Την μεγάλη φθορά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνει δημοσκόπηση της Prorata, καθώς η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται μόλις στο 5,5%. Παράλληλα, ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί και συνθήκες εργασίας είναι τα ζητήματα που ανησυχούν την κοινωνία κατά την τρέχουσα περίοδο, ενισχύοντας την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων (απογοήτευση, θυμός, απελπισία και φόβος) για την διαρκώς επιδεινούμενη πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ειδικότερα, η εκλογική επιρροή της Ν.Δ. (30%) υποχωρεί κατά 1% συγκριτικά με τη μέτρηση του Μαρτίου, ενώ η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ (24,5%) αυξάνεται κατά 0,5%, διαμορφώνοντας τελικά την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5,5%.
Σε ό,τι αφορά την μεταβολή των κυρίαρχων κοινωνικά συναισθημάτων συγκριτικά με την αντίστοιχη μέτρηση περίπου έξι μήνες νωρίτερα, έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα συναισθήματα της απελπισίας (+9%), του φόβου (+9%) και της απογοήτευσης (+7%), ενώ έχει υποχωρήσει η αισιοδοξία (-9%), το μόνο θετικό συναίσθημα που ανιχνευόταν για μεγάλο διάστημα στην πρώτη τετράδα της σχετικής λίστας.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας αξιολογούνται από την πλειονότητα ως ανεπαρκή (76%), με τους περισσότερους/ες να αποδίδουν την εν λόγω ανεπάρκεια όχι σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση ή οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά στις πολιτικές ιδέες του κυβερνώντος κόμματος.
Έτσι, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας αξιολογούνται από την πλειονότητα ως ανεπαρκή (76%), με τους περισσότερους/ες να αποδίδουν την εν λόγω ανεπάρκεια όχι σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση ή οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά στις πολιτικές ιδέες του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι έτοιμη να αποδώσει στην κυβέρνηση ευθύνες για μια ενδεχόμενη «περίοδο οικονομικής λιτότητας» κατά τους επόμενους μήνες.
Η δημοσκόπηση αποτυπώνει επίσης την εντεινόμενη πίεση που δέχεται το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο αν και συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό προτιμήσεων εμφανίζεται να υποχωρεί (από 12,5 σε 12%), δείχνοντας έτσι εγκλωβισμένο σε χαμηλές πτήσεις.
Όσον αφορά τη δημοσκοπική εικόνα των υπόλοιπων κομμάτων δεν μεταβάλλεται σημαντικά, με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει το 5% των προτιμήσεων, την Ελληνική Λύση το 3,5% και το ΜέΡΑ25 το 2%, ποσοστό που δεν θα του εξασφάλιζε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Μόνη διαφοροποίηση, η για πρώτη φορά δημοσκοπικά ορατή αποτύπωση του κόμματος του οποίου ηγείται ο Ηλίας Κασιδιάρης (2%), πρώην βουλευτής της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.