Προπόνηση σε σκαλιά: Τι πρέπει να προσέξετε, που ωφελεί

Ο λεγόμενος «Πύργος της Σαγκάης» είναι ουρανοξύστης στο Πουντόνγκ της Σαγκάης. Έχει ύψος 632 μέτρα και 128 ορόφους και θεωρείται ένα από τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου.

Αν μπεις στο σούπερ εξελιγμένο ασανσέρ του θα σου πάρει μόλις 40 δευτερόλεπτα για να φτάσεις στον τελευταίο όροφο. Μάλιστα, το εν λόγω ασανσέρ θεωρείται το πιο γρήγορο στον κόσμο και έχει μπει και στο Γκίνες.

Stair races

Η Σούζι Γουάλσαμ από την Αυστραλία ωστόσο αποφάσισε να κάνει την εν λόγω διαδρομή ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια. Και τα 3.498 από αυτά! Και όχι απλά τα κατάφερε αλλά το πέτυχε και σε μόλις 20 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα, χρόνος-ρεκόρ για τέτοιου τύπου προσπάθειες.

Η Γουάλσαμ φυσικά δεν είναι κάποια τυχαία στον ιδιαίτερο χώρο των «stair races», όπως ονομάζονται τέτοιου τύπου δοκιμασίες. Τα τελευταία 11 χρόνια έχει πάρει μέρος σε 90 τέτοιες και έχει καταφέρει να κερδίσει μετάλλιο στις περισσότερες. «Έχω κάνει 17:05 σε σκαλοπάτια πέντε χιλιομέτρων και 36:39 σε σκαλοπάτια 10 χιλιομέτρων. Οι πολλοί αγώνες έχουν τονώσει την δύναμη στα πόδια μου και πιστεύω πως και ψυχικά είμαι δυνατή», τονίζει η 44χρονη.

Η εν λόγω ασχολία πάντως μοιάζει αρκετά προσβάσιμη για όποιον θέλει να ασχοληθεί μαζί της καθώς αν υπάρχει σε πληθώρα γύρω μας αυτό είναι τα κτίρια και τα σκαλοπάτια. Επίσης, το να τρέχεις σε σκαλοπάτια είναι μια πολύ καλή επιλογή όταν έχει κακό καιρό και δεν θες να χάσεις την προπόνησή σου. «Ένα καλό διάστημα άσκησης σε σκαλοπάτια είναι η μισή ώρα», λέει η Γουάλσαμ.

Διαφορετικά χαρακτηριστικά προπόνησης

Είναι πάντως μια μορφή άσκησης με τα δικά της χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το τρέξιμο στην ευθεία. «Αν ανεβάσεις ρυθμούς πολύ γρήγορα θα τα τινάξεις. Δεν είναι το ίδιο με το να τρέχεις στον δρόμο. Συσσωρεύεται πολύ γαλακτικό οξύ στο σώμα σου και τα πράγματα γίνονται δύσκολα», τονίζει η Γουάλσαμ που συμβουλεύει πως η καλύτερη μέθοδος είναι η ανάβαση δέκα ορόφων, μια μικρή ξεκούραση στη συνέχεια και η κατάβαση στη συνέχεια.

«Όσο ανεβαίνει το επίπεδο σας φυσικά μπορείτε είτε να μειώνετε τον χρόνο της ξεκούρασής σας είτε να αυξάνεται τους ορόφους», συμβουλεύει η Γουάλσαμ. Και για να ανέβει το επίπεδο συνιστά να ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια ανά δύο και να χρησιμοποιείται και την χειρολαβή για να τραβάτε το σώμα σας προς τα πάνω.

Συν τοις άλλοις, η προπόνηση που περιλαμβάνει αναρρίχηση σκαλοπατιών χρησιμεύει και ως κομμάτι προετοιμασίας για επερχόμενους αγώνες και ειδικά για τους δρομείς που είναι… του βουνού.

Σε κάθε περίπτωση ένας προπονητής μπορεί να σε καθοδηγήσει καλύτερα. Διότι τα σκαλιά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το βάρος σου, η ευπάθεια στα γόνατα και άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι απαγορευτικοί.

Πάντως ειδικά αυτή την εποχή και όταν ο καιρός είναι κακός, τα σκαλοπάτια είναι μια λύση μέσα στην πολυκατοικία σου για να κάνεις την προπόνησή σου. Μην ξεχάσεις να ενημερώσεις τους γείτονες…

Πηγή: runnfun.gr