Προς αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ΗΠΑ λόγω αντι-ισραηλινής προκατάληψης

Προς αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ΗΠΑ λόγω αντι-ισραηλινής προκατάληψης

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και έκανε έκκληση για αναμόρφωση του σώματος προκειμένου να περιοριστεί η «χρόνια προκατάληψή του κατά του Ισραήλ».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν προσεκτικά αυτό το Συμβούλιο και τη συμμετοχή μας σε αυτό. Βλέπουμε κάποια πεδία για σημαντική ενίσχυση», είπε η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ανοίγοντας τη σύνοδο του φόρουμ στη Γενεύη που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Η επικριτική στάση του Συμβουλίου απέναντι στο Ισραήλ είναι επί μακρόν σημείο τριβής για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ.

Έχει λάβει σθεναρά θέση κατά της συνεχιζόμενης από το Ισραήλ κατοχής εδαφών που κατέλαβε το 1967 με τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, της μεταχείρισης των Παλαιστινίων και την οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών. Οι περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμοί θεωρούν παράνομους τους οικισμούς που έχουν κατασκευαστεί σε περιοχές τις οποίες οι Παλαιστίνιοι σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν σε ένα μελλοντικό ανεξάρτητο (παλαιστινιακό) κράτος.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως το Συμβούλιο έχει γεμίσει με αντιπάλους του Ισραήλ και απείχε από αυτό για τρία χρόνια επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους προτού επανέλθει επί Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Η Χέιλι είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αφοσιωμένες στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία συνδέονται στενά με την ειρήνη και την ασφάλεια.

Το 47μελές φόρουμ ενέκρινε πέντε «προκατειλημμένα» ψηφίσματα για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη κατά τη σύνοδό του τον Μάρτιο, αλλά δεν εξέτασε καν ένα ψήφισμα για τη Βενεζουέλα, είπε.

Κάλεσε το Συμβούλιο να ασχοληθεί με τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα και την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να τις αντιμετωπίσει.

«Αν η Βενεζουέλα δεν μπορεί, θα πρέπει εθελοντικά να παραιτηθεί από τη θέση της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έως ότου βάλει σε τάξη τα του οίκου της. Το να είσαι μέλος αυτού του συμβουλίου είναι προνόμιο και καμία χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να επιτρέπεται να έχει μια έδρα στο συμβούλιο», είπε.

Αργότερα σήμερα η Χέιλι θα είναι προεδρεύσει μιας εκδήλωσης στο περιθώριο του Συμβουλίου για τη «ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Βενεζουέλα, όπως τη χαρακτήρισε.

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις ταραχές από τις αρχές Απριλίου, με εκατοντάδες άλλους να έχουν τραυματιστεί.

Η αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας, μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο, ανέφερε πως το φόρουμ «δεν πρέπει να είναι πολιτικοποιημένο και να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Η Χέιλι κάλεσε το συμβούλιο να εγκρίνει κατά τη σύνοδό του ισχυρά ψηφίσματα για τις παραβιάσεις στη Συρία, στην Ερυθραία, στη Λευκορωσία, στην Ουκρανία και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ορισμένοι ακτιβιστές κάλεσαν στην Ουάσινγκτον να επικεντρωθεί στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι δύσκολο να πάρεις την πρεσβευτή Χέιλι στα σοβαρά για την υποστήριξη των ΗΠΑ στα ανθρώπινα δικαιώματα υπό το φως ενεργειών της κυβέρνησης Τραμπ όπως η απαγόρευση των μουσουλμάνων και η καταστολή της μετανάστευσης», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Τζαμίλ Ντάκουορ, διευθυντής του προγράμματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βάλουν τάξη στα του οίκου τους και να καταστήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό τους προτεραιότητα – τότε μπορούν να αρχίσουν με αξιοπιστία να απαιτούν το ίδιο από άλλες χώρες στο εξωτερικό».

Documento Newsletter