Προς επανένταξη της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες; – Αντιδρά η Ουκρανία

Προς επανένταξη της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες; – Αντιδρά η Ουκρανία
(AP Photo/Robert F. Bukaty, File)

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας καταφέρθηκε εναντίον των παρατηρήσεων της επόμενης προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που ανοίγει την πόρτα στην επιστροφή της Ρωσίας στους Αγώνες.

Στους Ρώσους αθλητές έχει απαγορευτεί να αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη δική τους σημαία μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, την οποία η ΔΟΕ έκρινε ως παραβίαση των κανόνων της.

Όμως η επερχόμενη πρόεδρος της ΔΟΕ Κίρστι Κόβεντρι, η οποία αναλαμβάνει τον Ιούνιο από τον Τόμας Μπαχ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι είναι αντίθετη στην απαγόρευση οποιασδήποτε χώρας να συμμετάσχει στους Αγώνες και ότι θα επιδιώξει να ξεκινήσει μια «συζήτηση» για να επιτραπεί στη Ρωσία να επιστρέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το 2026.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Κιέβου, το οποίο θέλει να εξοριστεί η Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς η καταστροφική εισβολή της Μόσχας παρατείνεται.

«Θα καλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης της παρουσίας Ρώσων και Λευκορώσων πολιτών στον αθλητισμό όσο συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας», δήλωσε στο Politico ο Γιούρι Μουζύκα, αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού της Ουκρανίας.

«Στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο αθλητισμός είναι μέρος της κρατικής πολιτικής, δεν έχει καμία αυτονομία και οι αθλητές και οι αξιωματούχοι είναι μέρος της κρατικής μηχανής προπαγάνδας», είπε, προσθέτοντας ότι το Κίεβο παραμένει «σταθερό» στην απαγόρευση.

Ο αθλητής του έλκηθρου Alexander Zubkov κρατά τη ρωσική σημαία δίπλα στο μοντέλο Irina Shayk που κρατά το σήμα αναγνώρισης της χώρας στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2014 στο Σότσι της Ρωσίας, στις 7 Φεβρουαρίου 2014. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι αποτέλεσαν το αγαπημένο σχέδιο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς επεδίωκε να προβάλει την παγκόσμια επιρροή της Ρωσίας, να ενισχύσει το κύρος της και να εντυπωσιάσει τον κόσμο. Αλλά η προσπάθεια του Κρεμλίνου για ήπια ισχύ σύντομα συγκρούστηκε με τη σκληρή πραγματικότητα. (AP Photo/Mark Humphrey, File)

 

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι Ρώσοι αθλητές επιτρέπεται να αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο υπό ουδέτερη σημαία. Ορισμένες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, όπως το χόκεϊ επί πάγου και ο στίβος, δεν επιτρέπουν στους Ρώσους να συμμετέχουν καθόλου σε τουρνουά και προκριματικούς γύρους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να προκριθούν στους Αγώνες.

Όσοι «υποστηρίζουν ενεργά» τον πόλεμο της Ρωσίας ή εργάζονται για τον στρατό της, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (αν και στην πράξη αυτή η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται πάντα). Μόλις 15 Ρώσοι αγωνίστηκαν στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι πέρυσι, σε σύγκριση με περισσότερους από 300 στο Τόκιο το 2021.

Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει τους περιορισμούς άδικους και μεροληπτικούς. Η Κόβεντρι δήλωσε ότι είναι ασυνεπές να απαγορεύονται ορισμένες χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση και όχι άλλες, και δήλωσε ότι είναι σημαντικό να «εκπροσωπούνται» όλοι οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όμως οι υποστηρικτές της απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι η Ρωσία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την επιστροφή των αθλητών της σε μεγάλες διοργανώσεις ως τακτική ήπιας ισχύος για να σπάσει τη διπλωματική της απομόνωση και να αποκαταστήσει την παγκόσμια εικόνα της.

Η Ρωσία «πολιτικοποιεί τον αθλητισμό, περιφρονεί τις ολυμπιακές αξίες και τις αρχές του “ευ αγωνίζεσθαι” και χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να δικαιολογήσει τον βάναυσο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μουζύκα.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε πανηγυρικά στην είδηση της εκλογής της Ζιμπάμπουε πρώην κολυμβήτριας Κόβεντρι τον περασμένο μήνα, με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής και υπουργό Αθλητισμού Μιχαήλ Ντεγκτιάρεφ να τη συγχαίρει με ανάρτηση στο Telegram.

«Αναμένουμε ότι στην εποχή της νέας ηγεσίας, το Ολυμπιακό κίνημα θα γίνει ισχυρότερο … και η Ρωσία θα επιστρέψει στο Ολυμπιακό βάθρο», έγραψε.

Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να μεσολαβήσει για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο επιδιώκει μια αναστολή από τον παγκόσμιο εξοστρακισμό του, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των δυτικών κυρώσεων και της επανασύνδεσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του με το SWIFT, το παγκόσμιο τραπεζικό δίκτυο.

Οι επόμενοι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Λος Άντζελες το 2028, ενώ οι επόμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο του 2026 στο Μιλάνο, την Cortina d’Ampezzo και σε περιοχές της Λομβαρδίας και της βορειοανατολικής Ιταλίας.

Η ΔΟΕ δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Politico για σχολιασμό σχετικά με την ουκρανική κριτική.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Το Ισραήλ απαγορεύει την πρόσβαση στον ξένο Τύπο – Πάνω από 170 νεκροί δημοσιογράφοι

Επιχειρήσεις κατάληψης και εκκένωσης της Γάζας από το Ισραήλ με το πρόσχημα της «ασφάλειας»

Μιανμάρ: Διάσωση 26χρονου μετά από πέντε ημέρες κάτω από τα ερείπια – Πάνω από 2.886 νεκροί (Photos)

Τζόρτζιε Σιμιόν: Εθνικιστής στο πόδι του ακροδεξιού Γκεοργκέσκου

Ο Τραμπ ανακοινώνει τις αποφάσεις για τους δασμούς – Παγκόσμια αγωνία για την «Ημέρα Απελευθέρωσης»

Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ

Documento Newsletter