα γίνεται από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία θα έχουν εντεταλθεί ώστε να διεξάγουν αυστηρότατους ελέγχους (όπως ακριβώς γινόταν και με τους επικεφαλής των δανειστών μας που έρχονταν στην Ελλάδα και θα έπρεπε να εγκρίνουν τις δόσεις των χορηγούμενων δανείων). Είναι σαφές λοιπόν ότι η χρηματοδοτήσεις θα έχουν συνδεθεί (όπως και στα Μνημόνια) με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα αφορούν όχι μόνο επενδυτικά σχέδια αλλά και μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο που θα υποβληθεί προς έγκριση και που επιδιώκεται να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες με διαδικασίες fast track έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, 250 επενδυτικά έργα και 65 μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις που σκοτώνουν τον μικρομεσαίο

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν:

-Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (ιδιωτικοποίηση της επικουρικής με εγκαίδρυση του αποτυχημέμενου παγκοσμίως ασφαλιστικό σύστημα Πινοσετ)

Εργασιακά με έμμεση κατάργηση του 8ωρου και  ευέλικτο 10ωρο που σημαίνει μείωση του κόστους των υπερωριών για τις επιχειρήσεις αλλά και κατακρήμνιση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών.

-Τη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία και τον ελεγκτικό μηχανισμό (με πλήρη ψηφιοποίηση του κράτους που σημαίνει ασφυκτικός έλεγχος της αγοράς).

Λεφτά μόνο για τους μεγάλους

Σύμφωνα με όσα σχεδιάζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη τα χρήματα που θα  κατευθυνθούν σε επενδύσει θα πάνε σε μεγάλα έργα (άρα αποκλείονται αυτομάτως οι μικροί που είναι και το 90% της εγχώριας οικονομίας). Ο μηχανισμός θα προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών έργων σε τομείς όπως: πράσινη ενέργεια, ψηφιακός μετασχηματισμός, έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και την αναβάθμιση επιχειρηματικών στρατηγικών μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών. Η κυβερνητική στόχευση δηλώνεται ανερυθρίαστα καθώς σκιαγραφείται στο «να αυξηθεί το μέγεθος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων»…